Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın. İyi yumuşadıktan sonra makarnanın suyunu süzün. Ayrı bir tavada ısıttığınız 2 yemek kaşığı sıvı yağı makarnanın içerisine dökün. Makarna pişerken belirli aralıklarla karıştırmayı unutmayın.
En sık uygulanan yöntemdir. Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir. Makarnalar, kaynayan suya atılır.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
İlgili 43 soru bulundu
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Su kaynadıktan sonra makarnaları suyun içine atın. Makarnalar piştikten sonra suyunu süzün. Diğer taraftan bir tavada tereyağını eritin ve salçayı ekleyerek kavurun. Kavrulan yağlı salçalı sosu makarnaların üzerine dökün.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
7. Yanlış: Makarna pişerken tencerenin kapağı asla kapatılmaz. Doğru: Makarna pişerken kapağını kapatmanız makarnanızın tadını etkilemez. Sadece suyun taşma riski vardır.
Makarnayı soğuk suyla yıkamak, hızla soğumasını sağlamak dışında pek işe yaramaz. Üstelik yıkadığınızda yüzeyindeki nişastadan katman kaybolacak ve sosun makarnanıza yapışması zorlaşacak.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Zeytinyağı eklemeyin
Makarnalar yapışmasın diye yağ eklemeye kalkmayın. Suyuna ekeleyeceğiniz tuz, zaten bu problemin üstesinden gelecektir. Ayrıca zeytinyağı ekleyerek pahalı bir yağı gereksiz bir şekilde kullanmış olursunuz.
Böylece tencereye koyduğunuzda makarnalar birbirine yapışmaz. Son olarak tencere içine 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı koyup, eritin. Erimiş olan tereyağı 1-2 fokurdadıktan sonra makarnayı yağın üzerine koyup, karıştırın. İsteğe göre zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
Glütensiz ya da düşük glütenli unlarla makarna yapılmaz diye bir kural yok elbette ancak ne kadar glüten o kadar esneyen bir hamur diyebiliriz. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz.
Bu nedenle bazı yemekler kısık ateşi severken, bazıları da harlı ateşte pişmektedir. Makarna da olabildiğince yoğun ateş derecesinde pişmesi gereken bir yemektir. Bu sayede makarnalar kendi formunu kaybetmeden hızlı bir şekilde pişecektir.
Doğrusu: Kaynayan suya tuz eklemek aslında tam tersi etkiyi yaratır ve kaynama derecesini yükseltir. Kısacası tuz makarnaya lezzet vermek için eklenmeli, onun pişmesini hızlandırmak için değil.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
- Salçalı makarna yapıyorsanız makarnanın haşlama suyuna yağ ilave etmeyin. Zaten salçalı sosa yağ ekleyeceksiniz. - Daha lezzetli bir sos elde etmek istiyorsanız hem domates hem de biber salçası kullanın.
Bir tavada hafifçe kızdığınız zeytinyağına önce sarımsakları, sonra da salçayı ekleyip kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç yemek kşaığı salçalı sosunuza ekleyin, hafif yoğun bir kıvam elde etmelisiniz. Haşlanmış makarnalarınızı süzün ve sosunuzu üzerine ekleyip karıştırın. Makarnanız servise hazır.
Makarnamız haşlanınca suyunu süzelim kaşarımızı rendeleyelim. Tenceremize sıvı yağımızı dökelim makarnamızı da içine ilave edelim. Bir dk yağla beraber makarnamızı karıştıralım. Rendelediğimiz kaşarımızı da içine atalım karıştıralım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri