Anal fistül, anal kanal ve anüsün dış tabakası ve anal kanal arasında anormal tünel gelişmesi ve bu tünelde kronik inflamasyon gelişmesidir. Bu tünelden sıklıkla beyaz iltihabı akıntı olur ve anüs derisini irrite eder ve kaşıntı ve rahatsızlık yapar.
Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
Makatta akıntı çok ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hangi hastalık belirtisi olduğuna bakılmaksızın mutlaka uzman doktordan yardım almalıyız. Bu bağlamda sebebi ve sonucu ortaya çıkmamış makat akıntısı tedavi edilmezse akıntı ve koku devam edeceği gibi daha farklı rahatsızlıkları da ortaya çıkartabilir.
Lavman sonrasında, makat kanalından sarı renkli sümüksü bir sıvı gelmesi (mukus), bağırsak temizliğinin iyi olduğunun göstergesidir.
Makatta ıslaklık ve kaşıntı genellikle hemoroid hastalığı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ancak makat bölgesinin temizliğine özen göstermeyen bireylerde de bu belirti, hijyenik olmayan ortamın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Makat apsesi tedavi edilmediğinde sürekli ilerleme gösteren, makat bölgesinde başka sorunlara neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Makat apsesin ameliyatsız yöntemlerle geçmesi, iltihap kanallarının (anal fistül) kendiliğinden kapanması mümkün değildir.
Dışkınızda mukusla karşılaşmanız her zaman endişe etmeniz gereken bir durum değildir. Çünkü dışkıdaki mukus varlığı yaygın olarak görülür. Sağlıklı olduğunuzda mukus tipik olarak berraktır ve bu yüzden fark edilmesi zordur. Bazen sarı ya da beyaz renkte mukusla da karşılaşabilirsiniz.
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Anüsten mukus akıntısı hemoroid belirtisi olabilir. Dışkıda olduğu gibi, bu mukus yanlışlıkla (özellikle gaz çıkarırken) dışarı sızabilmektedir. Bu durum tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
Makat apsesi nasıl anlaşılır? Makat apsesinin anlaşılabilmesi için anal bölge ve çevresinde ağrı, kızarıklık ve şişlik görülmesi yeterlidir. Ancak bunun yanı sıra hastalarda zaman zaman ateş, yorgunluk ve titreme de ortaya çıkabilmektedir.
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır. Anormal vajinal akıntaya sebep olan faktörler şunlardır: Antibiyotik veya steroid kullanımı Bakteriyel vajinoz , hamile kadınlarda veya birden fazla cinsel partnerle olan kadınlarda daha sık görülen bir bakteriyel enfeksiyondur.
Yaygın belirtisi dışkı yapıldığı an yaşanan ağrı olarak bilinen anal fistül; anüste şişlik, kızarıklık ve iltihaba da sebebiyet verir. Genel olarak anal fistül belirtileri şunlardır: Anüste dışkı yapıldığı an ve otururken meydana gelen ağrı Anüste şişlik, kızarıklık ve iltihap.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Fistül, bir organla başka bir yapı arasında oluşan tüp şeklindeki anormal bir bağlantıdır. Mesane ve vajina gibi iki vücut boşluğunun veya vücut boşluğu ile cildin bağlantısı biçiminde olabilir. Fistül terimi Latincede tüp anlamına gelen fistula kelimesinden türetilmiştir.
Vücuttan çıkan her türlü kan, irin, akıntı, önden ve arkadan çıkan her şey abdesti bozar.
Proktolojik muayene sırasında makat bölgesi dikkatlice incelenir. İnceleme sonrasında kayganlaştırıcı jel ya da vazelin yardımı ile makat bölgesi parmakla muayene edilir. Parmak ile makat muayenesinde kitle ya da hassasiyete neden olan diğer lezyonların varlığı araştırılır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Dışkıda kan veya mukus nadir olarak görülür. Basilli dizanteride belirtiler bazen çok hafif olabilir. Hastalık doktora gitmeden birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
“Mukus nedir?” , “Mukus ne demek?” diye araştırıldığında en basit tanımının, solunum yollarındaki özelleşmiş hücreler tarafından salgılanan, yarı akışkan ve hafif yapışkan yapısı sayesinde solunum yollarını koruyan ve kayganlığını sağlayan sümüksü bir sıvı olduğunu görürsünüz1.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Dışkının normal boyutunda değil daha ince bir şekilde çıkması, dışkılama esnasında ağrı, sık tuvalete gitmek ancak tam bir boşalma olmaması ve en önemlisi hemoroid belirtisi zannedilerek teşhisi zorlaştıran dışkıda kan görülmesi kolon tümörlerinin en önemli belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri