arabanın arkasını sağa vereceksen sağ sinyali yak sola vereceksen sol sinyali yak.dörtlülerin yakılma amacı geri geri gittiğini belli etmek amacıyladır.
Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Paralel park alanından çıkış
ve araç çalışır duruma getirilir. Park yerinden çıkışa hazır olduğunda kalkış sinyali (sol sinyal) verilir.
Geri gitme gibi yavaş hareketlerde ayağını debriyajdan tam çekme, araç silkelenir. Bu durumlarda yarım debriyaj yapman gerekir ama debrija çok basmak baskı balatayı tüketir. Debriyaja da mümkün olduğunca az basmalısın. hocam debriyaj ayağınızı çekinceye kadar hem fren hemde arabayı ileriye itmeye yarar.
Duraklama yapacağımız zaman sağ şeritte olsak dahi mutlaka 'duruş' (sağ) sinyali verilmelidir. Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sürücü adayı bu aşamada sol sinyal vererek dönüşe başlayacaktır. Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır.
DİKKAT :Aracın vitesi, çalıştırma esnasında kesinlikle boşta ve debriyaja basılı olmalıdır. Aracı çalıştırınız. Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz.
arkasının sağa doğru yöneldiğini göreceksiniz. sağa çevirirsin ya sola.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites.
geri geri çıkarken yada bir yere girerken , trafiğin akış yönüne göre, senin arabanın kıçı ilk hangi şeridi işgal edecekse, o yönden gelen aracın göreceği sinyali yakmak lazım.
Kavşaklarda ve dönüşlerde, döndüğünüz yöne doğru sinyal vermek kesinlikle zorunludur. Sadece ve sadece kıvrımlı yollarda eğer dönülebilecek başka yol yoksa sinyal vermek zorunlu değildir. Bunun dışında şerit değiştirirken de sinyal vermeniz gerekiyor.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
25 Metre Geri Gitmek
Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmalısınız.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Otomatik vites de basılmaz, düz vitesde basılır. Otomatik vites de basılmaz, düz vitesde basılır. Her türlü ara gazı vererek geri geri giderim.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Otomatik vites araçlarda geri vitese almak işlemi için öncelikle araç hareket ediyorsa frene basılarak araç durdurulur. Daha sonra vites bölümünde "R" yazan yere vites el ile hareket ettirilir. Bu işlemden sonra araç artık geri vitese geçmiş olur.
Kurallara göre, geri viteslerde bir engel bulunur, söz konusu bu engel, vites kolunun aşağıya bastırılması ile çözülür. Bu kilit sistemi, sürücünün öne doğru ilerlediğinde, bir anda ve yanlışlıkla geri vitese geçmesini engeller.
Mandallı geri vitesli araçlar da araç boş konumuna alındıktan sonra mandal yukarı doğru çekilerek kendimize doğru çekerek öne doğru itilir. diğer geri vitesli araçlarda ise , beşinci vites teki gibi sağa doğru itilir bu sefer aşağı doğu çekerek geri vitese alınmış olur.
Geri geri gitmek için debriyajı sıkacaksın. Debriyajı bıraktığında ise motor duracak. Bunun yerine ön freni de kullanabilirsin ama geri geri giderken muhtemelen yerle buluşursun öğrenene kadar.
Direksiyon sınav sonucunu sürücü kursunuzu arayarak öğrenebilirsiniz. Kimi kurslar kursiyerlerine direksiyon sınavı sonucunu sms olarak da gönderebiliyor. Mesaj gelmezse kursu arayarak sonucu aynı gün içerisinde öğrenebilirsiniz.
Direksiyon sınav taktikleri
Komisyon üyelerinin dikkat ettiği önemli bir nokta da yokuşta kalkıştır. %7 eğime sahip olan ve önceden belirlenmiş alanda durulur. 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan doğru bir kalkış yapılır. Kalkış yaparken, el freni kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri