Turbo basınç kontrol valfi, elektropnömatik olarak çalışan bir selenoid valftir. ECU kumandasında, turbo şarjın motora gönderdiği turbo basıncını ayarlamak için, vakum/basınç tüpüne uygulanan basıncı/vakumu dozajlar.
Selenoid valfin arızalanması, motorda performans kaybına neden olabilir. Bu durum, aracın düşük güç üretmesine ve performansının genel olarak düşmesine sebep olabilir.
Turbo şarj tarafından motorun emme manifoduna göndaerilen basınçlı hava basınçını kontrol etmek amaçıyla,turbo basınç kontrol selenoid valf kullanılır.
En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir. EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
İlgili 39 soru bulundu
7) Turbo selenoid valf'lerinin tamiri mümkün değildir.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Turbo Selenoid Valf Arıza Belirtileri
İlk olarak, motor gücünde düşüş yaşanabilir. Bu, valfin düzgün çalışmaması sonucu motorun yeterli hava alamamasından kaynaklanır. İkinci bir belirti, motorun anormal sesler çıkarması olabilir. Bu sesler, hava akışının düzensiz olmasından dolayı meydana gelebilir.
Turbo basınç sensörü, motorun yakıt verimliliği için de kritik bir rol oynar. Sensör arızalandığında, hava-yakıt karışımı dengesizleşebilir, bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir. Arızalı bir sensör, turboşarjın beklenmedik bir şekilde devre dışı kalmasına yol açabilir.
Turbo basınç sensörü, emme manifolduna hava girişi olan boru üzerinde bulunur. Sensör aldığı bilgiyi kablo aracılığıyla elektronik kontrol ünitesine gönderir. Başka herhangi bir kısımla bağlantısı bulunmamaktadır. Bu yüzden değişimi çok zor değildir.
Kontrol valfi, akış, basınç, sıcaklık ve sıvı seviyesi gibi durumları kontrol etmek için kullanılan valflerdir. Çoğu durumlardaki değişimleri takip etmek üzere sensör, valfin tam açık veya kısmi açık durum sinyalini kontrol cihazından alır ve cihaza girilen "setpoint"e (set değerine) göre valfi açar veya kapatır.
Argo Hytos ve Danfoss Basınç Kontrol Valfleri
Valfler, hidrolik piston mili üzerindeki kuvveti veya hidrolik motor mili üzerindeki torku ayarlamak için sistem basıncının düzenlenmesini sağlar. Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır.
Dinamik olarak basıncın kontrol edilmesi ve ihtiyaca göre süratle değiştirilmesi gereken sprey boyama, kumaş veya kağıt gerginliği kontrolü, mobil fren donanımları ve retarder sistemleri, yakıt enjeksiyon pompaları, iplik bükme, kaynak ve taşlama basıncı kontrolü gibi birçok endüstriyel uygulamada bu tip valfler ...
Selenoid valflerin tamiri, arızanın türüne bağlı olarak mümkündür. Bobin arızası veya yay arızası gibi bazı arızalar, valfi değiştirmeden onarılabilir. Piston veya diyafram arızası gibi diğer arızalar ise valfin değiştirilmesini gerektirir.
Genel olarak arıza nedenlerine bakıldığında ise; Kir ve Partikül Oluşumu: Selenoid valf siti ya da orifisi içerisinde zaman içerisinde kir ya da partikül birikimi söz konusu olabilir. Bu partiküller oldukça küçük yapıda olması nedeniyle sızıntı yapabilmektedir.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo Ömrü Ne Kadardır? Turbo ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında aracınızın markası ve modeli, kullanım koşulları, aracın bakımı ve kullanım sıklığı gibi etkenler yer almaktadır. Genellikle turbo 100.000 - 150.000 km arasında ömre sahiptir.
Turbo mili, yüksek sıcaklıklar ve yüksek hızlar nedeniyle yıpranabilir ve aşınabilir. Bu durum, turboşarjın verimliliğini azaltabilir ve araç performansını düşürebilir. Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri