Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Makat çatlağı ameliyatında sonraki geç dönemde yara yerinde apse ve fistül gelişebilir. Bunlar çok nadir bir komplikasyonlardır. Hastalar genelde aynı gece taburcu edilir. Ameliyattan 2- 3 gün sonra işe ve normal hayata dönülebilir.
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz. Ameliyattan sonraki süreçte yara yerinde, apse ve fistül gelişebilir.
Ameliyat için iğneyle bölgesel uyuşturma (lokal) veya belden iğneyle belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) uygundur. Genel anesteziye gerek yoktur.
Anüsün kenarından 1 cm boyutunda bir kesi yapılır. Makatın istihat durumundaki büzüklüğünü düzenleyici rol üstlene kas yapısı (internal sfinkter) izole edilmek suretiyle kısmi bie gevşetme kesisi yapılır. Bazı hastalarda çatlağın dış ucunda bulunan kabartı (sentinal pili) kesilerek alan düzlenmesi yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
Başta hafif görünümlü olan çatlaklar tedavisi yapılmadığı ya da geç kalındığı takdirde ilerleyerek kronik hale gelebilmektedir. Makat çatlağı şikâyeti yaşayan kişiler makat bölgesinde dışkılama esnasında zonklayıcı tarzda bir ağrı hisseder ve dışkılamada güçlük çekmektedir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla makat çatlağı tedavisi yapılmaktadır.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Makat çatlağı yani anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Anal fissür probleminin ortaya çıktığı ilk 15-20 günlük süreç akut dönemdir. Bu süre içerisinde makat çatlağının oluşumuna yol açan sebepler giderilirse ve önlem alınırsa tedavi olmadan kendi kendine iyileşebilir.
Cevap: Makatta fissür (çatlak) kronikleşmiş ve medikal tedaviden fayda sağlamazsa cerrahi tedavi gerekebilir. Anal fissür kansere dönüşmez. Tedavi edilmeyen fissür giderek kronikleşir ve çok daha ağrılı bir hal alır. Kanamaya sebeb olur.
Makat çatlağı, oluşum nedenine bağlı olarak, etkenlerin ortadan kalkmasıyla kısa sürede geçebilmektedir. Uygulanan deri pomadı ve hekim önerileri dikkate alınarak ağrısız ce acısız tedavi edilebilmektedir.
Anal fissür, makat çıkışında genellikle arka duvardan oluşan ağrılı yırtılmalardır. Akut ve kronik olarak sınıflandırılabilirler. Akut fissürler 1-2 haftada hızlıca iyileşirken, 6 – 8 haftadan daha uzun süredir şikayetleri mevcut olan veya bu sürede tekrar eden fissürler kronik kabul edilir.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Hassas bir bölge olması nedeniyle makat ve etrafındaki hastalıklar ciddi sıkıntılar yaratabilir. Anal fissür, makat (anüs) kenarındaki deride olan çatlağa (yırtığa) verilen isimdir. Makatta ağrı, makatta yanma, kaşıntı, şişme ve kaşınma hastalığın en önemli belirtileridir.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Bölgede oluşan çatlaklar oldukça basit görünümlü olabilir, yine de bölgenin hassas yapısı nedeniyle çok şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu ağrı, dışkılama sırasında makat bölgesine cam parçasına benzer keskin bir cismin batması gibi hissedilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Fistül Ameliyatı Zor mudur? Günümüzün modern imkânları ile lazerle anal fistül tedavi edilmesi imkân sayesinde ağrısız ve kanamasız olarak yapılabilmektedir. Lazerle anal fistül ameliyatında kanama ve ağrı olmadığından dolayı hasta aynı gün taburcu edilebilir ve normal yaşantısına hızlıca dönebilir.
Makat çatlağı ameliyatı ise genel anestezi altında uygulanır. Makat bölgesini çevreleyen kaslardaki gerginliği azaltmak amacıyla bölgeye küçük bir kesi atılır ve işlem bittikten sonra bölge dikişle kapatılır.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır. Bu leğen ya da küvete 8-10 cm seviyede, yakmayacak şekilde sıcak su konularak 10-15 dakika içine oturulması şeklinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri