İtalyanca ismi olan "pasta", aynı zamanda macun ya da ezme anlamına da gelmektedir. Bu da zaten un, su ve yumurta gibi, yüzyıllardır dünyanın her yerinde kolaylıkla bulunabilen malzemelerden yapılan makarna hamuru ile ilişkilendirilebilecek bir kelimedir.
Pastanın dünya dillerinde macun püre lapa ve makarna gibi anlamları vardır. Örneğin İtalyanlar tüm makarna çeşitlerini pasta adıyla anarlar. Pasta kelimesi, Türkçe'ye Birinci Dünya Savaşı öncesinde meyveli ve tatlı krema anlamıyla gelmiştir.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır.
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
Al dente makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır. Spagetti için al tente yaklaşık 12 dakika haşlamak anlamına gelir. İtalyanca ısırınca dişe hafif sertliği gelen yiyecekler anlamına geliyor. Sadece değil ama genellikle makarna için kullanılıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır. Spagetti için al Dente yaklaşık 12 dakika haşlamak anlamına gelir.
Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle elde edilen kekin içeriği genellikle fındık ve baldan oluşmaktaymış. Sıcak taşın üzerinde pişirmenin hayli zahmetli olduğunu keşfeden Mısırlılar, sıcak ocaklarda (şimdiki fırın tekniği) bu lezzetli tatlı gıdayı pişirmeye başlamışlar.
Sözgelimi, bizim makarna diyegeldiğimiz genel alana İtalyanlar pasta diyor. Batı dilleri, en azından Avrupa dilleri, İtalyancayı genellikle izliyor. Ama yine de, özellikle makarna sözcüğü, örneğin ABD'de, epey farklı bir kullanım kazanıyor.
Makarnayı soğuk suyla yıkamak, hızla soğumasını sağlamak dışında pek işe yaramaz. Üstelik yıkadığınızda yüzeyindeki nişastadan katman kaybolacak ve sosun makarnanıza yapışması zorlaşacak.
İzmir Geyik on Twitter: "İzmir'de makarnaya alavara denir 😍 https://t.co/7n89KC3JZy" / Twitter.
Ayrıca soğuk su makarnanın pişme sürecini durdurur. Ama bunun yemek servis edilene kadar sürmesi gerekir. Makarnanızı süzer süzmez sosun içine koyun, altını açın ve birkaç dakika çevirin. Eğer sosunuz çok koyuysa içine biraz haşlama suyu ekleyin.
Tat Makarna Un İçermez
Çoğu insan makarnanın un ile yapıldığını zanneder ama kesinlikle makarna un ile yapılmaz. Makarna irmikten elde edilir. Hammadesi %100 durum buğdayıdır, ekmeklik buğday değil.
Giderek büyüyoruz: Fettucini. Yassı ve uzun bir makarnadır. Annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı kesme makarna ya da eriştelerin uzun halidir.
Makarnanın soğuk mu, sıcak mı yendiği de önemli. Soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamalarına yol açıyor, makarnayı soğuk yemek daha doğru gibi görünüyor. Tekrar tekrar soğutulup ısıtıldığında ise makarnanın glisemik yükü (yani kilo aldırıcı etkisi) biraz daha azalıyor.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız. Eğer tuz diyetiniz varsa tuz yerine limon sıkabilirsiniz.
Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Türkleri en çok İtalyanlar beğeniyor
Peki Türkleri en çekici bulan ülkeler hangileri? Araştırmanın sonuçları, İtalyanların yüzde 24'le zirvede olduğunu gösteriyor. İtalyanları yüzde 18'le İspanyollar ve yüzde 14'le Ruslar takip ediyor. Hollandalılar ve Brezilyalılar da ilk beşte.
Yoksa İtalyanlar aslen Türk mü? Türklere 'barbar' diyen İtalyanların ataları Etrüskler'in DNA yapıları Türklerinkiyle yüzde 97 uyumlu çıktı. Sanat tarihçisi Haluk Tarcan ise çalışmaları ile alfabelerinin de Türk kökenli olduğunu kanıtladı.
İtalyanların DNA'larının Türklerle yüzde 97 aynı özelliklere sahip olduğu kanıtlandı. Türklere barbar diyen İtalyanlar şokta! Çünkü İtalyanların DNA'larının Türklerle yüzde 97 aynı özelliklere sahip olduğu kanıtlandı.
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, maya ve benzeri malzemeleri kullanarak çeşitli pastalar üretir.
Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir! Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle o zamanın keki yapılıyordu.
Örneğin; pastanın yuvarlak oluşu bir inanışa göre güneşi ve ayı sembolize ederken dairesel şeklinden ötürü de yaşam döngüsüyle ilişkilendirilirdi. Antik Keltler de baharın gelişini kutlamak için ilkbaharın ilk gününde güneşe benzeyen şekillerde pastalar yaparlardı.
Al dente İtalyanca bir terim olup "dişe dokunur" ya da "dişe gelir” manasına gelir. Yemeği al dente pişirmek "hafif diri" pişirmek demektir.
İtalyanca al dente "'dişe gelir', az pişmiş makarnayı tarif eden bir söz" deyiminden alıntıdır. İtalyanca deyim İtalyanca dente "diş" sözcüğünden türetilmiştir.
bir tur borek olarak da bilinen firin makarna, ozenle secilmis yumurtali makarna ve erime katsayisi yuksek peynir ile yapilip ust kismi rahat kesilebilecek fakat citir citir bir tabaka olacak sekilde pisirilirse yenilecek mukemmel yiyeceklerden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri