Sebebe bağlı olarak rektal kanama kendi kendine geçebilir ancak anal fissür, hemoroid ve ileri safhada kolon kanseri söz konusuysa makattan kan gelmesi durumu tedavi gerektirir.
Akla ilk genel cerrahi uzmanı gelir ve genel olarak konuya hakimdirler. Proktoloji uzmanları genel cerrahi uzmanlığının üstüne makat bölgesi hastalıklarına yoğunlaşan uzmanlar olduğu için konunun asıl uzmanları proktoloji uzmanlarıdır.
Makattan kan gelmesine bağlı olan hastalıkları tedavi edilmediğinde kolon kanseri, rahim kanseri ve rektum kanseri gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Genellikle dışkılama sırasında görülen kanamanın şekli hastalık hakkında ön bilgi sağlasa da fizik muayene ve gerektiğinde yapılan ek tetkikler, kanamaya neden olan rahatsızlığın netleştirilmesi için gereklidir. Bu yüzden kişinin rektal kanamayı fark ettiği anda çekinmeden hekime başvurması son derece önemlidir.
İlgili 32 soru bulundu
Hemoroid Kanaması Ne Kadar Sürer? Kabızlığa çözüm bulunur, şiddetli ıkınılmaz, tuvalette çok fazla durulmaz ve çok sayıda dışkılamaya çıkılmazsa kanama 10-15gün gibi bir sürede kendiliğinden geçebilir.
Proktolojik muayene sırasında makat bölgesi dikkatlice incelenir. İnceleme sonrasında kayganlaştırıcı jel ya da vazelin yardımı ile makat bölgesi parmakla muayene edilir. Parmak ile makat muayenesinde kitle ya da hassasiyete neden olan diğer lezyonların varlığı araştırılır.
Dışkılama sırasında ıkınma ya da zorlanma ile dışkının damar duvarına yaptığı travma sonucu basur kanaması görülür. Bu kanamayı ya tuvalette ya da dışkıya bulaşmış şekilde görmek mümkündür. Kan parlak ve açık kırmızı renkte olur.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Makat kanamalarına eşlik eden semptomlar
Bu semptomlar, kanamanın nedenine bağlı olarak değişebilir. Makat kanaması, genellikle makatta parlak kırmızı kan görülmesiyle kendini gösterir. Diğer semptomlar arasında karın ağrısı, ishal, kabızlık, kaşıntı ve ağrı bulunabilir.
Hemoroidi olan ya da kendisinde hemoroid olduğundan şüphe eden bir kişinin öncelikle bir genel cerrahi uzmanına muayene olmalıdır. Aslında makat (anüs) bölgesinin hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı proktoloji bölümüdür.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Hemoroid kanaması genellikle hafiftir ve kendiliğinden durur. Ancak daha şiddetli kanamalar varsa, özellikle aşırı kanama veya tekrarlayan kanama durumlarında bir doktorla görüşmek önemlidir. Yeterli miktarda su içmek kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını önleyerek kanamanın azalmasına yardımcı olabilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Operasyon bölgesinde kesi yapıldığı için hijyen kurallarına dikkat ederek enfeksiyon oluşumunu önlemek gerekir. Makat çatlağı ameliyatı sonrası hasta kısa sürede taburcu edilir ve bir kaç gün içinde normal hayatına ve işine devam edebilir. Anal bölgede yapılan ameliyatlar sonrasında tamamen iyileşme ise haftalar sürer.
Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir. Her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Derece Hemoroidler: Sarkmış olan hemoroidler elle de normal pozisyona getirilemez, bu durumda genellikle acil operasyon gerekir.
Kanama çok sık rastlanmaz.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Makat hastalıklarına proktoloji bölümü bakmaktadır. Proktoloji doktoru, Genel Cerrahi alanı içinde yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi ve uzman olan hekimleri ifade etmek için kullanılır.
Her hemoroidin görülmesi sırasında cerrahi tedavi önerilmemelidir. İç hemoroidin dört evresi bulunmakta ve genellikle üçüncü ve dördüncü evrelerde cerrahi tedavi yapılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Makat hastalıklarının tümünün muayene ve tedavisini genel cerrahi uzmanları yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri