İyi besin değerine sahip karbonhidrat bakımından zengin besinler başlıca şunlardır: Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl - pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.)
Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer. Bu gruptaki besinler karbonhidrat yönünden zengindir ve vücuda enerji sağlarlar. Kepeği alınmamış tahıllar ve bulgur B grubu vitaminleri yönünden de zengindir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
İlgili 43 soru bulundu
İyi besin değerine sahip karbonhidrat bakımından zengin besinler başlıca şunlardır: Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl - pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.)
Makarnanın içerisinde yoğun miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Makarnada A, B1, B2 vitaminleri ve demir bulunur. Hastalıkların önüne geçen makarna içeriğinde genel olarak kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yer alır. Makarnanın besin değerleri oldukça yüksektir.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Karbonhidratlar özellikle ekmek, makarna, pirinç, patates, kepek, fasulye ve tahıllarda oldukça yoğun oranda bulunur.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Karbonhidratlardır. Çünkü karbonhidratlar vücudumuza enerji veren besinlerdir. Ayrıca soruda verilen besinlerden de cevabı çıkartabiliriz.
Sadece direkt üretim değil bitkisel besinlerden elde edilen ürünlerde bitkisel besinler arasında sayılmaktadır. Bunlara örnek olarak ekmek, makarna, çörek, kraker gibi ürünler verilebilir.
Karbonhidratlar yediğimiz besinlerde en çok bulunan öğe. Gün içinde tükettiğimiz besin ve içeceklerle aldığımız enerjinin %55-60'ını karbonhidratlardan sağlarız.
Makarnanın %80'lik kısmı karbonhidrattan oluşmaktadır. Geriye kalan %20'lik kısmın 'i protein, %5'i ise yağ içermektedir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
Karbonhidratlar çok çeşitlidir. Temel olarak basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 5'i de yağdır. Bunu unutmayın.
Ekmek , makarna , patates karbonhidrat yönünden zengin besinlerdir.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Karbonhidratlar özellikle ekmek, makarna, pirinç, patates, kepek, fasulye ve tahıllarda oldukça yoğun oranda bulunur. Karbonhidrata tüm bireylerin ihtiyacı vardır.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Sağlıklı yağ içeren besinlere örnek olarak avokado, chia tohumu, bitter çikolata, yumurta, balık yağı, keten tohumu, tereyağı, ceviz, pikan cevizi, kırmız ceviz, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, çam fıstığı, zeytinyağı, kanola yağı, hindistan cevizi yağı, tofu, fasulye, süt ve bazı peynir çeşitleri verilir.
Vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan besinler şunlardır: Kırmızı et; karaciğer, dalak, yürek, beyin gibi sakatatlar; balık, ton balığı, havyar, yosun, ıstakoz, karides gibi deniz ürünleri; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri; süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal besinler.
3.yaprak-tahıl grubu
Bu grupta yer alan besinler; Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur,ekmek, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Proteinlerin görevleri
Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. İnsan vücudunda bulunan birçok hormonun yapısında bulunur ve vücut işleyişini düzenler. Enerji karbonhidratlar ve yağlardan sağlanamadığı durumda proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Vücudun savunma sistemini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri