*Durum buğdayı: Makarna, bulgur ve irmik üretiminde kullanılan buğday türüdür[15]. *Topbaş buğday: T. durum ssp. duro-compactum çeşidi olan makarnalık buğdaydır[16].
Göller bölgesi dolayısıyla İlimiz kaliteli makarnalık buğday üretimi için oldukça uygun bir ekolojiye sahiptir. Dumlupınar çeşidi; orta erkenci, kışa dayanıklı, kılçıklı, kahverengi başaklı, dane görünümü kehribar camsı olup bitkinin 115-125 cm (kılçık ucu hariç) kadar boylanabilmektedir. Sap verimi yüksektir.
Makarnalık buğdayların rengi koyu esmer, kehribar olduğu halde, ekmeklik buğdaylar daha ziyade beyaz, sarı gibi açık renkli olurlar. Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir.
Dünyada ve Türkiye'de ticari anlamda üç tür içinde yer alan buğday çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlar; Triticum aestivum (ekmeklik), Triticum durum (makarnalık) ve Triticum compactum (bisküvilik, topbaş) buğdaylarıdır [1, 2, 5]. Triticum aestivum türü buğdaylar, sert veya yumuşak endosperm yapısına sahip olabilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Bulgur üretiminde esas olarak sert, makarnalık buğdaylar tercih edilmektedir. Ancak bu buğdayların bulunmadığı durumlarda yumuşak buğdaylar da bu amaçla kullanılmaktadır. Üretimde makarnalık buğdayların tercih edilmesinde bu buğdayların azotlu maddeler ve renk maddelerince daha zengin olması büyük rol oynamaktadır.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Ekmek unu düşük maliyetli bir alternatif olsa da dezavantajları vardır. Makarnalık buğdayın dengeli protein/nişasta oranı ve özel gluten özellikleri onu makarna için ideal seçim haline getirse de, giderek daha fazla makarna fabrikası yumuşak buğdaydan normal ekmek ununa yöneliyor.
Makarna sanayi açısından en önemli sorun, makarna yapımına uygun yüksek kalitede buğday bulunmamasıdır. Kaliteye önem veren makarna sanayicileri; protein miktarı yüksek, protein kalitesi iyi, renk bakımından yeterli ve pişme kalitesi uygun çeşitler istemektedir[4].
dayanıklılığı iyi, yatmaya dayanıklılığı yüksek, Kılçıklı ve beyaz başaklı, Orta boylu ve sağlam saplı, Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir. 1000 tane ağırlığı 30 – 42 gr'dır. SDS Sedim değeri 30 - 46 ml'dir. makarnalık kalitesi çok iyi bir çeşittir.
Su ve gübreye reaksiyonu yüksektir. Dekara kuruda 200-600 kg, suluda 350-700 kg verim alınabilir.
Yapılan gözlemlerde çeşidin ilimiz toprak ve iklim şartlarına gayet iyi uyum sağladığı ve veriminin oldukça yüksek olduğu( 850 kg/dekar) ve çiftçimiz tarafından memnun kalındığı müşahede edilmiştir.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Dünya ve ülkemiz tarımında çok önemli bir yere sahip olan makarnalık buğday (Triticum durum Desf.), makarna ve bulgur sanayisinin hammaddesini oluşturmaktadır.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Bu buğday çeşidi en yaygın olarak, makarna üretiminde kullanılmak üzere Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde yetiştirilmektedir. Yurdumuzda öncelikle Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde, kaliteli makarnalık buğday üretimi için uygun bir iklim ve çevre koşullarına sahiptir.
Geriye kalan son işlem ise Unun paketlenmesidir. 100 ton buğdaydan yaklaşık olarak 75 ton un , 20 ton kepek ve 5 ton kırık buğday+ toz elde edilebilmektedir.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır. Buğdayın doğal hali muhafaza edilir. Obeziteyi önlemede tam buğday unu ekmeği kullanılır.
Bağışıklık sistemini iyileştirir ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Verdiği tokluk hissi sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. İçerdiği yüksek oran besin değerleri sayesinde az tüketimde bile günlük besin ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti dünyada yıl içinde en çok buğday üretilen bölgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri