İtalyanlar her ne kadar makarnanın tek peynirinin parmesan olduğunu söyleseler de bizim eski kaşar, sert tuzlu Mihaliç peyniri, koyun sütünden yapılmış sert beyaz peyniri de makarnaya yakışır. Makarnanın boyu, dış yüzey şekli, içindeki boşluklar sos konusunda çok önemli rol oynar.
İtalya'nın altın peyniri olarak bilinen parmesanı, makarnanın üzerine ilave edip ilk kez tadanlar bir daha vazgeçemiyor. Hakiki parmesan peynirinde mutlaka parmigiano-Reggiano damgası olur.
Makarnayı haşlıyoruz ve pişince yağlıyoruz. Başka bir tabakta, süzme peyniri eziyoruz. En son birleştiriyoruz ve üzerini istediğimiz baharatlarla süslüyoruz.
Makarnanın yanına en çok yakışan çorba şüphesiz ki domates çorbasıdır. Domates çorbasına en çok yakışan peynirler arasında kaşar peyniri ve mozzarella peyniri gelir.
Parmesan peyniri eklenen yemeklere parmesan alternatifi olarak başka peynirler de ekleyebilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, kullanacağınız peynirin parmesan gibi katı bir kıvamda olmasıdır. Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Evde yapımı en kolay tariflerin başında kaşarlı makarna gelir. Her ekonomik bütçeye uygundur, en acemisinden en maharetlisine kadar herkesin çok severek yaptığı tariftir üstelik. Et yemeklerinden sebzeye, salatalardan mezelere kadar her türlü yemeğin yanına da çok ama çok yakışır.
Mozzarella peyniri bir kaşar türü değildir ve gerek kalite gerek kıvam ve tad olarak kaşar ile karıştırılmamalıdır. Mozzarella peynirinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitleri ile birlikte mozzarellaya benzetilen peynirler de oldukça fazladır.
Pizza yapımında kullanılan peynirler daha az tuzlu ve daha az yağlıdır. Pizzada kaşar peyniri yerine mozzarella peyniri kullanılmasının sebeplerinden biri, eriyen mozzarella peynirinin kaşar peyniri kadar çabuk donmamasıdır.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Geleneksel fermente süt ürünü olan labne, yoğurttan peynir altı suyunun bir kısmının uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden konsantre yoğurt olarak da anılmaktadır. Asidik bir tada sahip olan labne; yumuşak, pürüzsüz ve sürülebilir bir yapıya sahiptir.
Labne peynirinin üretimi süt ve kremadan yapılan, yağ oranı düşük, tuzsuz bir peynir çeşididir. Sürülebilir olmasıyla krem peynir ile karıştırılabilmektedir fakat krem peynir değildir. Aksine krem peynir çok tuzlu ve yağlı bir peynirdir.
Labne Peyniri Nedir? Sürülebilir peynir kategorisinde yer alan labne, pastörize süt ve yoğurt kültürünün birleşimiyle elde edilir. Sofraların vazgeçilmezi olan, yediden yetmişe her yaştan tüketici tarafından tercih edilen labne peyniri, zengin kalsiyum ve protein içeriği sayesinde besleyici bir peynirdir.
Salçalı Makarna Tarifinin Pişirme Önerisi
Biber salçası yerine domates salçası da kullanabilirsiniz. Salçalı makarnayı arzuya göre; rendelenmiş kaşar peyniri ile önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirerek de servis edebilir, toz parmesan peyniri ekleyebilirsiniz.
Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır. Kalın ve uzun makarna fırın için uygundur örneğin.
Parmesan peyniri yerine sert ve katı bir kıvama sahip olan peynirleri kullanabilirsiniz. Eski kaşar ve İzmir tulum peyniri, parmesan yerine kullanılabilen peynirlerin başında gelir. Şunlara da göz atın; Emmental peyniri nedir?
Hollanda Kahvaltılarının Bal Mumuna Sarılı Tatlı Kaşarı Gouda. Dünyanın en sevilen süt ürünlerinden olan peynir, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesidir. Sadece kahvaltılarda değil börek, çörek gibi hamur işlerinde makarna ve pilavlarda da kullanılan peynir bazı tatlıların içinde de kullanılır.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir. Tatlılarda kullanılmaya da son derece uygun olan mozzarella peyniri, köfte, kroket ve fırın yemeklerinde de tercih edilmektedir.
Kaşar peyniri her kahvaltı sofrasında yerini aldığı gibi, aynı zamanda soğuk ve sıcak sandviçlerde sıklıkla tüketilir. Rendelenerek makarnalara, hamur işi tariflerine, beşamel soslu tüm yemeklere ve pidelere eklenerek lezzet verir. Beyaz peynirden sonra ülkemizde en çok tüketilen peynir çeşidi, kaşar peyniridir.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
1 paket makarna haşlanır bol kaynayan suda daha sonra haşlanan makarnalar süzülür. Bir tencereye tereyağ, sıvı yağ alınır aygazın altı açılır. Eriyen yağa makarna dökülür daha sonra pul biber ve 1 kase lor peyniri eklenir. Servis tabağına konularak sunum yapılır.
Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri