Tedavinin esası, kabızlığı düzeltmek ve çatlağın iyileşmesine zemin hazırlamaktır. Bunun için dışkı yumuşatıcılar ve ağrı kesici merhemler kullanılır. Sıcak su torbasına oturmak da çok faydalıdır; hem ağrıyı keser hem de yara iyileşmesi için makat bölgesine kan akımını artırır.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır. Bu leğen ya da küvete 8-10 cm seviyede, yakmayacak şekilde sıcak su konularak 10-15 dakika içine oturulması şeklinde yapılır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Kaynar olmayacak şekilde sıcak su hemoroidin yatıştırılması ve ağrısının giderilmesi konusunda etkilidir.
Anal bölge hastalıklarında, sıcak su uygulamaları “termo sfinkterik refleks” adını verdiğimiz anal kaslarda gevşeme etkisi ile anal fissür (makat çatlağı) veya hemoroidal hastalık (basur) gibi hastalıklarda gerçekten etkin bir ağrı azalması sağlayabilmektedir. Ancak anal apselerde sıcak su uygulamalarının yeri yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Hemoroid Tedavisi. Anal bölgede cerrahi veya medikal her ne patoloji varsa, tedavide birinci ilke, düzenli ılık su oturma banyosu sıcak torba uygulaması yapmaktır. Ağrı durumuna göre, yaklaşık bir hafta süre ile günde, 3 ila 6 kez 20 - 30 dk.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat kabızlık uzun süre devam ettiğinde anal kanalda oluşan çatlağın kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Küçük çaplı makat çatlakları kronik makat çatlağı hastalığına dönüşmeden tedavi yolları aranmalıdır. Anal fissür, makat bölgesinde meydana gelen ve kişilere ciddi sorunlar yaratan bir rahatsızlıktır.
Makat çatlağı oluşan kişi dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetmektedir. Dışkılama sırasında ve sonrasındaki ağrıyı azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler; Acı gıdalardan uzak durulmalı(kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi) Alkolden uzak durulmalı
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botilinium toksini etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 -6 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur. Çatlağın tekrarlamaması için dışkınızı yumuşak tutacak beslenme düzenine devam etmelisiniz.
Rectoderm genellikle bir doktor tarafından reçete edilir ve ilaç kullanmadan önce doktorun önerilerine uygun olarak kullanılmalıdır. Genellikle günde bir veya iki kez anorektal bölgeye uygulanır.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Makat çatlağı, oluşum nedenine bağlı olarak, etkenlerin ortadan kalkmasıyla kısa sürede geçebilmektedir. Uygulanan deri pomadı ve hekim önerileri dikkate alınarak ağrısız ce acısız tedavi edilebilmektedir.
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur. İkinci sık görülen şikayet kaşıntıdır ve günün her saatinde görülebilir.
Anal fissür oluşması durumunda krem ve fitillere bir hafta, on gün süre ile devam edilmeli, ılık suda oturma banyosu yapılmalı, ağrı görülüyorsa ağrı kesiciler doktor kontrolünde verilmeli ve bol meyve, sebze tüketimi ile kabızlık önlenmeli.
Makat çatlağı, hemoroid, basur, makat fistülü, makat apsesi, iltihabi bağırsak hastalığı, anismus ya da makatta gevşeme sebebiyle oluşabilmektedir. Makatın sarkması ve kasılma nedeniyle de ayrıca bu sorun ortaya çıkabilmektedir.
Çünkü suyun ne kadar sıcak olduğunu algılamayabilirsin. 6- Sıcak su torbasını direkt karnının üstüne ya da midene koyma. Karnın alt kısmında olması iç organlarının hassasiyeti açısından daha sağlıklı. 7- Sıcak su torbasına oturma, basma, torbayı patlatacak şiddetteki herhangi bir şeyden kaçın.
Bu süreçte ağırlık kaldırma içeren sporlara ara verilmesi ya da dikkatli olunması önerilir. Yüzmenin makat çatlağına iyi geldiği bilinir ve rahatsızlığa sahip kişinin düzenli olarak denizde yüzmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri