Makarna tuzsuz olur mu? makarnanın tatsız, tuzsuz olmasını sağlayacak can sıkan durumdur. eğer makarna sos yada yoğurt ile tüketilecek ise pek de sorun edilmemesi gerekendir.tuz eksikliği soslarla dengelenebilir.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Kaynayan makarna suyuna makarnayı koymadan önce bolca tuz atmalısınız. Tuz atma işlemini doğru bir şekilde yaparsanız makarnaların birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Aynı zamanda doğru miktarda tuz eklerseniz makarna piştikten sonra tuz eklemenize gerek kalmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Genelde tuzsuz yemekler tüketiyor olabilirsiniz ama bu makarnanın suyuna tuz atmadan da onu pişirebileceksiniz anlamına gelmez. Yani her durumda makarnaya tuz eklemek durumundasınız. Tuz yoksa makarnanın tadı da olmaz çünkü. 5 bardak su eklediğiniz bir paket makarna için bir tatlı kaşığı tuz koymayı atlamayın.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
· %3.5 tuzluluk oranı için litre başına yaklaşık 2 çorba kaşığı ince deniz tuzu kullanmamız gerekir. Kendi damak tadınıza uygun tuzluluk oranına sahip makarnayı pişirirken göz önünde bulundurmanız gereken nokta şu, makarna suyunuzu asla deniz suyu kadar tuzlu yapmayın.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Tuz, su kaynadıktan sonra eklenmeli
Makarna bol tuzlu suda haşlanmalıdır. Tuzu baştan değil, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde eklemek gerekir.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Makarna soslarına nefis bir lezzet katan soğanı, domatesli, kıymalı, peynirli ve sebzeli soslara ilave edebilirsiniz. Ayrıca taze soğanı da unutmamak gerekiyor. Taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımlarını makarna salatalarına ilave edebilirsiniz. Domates soslarına ise yeşil kısımları çok yakışıyor.
Spagettiyi bol suda haşlamalı ve süzmelisiniz. Haşlama suyunun bir kısmını saklamalısınız. Bir sos tavasından yardım alarak makarna, dana bacon ve yumurta karışımını hafif ateşte pişirmelisiniz. Sos bütün makarnaya yayıldıktan sonra tuz ve haşlama suyunu eklemeli ve tekrardan birkaç dakika pişirmelisiniz.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarna suyuna tuz koyarken suya erkenden ilave etmeyin. Su kaynarken tuz ilave etmek hem kaynama süresini stabil kılar hem de tadı makarnaya daha kısa sürede karışır. Su iyice kaynamadan makarnaları suya koyarsanız makarnanız daha hamur bir forma girer bu da makarnanın lezzetini bozar.
Şekerli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Küçük bir tencerede yağı eritiyoruz, üzerine haşlanmış makarnayı koyuyoruz en sonda şekerini ekliyoruz damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz . Bunların hepsini şeker iyice eriyene biraz yoğunlaşana kadar karıştırıyoruz veee hazır.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Tencereye 3 yemek kaşığı tereyağı koyup eritin. Yarım paket burgu makarnayı erittiğiniz tereyağının üzerine boşaltarak kavurun. Makarnalar kahverengi oluncaya kadar bu işleme devam edin. Sonra paketteki diğer makarnayı da üzerine ekleyerek sıcak su ilave edin.
Makarna haşlandığında suyunu süzün ve kenarda bekletin. Bu sırada bir tavaya kremayı ekleyip kısık ateşte ısıtmaya başlayın. İçerisine tuzu, karabiberi ve kuru fesleğeni ekleyin. Hafifçe kaynamaya başlayıp kıvamı yoğunlaştığında içerisine haşlayıp süzdüğünüz makarnayı ekleyin.
Bunu önlemenin en iyi yolu, sebze ve salamura ağırlığını tartarak ilave edilecek tuz miktarını hesaplamaktır. Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Makarnanın tuzu nasıl ayarlanır? Makarna bol tuzlu suda haşlanmalıdır. Tuzu baştan değil, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde eklemek gerekir.
Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın. Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın. Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
Sofra tuzu çok fazla tüketildiğinde, böbrekler bu tuzun hepsini dışarı atamaz. Bu durumda kalsiyum eksikliği ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinde ise güçsüz kemikler, kemik ağrıları, diş hastalıkları ve ileride kemik erimesine yol açabilir. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona sebebiyet verir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri