Varlık ve hadiselerin ilâhî hikmet ve inâyet uyarınca kozmik düzeni gerçekleştirmeye yönelik bir gayeye sahip olduğunu savunan doktrin.
Sözlükte makâsıd kelimesi, “ulaşılmak istenen hedefler” anlamına gelmektedir. Literatürde makâsıd kelimesi ile biri genel, diğeri özel olmak üzere iki anlam kastedilir. Genel anlamıyla kullanıldığında dinin amaçları ve insanları ulaştırmayı hedeflediği ana gayeleri anlaşılır.
Fıkıh literatüründe mefsedet ruhî veya bedenî, ferdî veya içtimaî olsun dünyevî ve uhrevî zararları (mazarrat), acı ve acıya yol açan sebepleri ifade eden bir terim olarak kullanılır; ancak hükümlerin dayanağını oluşturan bir gerekçe sayılması için dinin amaçlarıyla bağının kurulması özel bir önem taşır.
Değerli kardeşimiz, Şeriatın Maksatları, Makasıdu'ş-Şeria terimi ile ifade edilir. İnsanların yararına olan şeyleri gerçekleştirmek ve bu maslahatları korumak, insanlara bu maslahatlarla ilgili gelebilecek zararları def etmek, dinin asıl maksadı kabul edilir.
Maslahat; sözlükte menfaat ve fayda anlamına gelir ki karşıtı mefsedet/zarardır.10 Menfaat ise lezzet ve lezzete ulaştıran yol, mazarrat (zarar, mefsedet) da elem ve eleme ulaştıran şey demektir.
İlgili 42 soru bulundu
Genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dinî hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir. Bir aynın kullanılmasıyla meydana gelen fayda, iyi olana ulaştıran şey, zararın karşıtı anlamında İslâm hukuk terimi.
Faydalı olanı elde edip, zararlı olanı defetme. İslâm dininin maksadı; insanların faydasına olanları gerçekleştirmek, bunları korumak ve insanlardan zararı uzaklaştırmaktır. Buna maslahat denir.
Makâsıd; maksad kelimesinin çoğuludur. Ulaşılması hedeflenen yer anlamına gelmektedir. İslam Hukuku literatüründe makâsıdü'ş-şârî veya makâsidü'ş-şerîa ya da el-makâsidü'ş-şer'iyye şeklindeki ifadesiyle Yüce Allah'ın emir ve yasakları koymadaki muradını ve hukuk düzeninden beklediği yararları ifade eder.
Maḳāṣıdī tefsir yöntemi, Müslümanların modern çağda karşılaştığı problemlerin çözümüne yönelik Kur'ān'ın maksatları ekseninde tefsir edilmesine yapılan yeni bir çağrıdır. Bu yöntem, Kur'ān'ın evrenselliği, gündelik ve uzun vadeli problemlerin çözümü ve Kur'ān'ın gāī yorumlara konu edilmemesi bakımından değerlidir.
Hayatı güzelleştirmeyi hedefleyen ve insanı mükemmeli aramaya teşvik eden -zarûriyyât ve hâciyat düzeyine çıkmamış- düzenlemeleri ve bunların sağladığı faydaları ifade eden fıkıh usulü terimi.
Terim olarak naslarda yani Kur'ân-ı Kerim ve sünnette hakkında açık ve kesin hükmü bulunmayan fıkhî bir meselenin hükmünü, ilgili delilden çeşitli yöntemler kullanarak çıkarabilmek için bütün gücün harcanması anlamına gelir.
Allah tarafından dikkate alınmayan maslahat kısmına mülga maslahat denir.
Hükmün amacını genellikle gerçekleştirdiği kabul edilen açık ve istikrarlı vasıf anlamında fıkıh usulü terimi. Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimi. Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi.
14. yüzyıl âlimi Teftâzânî'nin kaleme almış olduğu el-Makâsıd, İslâm düşünce geleneği boyunca medreselerde kelâm alanında en çok okutulmuş kitaplar arasındadır.
İslâmî literatürde geniş anlamıyla “din”, daha dar anlamıyla “dinî bildirime dayalı amelî hükümler” mânasındaki şerîat kelimesiyle birlikte kullanıldığında şu anlamlara gelir: “dinin gayeleri” “naslarda yer alan amelî hükümlerin gayeleri” “İslâm'ın getirdiği hükümlerin gayeleri” şeklinde özetlemek mümkündür.
Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
İslâm Şeriatı, Allah'ın kulları için seçtiği hayat tarzıdır. Allah'ın gönderdiği şeriatın aslını tevhid ve adalet teşkil eder. Beşerî sistemler ve kanunlarda ise, Tevhid ilkesi yerini şirke veya putperestliğe yahut güçlünün egemenliğine bırakır.
SERÎAN. (ﺳﺮﻳﻌﺎً) zf. (Ar. serі'in tenvinli şekli serі'an) Süratle, çarçabuk: Hemen kâğıdı kalemi alıp, “İstihkākının serîan tesviyesi için defterdâra” diye buyurdu (Fâik Reşat).
Resûlullah yer yer ashabın yanlış anlama ve yorumlamalarını tashih etmekte, yer yer doğrudan bir âyeti veya sûreyi yorumlamakta veya kapalı bir noktasını açıklamakta, bazan da sorulara cevap mahiyetinde Kur'an'ı tefsir etmektedir.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dinî hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir. Şer'î hükümlerin içerdiği veya akıl ve tecrübe yoluyla belirlenmekle beraber bunlarla uyum içinde olan faydalar anlamında fıkıh ve usûl-i fıkıh terimi.
Hukukî hükümlerin koyucusu ve kaynağı anlamında fıkıh usulü terimi. İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
Maslahat-ı Mürsele'nin Tanımı
Maslahat-ı mürsele, Şâri„ tarafından muteber veya geçersiz sayıldığına dair bir delil bulunmayan, hükmün kendisine bağlanması ve üzerine hüküm bina edilmesi, insanlara bir fayda sağlamasına ya da insanlardan bir zarar gidermesine bağlı olan maslahattır.
maslahat - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣlḥ kökünden gelen maṣlaḥa(t) مَصْلَحة “iş, umur, meşgale” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ṣalaḥa صَلَحَ “iyi oldu, sağlandı, (iş) yürüdü” fiilinin mafˁala(t) vezninde masdarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri