Yeterince su kullanmıyorsunuz
Zira az suda makarna iyi pişmeyecek ve tencerenin dibine yapışacaktır. O yüzden su miktarını iyi ayarlamalı ve gereğinden az su kullanmaktan kaçınmalısınız. İdeali bir paket (500 gram) makarna için tencerenin dörtte üçünü geçmeyecek şekilde su eklemek.
Spagetti/ Makarna tencereleri
Makarna tencereleri genelde 20-26 cm çap aralığında bulunan derin tencerelerdir. Özellikle spagetti pişirirken derin bir tencereye ihtiyaç duyulur.
Çizilmeye karşı oldukça dayanıklı olan granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencereler, mutfaklarda oldukça yeni sayılacak bir tencere modelidir.
Teflonlarda metal çatal bıçak kesinlikle kullanılmamalıdır. Yağsız pişirmeniz gereken yiyeceklerde örneğin et ve balık türlerini teflon tencerelerde pişirebilirsiniz. Ancak bu tür tencerelerde pilav ve makarna pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak köfte tarifleri, pilav ve makarna tarifleri için seramik kaplar tercih edilebilir.
Kaplaması soyulan veya çizilen granit tencereler, insan sağlığı açısından zararlı materyallerin gıdalara yapışmasına sebep olabileceği için hemen değiştirilmelidir. Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir.
Çizilmelere karşı oldukça güçlü bir yapıya sahip olan granit tencere ve tavalar, yanmaz ve yapışmazlığı sayesinde özellikle et yemeklerinde ideal bir pişirme fonksiyonu sağlar.
En güvenli ve sağlıklı gereç olan demir döküm, doğadan gelen malzemesi ile doğal pişirme sunar. Pişirme sırasında ısınmaya başlayan demir döküm tavalar, ısıyı bütün yüzeye eşit miktarda yayar ve uzun süre yüzeyde muhafaza eder. Böylece, pişirilen besin değeri, suyu ve lezzeti hiçbir zaman azalmaz.
Çelik Tencereler
En sağlıklı tencere hangisi sorusu için verilebilecek malzeme yanıtlarından biri çeliktir. Çelik, dayanıklı ve temizlemesi kolay olduğu için pişirme gereçleri için popüler bir malzemedir. Ayrıca ısıyı iyi iletir, böylece yemeğiniz eşit şekilde pişer.
Kaynayan suya atılan makarnalar, suyunu çekene kadar demlendirilerek pişirilir. Makarnaların birbirlerine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekmektedir.
Çelik tencere ve tavalar, dayanıklılıkları ve daha sağlıklı olmaları gibi sebeplerle mutfakta en sık tercih edilen gereçlerden. Ancak çelik tencere ve tavalar herhangi bir kaplamaya sahip olmadıkları için et, tavuk, pirinç gibi gıdalar, pişirme işlemi sırasında tabana yapışarak yanabiliyor.
Tüm tencere tiplerine göre ölçü alımı kesinlikle İÇTEN İÇE yapılır. Türkiye de tencere ölçüleri çift sayı olarak ilerler. Kapaklar tencerelere tam mm olarak oturmazlar. Tencerelere sıkışmaması için birkaç mm küçük olarak üretilirler.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarnayı yapacağınız tencere uygun büyüklükte olmalıdır. Suyun yüksekliğinin tencerenin 3/4'ünü geçmemesine dikkat etmelisiniz. Makarnayı bol tuzlu suda haşlamalısınız. Kaynama noktasını yükselterek süreyi uzatmamak için tuzu, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak kadar ekleyebilirsiniz.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Doğal granit taşından üretilen tencere ve tavalar kimyasal maddeler içermez. İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
Demir ve çelik alaşımlı malzemeleri her döküm yöntemi ile dökemeyiz. Bunun en büyük sebebi malzemenin sert ve kırılgan olmasıdır. Alüminyum malzemenin dökümü ise alüminyumun yumuşak bir malzeme olmasına bağlı olarak her döküm yöntemi ile yapılabilir.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Sağlıklı alaşımlardan bir araya getirildiği için granit tencere sağlıklı mı sorusunun yanıtı sağlıklı olacaktır çünkü bu tencereler doğal niteliktedir. Doğal nitelikte olan bu tencerelerin temizlenmesi sayesinde defalarca kez kullanıp yıkayabilirsiniz.
Gerçek granit tencereler genellik gri ve kahverengi tonlarına sahip oluyor. Granit tencerelerin ana maddesi taş olduğu için diğer modellere göre biraz daha ağır oluyor. Satın almadan önce tencereyi elinize alıp ağırlığını tartmak, sağlıklı bir tercih yapmanızda yardımcı olacaktır.
Granit tencereler, görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz.
PFOA ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu öne süren bazı araştırmalar olsa da, Teflon ve kanser arasında kanıtlanmış bir bağlantı yoktur.
Tencere ve Tava Almadan Önce materyali ve daha önemlisi iç yüzey kaplamasına dikkat etmek gerekir. Seramik Tencere ise Doğal Tamamen sağlıklı ama iç yüzeyi kullanıma bağlı olarak zamanla yapıştırmaya başlayacaktır ama korkmayın yapıştırsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri