Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır. Makarna salatası yaparken, süzülen makarnayı tekrar ısıtmaya gerek yoktur.
Makarnalar, kaynayan suya atılır.
9- Makarnayı suyu tamamen akana kadar süzmek gerekir
Tam aksine makarnayı süzerken biraz sulu bırakmak gerekir. Özellikle de sonrasında sosla karıştıracaksanız. Zira makarna suyundaki nişasta sayesinde hem sosun kıvamı artar hem de sosla makarnanın bağlanması kolaylaşır.
Bu yöntemde ilk versiyonun aksine makarna süzgeci tencere ile birlikte kullanılır. Makarna süzme aşamasında süzgeç, tencerenin üzerine koyulur. Süzgeç tencerenin içerisine oturtulduktan sonra tencerenin içerisindeki su lavaboya boşaltılır. Böylece hem makarna tencerenin içerisinde kalmış hem de su boşaltılmış olur.
Makarna süzgeçle süzülmeli, yıkanmamalıdır
Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır. Makarnanın pişme derecesine göre yüzeyinde bir miktar nişasta kalır ve bu nişasta makarnanın az sonra karışacağı sosu yüzeyinde tutmasına da yardımcı olur.
İlgili 19 soru bulundu
Makarna süzülür mü? Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır. Makarnanın pişme derecesine göre yüzeyinde bir miktar nişasta kalır ve bu nişasta makarnanın az sonra karışacağı sosu yüzeyinde tutmasına da yardımcı olur.
Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz. Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız.
Tencerenin kapağı kapatılmamalı, metal kaşık kullanılmamalıdır.Genelde pişirme süresi 10-12 dakikadır. Italyan usulü pişirmede, makarnaların diri olması için 9-10 dakika haşlamak yeterlidir. Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır.
Cevap : Eleme yöntemi ile ayrılır , şeklinde olacaktır.
Makarna haşlanırken ara sıra karıştırarak makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz. Farklı yöntemler denediğiniz halde makarnalarınız her defasında yapışıyorsa bunu önlemek için son çare olarak çok az bir miktar yağ ekleyebilirsiniz.
İkiye kırılmış makarna eklenip, üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edilir (5 veya 5,5 su bardağı kadar). Arada bir karıştırarak, makarna yumuşayana kadar pişirilir. Kapağı kapatılıp, 10 dakika dinlendirilip servis edilir. Fotoğrafta iki çeşit makarna çeşidi var, ben spagetti olanı daha çok beğendim.
Makarna neden soğuk suya tutulmaz? Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Makarnanın yapışıp topak olmasını önlemenin tek yolu bol suda haşlamaktır. Bu sayede nişasta dağılır ve yapıştırıcı gibi olmaz.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarna haşlarken yaşanan önemli bir sıkıntı da haşlama suyunun taşmasıdır. Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Makarna suyuna tuz koyarken suya erkenden ilave etmeyin. Su kaynarken tuz ilave etmek hem kaynama süresini stabil kılar hem de tadı makarnaya daha kısa sürede karışır. Su iyice kaynamadan makarnaları suya koyarsanız makarnanız daha hamur bir forma girer bu da makarnanın lezzetini bozar.
Bir katıyı bir sıvıdan ayırmak için en çok kullanılan yöntem süzmedir. Bu iş için bir huni ve süzgeç kağıdından yararlanılır. Süzülerek ayrılan katının gravimetrik yöntemlerle miktarı tayin edilecekse gözenekleri çok ince olan ve yandığı zaman kül bırakmayan özel süzgeç kağıtları kullanılır.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
- Makarna ısıtırken yapmanız gereken ilk iş az miktarda ılık su ilave ediniz. Ilık su makarnanızı yumuşatacaktır. - Makarna ısıtırken tereyağ ilave ediniz. Doğal tereyağ makarnanın topaklanmasını önleyecek tel tel olmasını sağlayacaktır.
Makarna kesinlikle ocağın altı hiç kısılmadan ve tencerenin kapağı kapatılmadan haşlanmalıdır. Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır.
Makarna hala sıcaksa, kabı kapatmadan önce tamamen soğuduğundan emin olun. Kabın veya torbanın çok iyi kapatılması çok önemlidir çünkü havaya maruz kaldığında pişmiş makarnadaki nem bakteri ve küf oluşumu için mükemmel bir ortam oluşturur. Saklama torbası kullanıyorsanız, kapatmadan önce havayı olabildiğince sıkın.
Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3, 2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız. Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız.
Biraz sıcak su eklenip salça yumuşatılır ve makarna eklenip üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenip kapağı kapatılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve suyu çekene kadar pişirilir. Afiyet olsun…
Makarna haşlandıktan sonra suya tutulur mu? Makarnayı süzdükten sonra ise sudan geçirmemelisiniz. Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın.
1)Tuz yemekle birlikte pişer sonradan atılmasıyla tuz eşit olarak dağılmayacaktır. 2)Tuz suyun kaynama sıcaklığını yükseltir yani örneğin saf su 100 derecede kaynıyorsa tuzlu su 105 derecede kaynayacaktır ve makarna daha çabuk pişecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri