LGS sınavı liselere geçiş için önemli bir adımdır. Bu sınavda başarılı olmuş bir öğrenci iyi bir lisede okuma şansı yakalar. Ayrıca üniversite sınavlarındaki başarı yüzdelerine de okuduğunuz lise büyük bir rol oynar. Bu açıdan da LGS sınavı son derece önemlidir.
Sınav, iki oturum halinde uygulanacak
LGS merkezi sınavına, isteyen öğrenciler girecek. Sınava girmeyen öğrenciler de yerel yerleştirme ile liselere yerleştirilecek.
LGS sınavında öğrencilerin tercih yapabilmesi için herhangi bir baraj sınırı bulunmamaktadır. Öğrenciler sınav puanıyla veya adrese dayalı yerleştirme işlemi yapabilirler. Bu liselerde öğrencilerde puan şartı aranmaz dolayısıyla baraj puanı bulunmamaktadır.
LGS 500 tam puan üzerinden değerlendiriliyor. İyi bir liseye yerleşmek için LGS'den en az 450 puan alınması gerekirken yüzde 2'lik dilime girilmesi gerekiyor.
BUGÜN yapılan 2023-LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavının genel olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan örnek sorular paralelinde olduğuna dikkati çeken Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, kavramsal bilgi ve çıkarım yapma gücünü ölçen soruların ağırlıkta olduğunu kaydetti.
İlgili 39 soru bulundu
MEB 2023 LGS ful yapanlar henüz belli değil. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS 2023 sınav sonuçlarını açıkladı. 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS kapsamındaki merkezi sınava katılım oranı %82 olarak açıklandı. Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
Genel olarak değerlendirildiğinde bu yıl yayınlanan örnek sorularda 2023 LGS matematik sorularından daha zorlayıcı sorular mevcuttu. 2023 LGS fen bilimleri soruları geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında zorlayıcı soruların ağırlıkta olduğu, okuduğunu anlama becerisinin ölçüldüğü bir sınavdı.
Türkiye genelinde yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında ilimizden 16 öğrencimiz 500 tam puan alarak birinci oldu.
OKUL PUANI LGS'Yİ ETKİLER Mİ 2023? LGS puanına okul puanı etkilemiyor.
Örneğin, yüzde 2'lik dilimde olan bir öğrenci, sınava giren tüm adayların yüzde 98'inden daha başarılı olmuş demektir. LGS'de baraj puanı ise öğrencilerin sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına başvurabilmeleri için almaları gereken minimum puandır. LGS'de baraj puanı 2023 yılında 150 olarak belirlenmiştir.
1 milyon 31 bin 799 adayın girdiği 2022 LGS'de tercih dönemi başladı. 90 soru sorulan sınavda çoğu özel okul kökenli 193 sınav birincisi öğrenci olmasıyla övünülürken, 8 yıllık eğitim sonunda sıfırcı öğrenciler sümenaltı edildi. 204 bin 514 aday başvurduğu halde sınava hiç girmezken, katılım oranı yüzde 83.4'de kaldı.
LGS'de devletin 100 puan vermesi gibi bir durum kesinlikle bulunmuyor. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayan adayların puanları kendi verdikleri yanıtlara göre hesaplanıyor.
Bazı öğrencilerin kafasında LGS'de devlet 100 puan veriyor mu gibi bir soru oluşmuş durumda. Ancak LGS'de böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayarak kendi puanınızı kendiniz belirliyorsunuz. Bu durumda LGS için devlet ek puan vermiyor diyebiliriz.
En zor lgs hangi yıl sorusunun cevabı herkes için değişse de, 2022 yılında yapılan lgs sınavının Türkçe sorularının oldukça zor olduğu dile getirilmektedir.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
2024 LGS kalktı mı? LGS sınavının tamamen rafa kaldırılıp yerine başka bir sistem getirilmesi şu an gündemde olmasa bile bu, ilerleyen süreçte böyle bir karar verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Hâlihazırda bu konuyla ilgili resmi mercilerden herhangi bir açıklama yok.
LGS puanına okul puanı etkilemiyor.
LGS'den sonra okula gitme zorunluluğu devam ediyor. Ancak konuyla ilgili net bilgiyi okul yönetimleri verecektir.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Liselere giriş sistemi kapsamında uygulanan merkezi sınavda bu yıl 562 öğrenci tam puan alarak birinci oldu. 2022 yılında 193 olan birinci sayısının 500'ün üzerine çıkmasına yönelik eleştirilere Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin'den ilk açıklama geldi.
Fethiye Gazi Ortaokulu öğrencisi Ecrin Koyuncu, Göcek Deniz Temiz Ortaokulu öğrencisi Yasemin ARMAĞAN, Menteşe Özel Yönelt Ortaokulu öğrencisi İdil Gündoğan, Özel Ortaca Final Ortaokulu öğrencileri Alparslan Erdem Çoban ve Rüya Buse Bayar, LGS'de 500 tam puan alarak şampiyonlar arasına adını yazdıran öğrenciler oldu.
MEB'in yayımladığı kılavuz bilgilerine göre devlet tarafından LGS'de ek 100 puan verilmemektedir.
Uzmanlara göre sınav geçmiş yıllara göre daha kolaydı. 562 birincinin olduğu LGS'de sıralamalardaki yığılma dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri okullara giremeyebilir.
ORTALAMALAR YÜKSELEBİLİR: Sınav geçmiş yıllara göre daha kolay olursa LGS'de tüm soruları yanıtlayan öğrencilerin, yani şampiyonların sayısı artacak ve ortalamalar yükselecek. Bu durumda okul taban puanları artacak.
Sözel ve Sayısal olmak üzere iki oturum halinde yapılan sınavda öğrencilere toplam 90 soru soruldu. Sınav eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in "Deprem nedeniyle bu yıl öğrencileri çok zorlamayacağız" yönündeki açıklamalarına uygundu. Sınav son yılların en kolay LGS'si olarak değerlendirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri