Makatta şişlik problemi yaygın olarak basur (hemoroid) nedeniyle oluşur ve fakat her şişlik de basur değildir. Makatta şişliğin ya da memelerin oluşması durumunda makattan kan gelmesi, kaşınma, dışkılama sırasında ağrı, iç çamaşırlarının kirlenmesi ve kokulu akıntı gibi sıkıntılar yaşanabilir.
Hemoroid: Makat çevresinde ve anüsün alt kısmında çeşitli sebeplerden dolayı oluşan şişliklerdir. Hemoroid, şiddetli kaşıntı yarattığı için kişiler aşırı derece rahatsızlık duymaktadır. Hemoroid oluşumu ile dışkıda kan gözlenmektedir ve mutlaka erken tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Uygun yöntemlerle anal kanalda oluşan iltihabın cerrahi yöntemlerle boşaltılması gerekmektedir.
Makatta mercimek büyüklüğünde sertlik, ele gelebildiği gibi gözle bile görülebilen çeşitli boyutlarda gerçekleşen hemoroid memeleri şeklinde gözlemlenebilir. Hemoroidal yapı içerikli olan bu sertlikler makat dışında yer alabildiği gibi makat içinde de var oluşlarını hissettirebilmektedirler.
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
İlgili 29 soru bulundu
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Anal apse tedavi edilmezse ne olur? Anal apse mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi enfeksiyonlara ve o bölgede gazlı kangren gelişmesine sebep olabilir. Apse daha derinlere ilerleyerek komplike hale gelir ve sonrasında gelişecek fistülün sfinkter hasarını artırır.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Makat bölgesinde oluşan, ciddi ağrı ve ateş bulguları ile hastanın konforunu son derece bozan, acil cerrahi müdahale edilmesi gereken bir makat bölgesi hastalığıdır.
Makat apsesi kendiliğinden patlarsa apseleşen yerdeki iltihaplar akıntı haline gelir ve hastada meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler fakat akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte olursa bu durum ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Makat apsesi kendi kendine iyileşme sağlayabilen bir hastalık değildir.
Apseler hemoroidden daha ağrılı ve daha büyük olma eğilimindedir. Hemoroitler daha serttir, apseler ise sıcak ve dokunulduğunda hassastır. Bir apse, tedavi edilmezse komplikasyonlara neden olabilir ve ateş, titreme ve diğer semptomlara yol açabilir. Bir hemoroit genellikle daha çok bir baş belasıdır.
Anal bölgede ele gelen şişlikler kanser olduğu anlamına gelmez. Kanserin ele gelebilmesi için çok ileri safhaya gelmesi gerekir. Makattaki şişlikler genelde dış hemooridal hastalık ya da içe hemoroidal hastalığın dışarı sarkmasıyla ilişkilidir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Rektal tuşe muayenesi, vücut içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Rektal tuşe muayenesi makattan kan geliyorsa, makatta ağrı varsa, kabızlık söz konusu ise, makatta şişlik varsa, büyük abdest tutmada sıkıntı yaşanıyorsa yapılmalıdır.
Bulundukları bölgede acı algılayan sinirlerin sayısının azlığından dolayı genellikle ağrıya veya acıya neden olmazlar. Dışkıda, klozette ya da tuvalet kağıdında görülen kan en belirgin emaresidir. Bunun haricinde hemoroidleri çevredeki diğer dokudan daha pembe renge sahip nemli yumrular olarak görmek mümkündür.
Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur. Dışkılama sırasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışı etkiler. Zamanla damarlardaki kan, bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açar.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Makat kanseri oluşum riskini arttıran bir diğer unsur ise cinsel partner sayısının fazla olmasıdır. Bu durumun temelinde makat kanseri ve HPV virüsü arasında yakından bir ilişki bulunması yer alabilir.
Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir. Makat çevresinde kızarıklık, kabızlık, makatta dolgunluk hissi, idrar yaparken ağrı ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Anal fistüle bağlı olarak kişi iç çamaşırında kötü kokulu, iltihaplı lekelenmeler görebilir.
Anal apsenin boşaltılması için öncelikle cilt üzerinde çok ufak kesik açılır. Altta bekleyen ve dışarı çıkmak isteyen irin bu kesikten dışarı çıkar. Bu noktada apse drenajı kullanılarak kesik açılan bölgedeki apsenin tamamının dışarı atılması sağlanır. Bu sayede tekrarlama oranı en aza indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri