Montessori eğitimi, doğumdan itibaren başlar ve ömür boyu devam edebilir. Montessori metodu, özellikle 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanmış “Casa dei Bambini” (Çocuk Evi) olarak adlandırılan özel sınıflarda uygulanır. Daha sonra, 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanmış bir anaokulu programı mevcuttur.
Bu eğitim yaklaşımı, çocukların özgürce seçtikleri materyallerle kendi öğrenme hızlarına ve tarzlarına uygun olarak öğrenmelerini sağlar. Montessori eğitimi, her yaş grubuna uygun olarak tasarlanmıştır ve genellikle 3 ila 6 yaş arası çocuklar için Montessori anaokulu veya Montessori okulu olarak uygulanır.
Montessori eğitimi ülkemizde 0 ve 6 yaş arasında uygulanmaya başlamıştır. Yani montessori eğitimi anaokulu seviyesindeki çocuklara verilmeye başlanmıştır. Eğitimin önemi günden güne arttığı için artık okul dönemindeki çocuklar için de tercih edilmektedir.
Çocuğun gelişimini (0-6), (6-12) ve (12-18) yaş arası dönemler olarak üç evreye ayıran Montessori, bunlardan ilkini iki alt evreye ayırır. (0-3) yaş arasındaki ilk alt evreyi (3-6) yaş arasındaki dönemi kapsayan ikinci alt evre takip eder.
Doğumdan 3 yaşına kadar olan bu dönemde Montessori eğitimi, çocuğa güven vermeyi ve dünyayı keşfetmesini sağlamayı amaçlar. Genel olarak konuşma ve hareket yetenekleri üzerine odaklanır. 3-6 yaş grubunda yer alan çocuklar içinse pratik yaşam, matematik, dil ve bilim olarak sınıflandırılan eğitim yöntemleri uygulanır.
İlgili 19 soru bulundu
Montessori okulunda, çocuk kendi kendine ve arkadaşları ile öğrenir. Sınıf kurallarına uymayı öğrenir ve hatta uymaları için arkadaşlarını uyarır. Yapacağı çalışmayı, kendi seçtiği ve kendi sistemine göre ayarladığı için, çocuğun başarma olasılığı fazladır.
Montessori Yaklaşımının Temel Özellikleri;
Çocuklar öğretmenlerinin uyarıları yerine, kendi hatalarını kendileri düzeltirler. Bireysel öğrenme, çevre içerisinde gerçekleşir. Her bir çocuk farklı bir adımda büyür, bu onun gelişimini destekler. Soyut yerine somut öğrenme üzerinde durulur.
Montessori eğitimini uluslarası standartlara uygun, 270 saatlik sertifika programı ile başarı ile alabilirsiniz.
Montessori eğitiminde çocuk kendi hızıyla gelişmektedir, bu da çocuğun öğrenme ve çalışma isteğini artırır. Öğrenme sürecini planlama ve sorumluluk çocuğa verildiği için çocuğun kendine güveni ve sorumluluk duygusunu geliştirir. Disiplini içselleştirerek öğretir. Yaratıcı ve üretken bir birey olmasını sağlar.
Montessori eğitim programı temeli bireysel eğitime dayanan Maria Montessori tarafından geliştirilmiş olan bir eğitim modelidir. Montessori her çocuğun, kendine özgü bir gelişime sahip, bireysel bir kişilik olduğunu ve kendi kapasitesi doğrultusunda öğrenebileceğini savunur.
Üniversite iş birliği ile hazırlanan Montessori Eğitmen Eğitimi sertifika programına katılarak devlet üniversitesi onaylı e devletten sorgulanan sertifika alabilirsiniz. Kayıt formunu doldurarak hemen başvurunuzu yapabilirsiniz.
Montessori eğitimi, çocuğun doğal öğrenme isteklerini ve ihtiyaçlarını önceleyen bir eğitim metodudur. Bu metod, çocuğun kendi keşifleri ve keşifleri aracılığıyla öğrenmesine odaklanır.
Montessori anneleri; çocuğun dikkatinin bir konu üzerinde toplanmasını sağlayan ortamı hazırlamalılar ve bu konuda dilediği kadar tekrarı yapabilmesini sağlayan zamanı vermeliler. Bu zaman içerisinde de çocuğun gelişiminin kendiliğinden olacağını bilerek sabır göstermeleri gerekir.
Montessori metodu, İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim yöntemidir.
Maria Montessori (31 Ağustos 1870 - 6 Mayıs 1952), İtalyan bilim insanı ve eğitimci. Montessori yönteminin kurucusu olan Maria Montessori, 1870 yılında İtalya'nın Chiaravalle kentinde dünyaya gelmiştir. 1896 yılında İtalya'nın ilk kadın doktoru unvanını alarak tıp fakültesini tamamlamıştır.
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Montessori, aslında ismini İtalyan doktor Maria Montessori'den alan bir eğitim metodu. Bu metot içinde çocukların herhangi bir özel araç kullanmadan kendi kendilerine öğrenebilme becerisi temel alınıyor.
1.Günlük Yaşam Materyalleri
Çamaşır yıkama, ütü yapma, bulaşıkları yıkama, çiçekleri düzenleme, süpürme, ayakkabı cilalama, toz alma gibi alıştırmalarla çocukların ellerini kullanma becerilerini ve çevredekileri keşfetme yeteneklerini geliştirilir.
Montessori, çocuğun bireysel becerileri ve ilgi alanlarına uygun olacak şekilde, her çocuğun farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eden, özgür eğitim bilimidir. İsmini ise yöntemin geliştiricisi olan İtalya'nın ilk kadın doktoru, Pedagog Maria Montessori'den almaktadır.
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Montessori bu dönemi , 0-3 yaş arasındaki evreyi, 3-6 yaş arasındaki evrenin takip ettiği iki alt evreye ayırır. Ona göre, bu iki alt evredeki çocuklar, özel kavrama yetenekleriyle donatıldığından dolayı, 0-6 yaş arasını, Montessori, öğrenmenin en yoğun olduğu dönem olarak görmektedir (Schafer, 2006: akt.
Maria Montessori tarafından geliştirilen çocuk merkezli bir eğitim yaklaşımı olan Montessori yöntemine göre tasarlanmış oyuncaklardır. Montessori metodu bağımsızlığı, sınırlar dahilinde özgürlüğü ve çocuğun doğal psikolojik, fiziksel ve sosyal gelişimine saygıyı vurgular.
Montessori kullanım alanları bölümünü inceleyerek, çocuğunuza eve ait olduğunu hissettirecek ve bağımsızlaşmasını sağlayacak alanlar oluşturun. Daha sonra çocuğunuzu gözlemleyerek ilgi alanlarını belirleyin ve o yönde kolaydan zora doğru giden bir yolda çalışmalar sunmaya başlayın. Eğer yapmak istemezse zorlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri