Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı,
Merhaba herkese, makat bölgesindeki ağrı ve baskı hissinin nedenlerinden bahsedeceğiz. Mahatta ağrı ve baskıya; anismus, makat çatlağı, hemoroid (basur), makat sarkması, bağırsak fıtıklaşması ve makat kanseri neden olabilmektedir.
Bir kaba hazırlayacağınız ılık suya oturarak bölgedeki kasları gevşetebilirsiniz. Soğuk kompres uygulamak bir diğer yoldur. Özellikle hemoroidde sıklıkla kullanılan bu yöntem ile makatta ağrı hafifleyebilir. İlaç tedavisi de doktor kontrolünde uygulanan yol ve yöntemler arasında yer alır.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Makat ağrısının en yaygın nedenleri arasında basur yani hemoroid hastalığı yer almaktadır. Bununla birlikte anal fissür ve anal apse gibi rahatsızlıklar da makat ağrısına yol açabilmektedir. Makat ağrısı tedavisi sırasında bu gibi rahatsızlıkların var olup olmadığı değerlendirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Makat hastalıklarına proktoloji bölümü bakmaktadır. Proktoloji doktoru, Genel Cerrahi alanı içinde yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi ve uzman olan hekimleri ifade etmek için kullanılır.
Yeteri kadar lifli gıda tüketilmemesi
Lifler sindirim sisteminden geçen suyu emebilirler. Bu da dışkıya kıvam verip, daha yumuşak olmasını sağlar. Lifli gıdalar tüketilmediğinde suyu kalın bağırsak emer ve bu da dışkının sert ve katı bir hal almasına neden olur.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Karnımızın Bize Küsmesi
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Tuvaletin alaturka (yer tipi) veya alafranga (klozet) olup olmadığı çok da önemli değildir. Asıl olan doğru ve uygun dışkılama pozisyonunun alınmasıdır. Sonrasında üç-beş defa yavaş ve derin diyafram nefesi alınıp verilerek Pelvik taban ve makat kaslarında yeterli gevşeme sağlanır ve sıkışma hissi belirginleştirilir.
Dışkılamada görev yapan dış makat kaslarının uygun çalışmamasına anal kas spazmı yani “anismus” adı verilir. Normal bir dışkılama işlemi sırasında dışkı ve gazı tutmayı sağlayan bu kasların gevşemesi gerekir.
Anismus Belirtileri:
Dışkının makad ağzına kadar geldiğini azar azar, karın kaslarını kasarak ıkınma yolu ile çıktığını söyler. Tam boşalamama, daha varmış hissi nedeniyle tuvalette uzun süre kalınır. Bazı hastalar dışkıyı parmakla anüsten çıkarmaya çalışır. Sonraları bir akıntıdan bahsedilir.
Makatın etrafında gelişen sertlik en çok basurun ortaya çıkışı olarak yaşansa da makatta gelişen çatlak durumlarında ek olarak, nöbetçi meme olarak isimlendirmiş olduğumuz memecikler ile birlikte de görülebilir. Rektal poliplerde yine ele gelebilen yapıda makatın etrafında bu yapılar gözlemlenebilir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Boşaltım sisteminizin sağlıklı olduğunu anlamak için tuvalete çıkma sıklığınızın takibini yapmanız gerekmektedir. Sağlıklı bir boşaltım sisteminde günde üç ila dört defa tuvalete gitmek normal olarak değerlendirilmektedir.
Anüs darlığı doğuştan veya sonradan oluşabilir
Doğuştan anüsün olmaması veya anüsün yetersiz olması şeklinde görülür. Bebeğin dışkısı ince, şerit şeklindedir ve dışkısını güçlükle yapar. Sonradan oluşan makat darlığı; anüs bölgesine gelen çeşitli travmalar veya bu bölgeye uygulanan radyoterapilere bağlı oluşmaktadır.
Kalın Bağırsak Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; Bağırsak hastalıklarında oldukça sık görülen semptomlar arasındadır. Dışkıda kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde rastlanabilen durumlardandır.
Dışkınızda nedensiz yere olabilecek kan (parlak kırmızı veya koyu kırmızı renkte olabilir).
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Rektal tuşe muayenesi, vücut içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Rektal tuşe muayenesi makattan kan geliyorsa, makatta ağrı varsa, kabızlık söz konusu ise, makatta şişlik varsa, büyük abdest tutmada sıkıntı yaşanıyorsa yapılmalıdır.
Bu işlem çok rahatsız edici gibi görünmekle beraber -makat çatlağı olan hastalar hariç- ağrısızdır. Hastanın kendisini olabildiğince rahat bırakması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri