Makat çatlağı adıyla da bilinen anal fissür oluşumunda dışkılama düzenine ilişkin sorunlar devam ettiği müddetçe oluşan çatlakların iyileşmesi güçleşecektir. Bu nedenle çatlağa yönelik tedavinin yanı sıra altta yatan kabızlık ve ishal sorununa yönelik tedavi uygulanması da şarttır.
Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir. Her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.
Makat çatlağına çoğunlukla neden olan sebeplerden biri de uzun süren kabızlıktır. Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir.
Makat çatlağı ortaya çıktıktan bir süre sonra kendiliğinden kaybolabileceği gibi, kronik hale gelerek dönem dönem tekrarlayabilir. Bu durumda, rahatsızlık kişinin günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi cerrahi yönteme göre çok daha avantajlı olup başarılı sonuçlar da vermektedir. Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi avantajları şu şekildedir: Cerrahi tedavide olduğu gibi komplikasyonlar söz konusu değildir. Uygulama sonrası hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Makatta çatlak olduğu belirli duyularla anlaşılabilir. Özellikle dışkılama sırasında cam kesiği hissiyatı uyanıyorsa bu çatlak olduğunu gösterebilir. Bu durumun oluşturduğu acı hissi bazen birkaç saat sürebilmektedir. Buna ek olarak yine dışkılama sırasında parlak kırmızı renkte kanama görülebilmektedir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Cevap: Anal fissür (makat çatlağı) çoğunlukla medikal tedavi ve yaşam tarzı, beslenme önerileri ile iyileşebilir. Ancak kronikleşen hastalıkta iyileşme genelde botox/cerrahi uygulama ile sağlanır. Cerrahi tedavi başarısı en yüksek olan tedavi seçeneğidir.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Tedavinin esası, kabızlığı düzeltmek ve çatlağın iyileşmesine zemin hazırlamaktır. Bunun için dışkı yumuşatıcılar ve ağrı kesici merhemler kullanılır. Sıcak su torbasına oturmak da çok faydalıdır; hem ağrıyı keser hem de yara iyileşmesi için makat bölgesine kan akımını artırır.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Rektumun yani kalın bağırsağın son kısmı olan anal kanaldan, cilt üzerindeki anüs bölgesine kadar olan kısımda makat çatlağı oluşabilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) bitkisel tedavisi var mıdır? Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
Dışkılama esnasında “cam parçası çiziyormuş gibi” bir acı, dışkılamadan sonra 1-5 saat kadar devam eden ağrı olur. Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur.
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz.
Fissür memesi nasıl geçer? Fissüre ait meme oluşması artık hastalığın kronik hale geldiğinin de bir göstergesidir. Bu durumda artık cerrahi söz konusu olur ve bu meme kısa bir operasyon ile ortadan kaldırılır.
Bu cerrahi işlem genel olarak risk taşımayan, güvenli bir girişimdir. Genel olarak cerrahi işlemlerin hepsinde görülebilen veya anestezi bağlı yan etkiler söz konusudur.
Makat çatlağı (anal fissür ) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için uygulana bilinir. Bu ilaçlar arasında Anuflex, Anestol ve Rectoderm gibi seçenekler bulunmaktadır.
Makat çatlağının başlıca sebepleri arasında makat bölgesinin fiziksel anlamda zorlanması yer alır. Kuru ve sert dışkılamaya bağlı olarak görülen fiziksel zorlanmalar, anal bölgede yırtık görülmesine neden olur. Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar.
Bitkisel tedavide makat çatlağı zeytinyağı, bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak yardımcı olur. Bunun aloe vera, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel içerikler kullanılır. Buna ek olarak da makat çatlağı kremleri bu durumu yaşayan kişiler tarafından araştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri