Anal apsenin drene edilmesinin ardından bölgede kavite denen bir boşluk oluşur. Bu boşluğun zamanla doku ile dolması gerekse de bazen bu gerçekleşmeyebilir. Bazen de makat bölgesinin iç ve dış kısmında birbiri ile bağlantılı iki delik oluşur. Tünele benzer bir oluşma yol açan anal fistül, kendiliğinden iyileşmez.
Kıl dönmesi, oluşum evresinde ciltteki gözenekleri kullanır. Kuyruk sokumunda bulunan kıl, tüy veya saç teli tahriş olan deriden içeri girerek kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) dediğimiz rahatsızlığı başlatır. Kuyruk sokumunda delik halinde gözlemlenebilen bu makat hastalığı; ilk dönemlerde belirgin şikâyet vermeyebilir.
Çoğu zaman deride sadece küçük bir veya birkaç delik görülür. Bazen deliklerin içerisinden kılların ucu görülebilir. Özellikle genç yaştaki erkeklerde (15-35 yaş) ve uzun süre oturan kişilerde daha yaygın olduğu bilinmektedir.
Fistüller kendiliğinden çok nadiren iyileşir ve çok uzun süre devam ettiğinde nadiren kansere yol açabilir.
Genel olarak, anal fistül ameliyatı tipik olarak genel anestezi altında yapılır. Kişiler ameliyat sırasında herhangi bir şey hissetmezler. Ameliyattan sonra, kişi anal bölgede genellikle ağrı kesici ilaçlarla giderilebilen bir miktar ağrı ve rahatsızlık hissedebilir. Ayrıca bölgede şişlik ve morarma olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz. Ameliyattan sonraki süreçte yara yerinde, apse ve fistül gelişebilir.
Hastalık seyri akıntı ile başlar ve ilerlemesine müsaade edildiğinde ağrı ve bölgede şişliklerin çıkmasın kadar ilerler. Ancak yine de doktor kontrolüne gidilmez ve tedaviye başlanmazsa makat ve bağırsak arasında fistül sayısı çoğalır. Bu açıdan anal fistül tehlikeli ve hızlı ilerleyen bir rahatsızlıktır.
Anal fistüller tedavi olmaksızın kendiliğinden kapanması çok nadirdir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi genel anestezi altında yapılır.
Erkeklerde ve 30-40 yaş arasında daha sık görülür. Travma (İshal, kr konstipasyon, lavman cihazları, YC) Obezite, diyabet. Hijyen bozukluğu kolaylaştırıcı faktörlerdir.
Anal Fistül'ün tedavisi daima cerrahidir. Apse veya aktif enfeksiyonun varlığında sadece apsenin boşaltılması ve ancak akut enfeksiyon geriledikten sonra kesin cerrahi tedavi planlanmaktadır. Ameliyatta fistül kanalı tamamen çıkarılabilir, zemini açık bırakılabilir. Kısmen çıkarılıp iç tarafı kapatılabilir.
Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır. İşlem lokal anestezi ile 5-10 dakikada yapılır ve hasta 1-2 saat gözlem altında tutularak taburcu edilir.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir.
Sakral gamze, bazı bebeklerde doğumda mevcut olan sırtın alt kısmındaki deride bir girinti veya çukurdur. Genellikle kalçalar arasındaki kırışıklığın hemen üzerindedir. Çoğu sakral gamze zararsızdır ve tedaviye ihtiyaç duymaz.
Kıl dönmesi aşağı yöne doğru ilerleyip bir makat çatlağı (anal fissür) veya makat fistülü oluşturabilir, 2. Mevcut olan bir makat fistülü (perianal fistül) içine kıl dolabilir, 3. Sağlıklı makat derisi içine kıl girebilir ve kuyruk sokumunda olduğu gibi makat derisinde yabancı cisim reaksiyonu oluşturur.
Sırt gamzeleri sakral gamzeler gibi zararsızdır. Ayrıca popo gamzeleri ve Venüs gamzeleri olarak da adlandırılırlar.
Anal fistül belirtileri arasında en yaygın olanı makatta kanama ve bu bölgeden gelen iltihaplı akıntıdır. Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir.
Fistül bu durumda, yıllar içinde dallanıp budaklanarak gelişmeye ve yayılmaya devam eder, tedavi gittikçe zorlaşır. Bölgede sürekli devam eden iltihabi süreç, kanserleşmeye kadar gidebilir. Sürekli iltihaplı akıntı olması nedeniyle de, anüs civarında mantar gelişir, anal bölgede sürekli kaşıntı olur.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı
Anal fistüllerde kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değilidir. Bu düşünce ancak hastaya zaman kaybettirip durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Ayrıca ilerlemiş fistül oluşumunun o bölgede cilt kanserini tetiklediği de ileri sürülmektedir. Anal fistülün tedavisi cerrahidir.
Fistül Ameliyatı Olmazsam Ne Olur? Makat bölgesinde oluşacak ve sosyal konforu oldukça kötü etkileyen akıntı ve buna bağlı kötü koku yakınmalarının devam eder ve hastalık kronikleşir. Uzun dönemde makat apsesi ve büyük abdest tutamama gibi yakınmalar da meydana gelebilir.
Perianal fistülün çeresindeki cilt dokusunda tahriş görülebilir. Makat etrafında şişlik, kızarıklık ortaya çıkabilir. Gün içinde hareket etme, oturma , öksürme, tuvalete gitme esnasında ağrı hissedilmektedir.
İyileşme süreci: Fistül oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, hastanın kolunda birkaç dikiş atılır. Kolun üzerine bir bandaj yapılır ve kolun hareketini kısıtlamak için bir askı takılır. İyileşme süreci yaklaşık 6 hafta sürer ve bu süre boyunca hasta kolunu aşırı hareket ettirmemelidir.
Anal fistül tedavisi için gidilmesi gereken bölüm genel cerrahidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri