Makattan akıntı gelmesi çeşitli nedenlerle olur. Ancak, bunun en sık nedeni ise sizde olduğu gibi önce bir makat apsesi gelişmesi ve hastaların % 50'sinde ise sürekli akıntı şeklinde dönüşen makat fistülü ile belli eder.
Fistülün (tünelin) iç ağzı kalın bağırsağın içinde, dış ağzı ise makat çevresindeki deride bulunur. Ve bağırsağın içindeki bakteriler nedeni ile bu kanalda iltihap meydana gelmekte ve akıntı oluşmasına neden olmaktadır. Akıntı kötü kokulu sarı-yeşilimsi renkte olabilmektedir.
Bağırsaklarda çok fazla hava birikmesine neden olan yiyecekler ekstra gazlar çıkarabilirler. Bazen sadece hava çıkışı olmayan bir osuruk yaşayabilirsiniz. Bu duruma anal soiling ya da makatta ıslaklık denmektedir. Ses, kabarcıklanma veya sıvı veya sıvı dışkı bu duruma eşlik edebilir.
Hemoroid veya halk arasında bilinen adıyla basur, proktoloji doktorlarının ilgilendiği hastalıklardan biridir. Hemoroid belirtileri arasında en çok görülenleri; makatta kanama, makat bölgesinde kaşıntı, bölgede hissedilen dolgunluk ve ağrı gibi şikayetlerdir.
Makattan yağlı ve turuncu renkli bir sıvı gelmesi: karoten içeren havuç, tatlı (kırmızı) patates, bal kabağı gibi gıdalar, bazı ilaçlar (antiasitler, rifampin adlı antibiyotik), laktoz tahammülsüzlüğü, Çölyak hastalığı, safra yolu sorunu, Whipple hastalığı, Crohn hastalığı, vb. sorunlar nedeniyle gelişir.
İlgili 26 soru bulundu
Pembe veya turuncu regl kanı, regl döneminin başında veya sonunda gelebilir ve bu genellikle kanın servikal sıvıyla karıştığının bir işaretidir. Adet dönemleri arasında pembe lekelenme, düşük östrojen seviyelerine işaret edebilir.
Makatta akıntı çok ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hangi hastalık belirtisi olduğuna bakılmaksızın mutlaka uzman doktordan yardım almalıyız. Bu bağlamda sebebi ve sonucu ortaya çıkmamış makat akıntısı tedavi edilmezse akıntı ve koku devam edeceği gibi daha farklı rahatsızlıkları da ortaya çıkartabilir.
Makattan şeffaf sıvı gelmesi veya makat akıntısı: makat fistülü, makat apsesi, kıl dönmesi, hemoroid, makat çatlağı, enfeksiyonlar (bakteri, parazit), soliter rektal ülser sendromu, makat kanseri, rektum kanseri, villöz adenom, iltihabi bağırsak hastalıkları, AIDS hastalığı, makatta tüberküloz, makat siğili, cinsel ...
Çünkü iltihabi süreçler dışkıda alışılandan fazla mukusa neden olur. Bu durum kalın bağırsağa patojen yerleşimini hızlandırır ve hastalanma riskini artırır. Ayrıca ishal ve kabızlık gibi normal dışkılama rutinindeki ani değişiklikler de mukus artışına neden olabilir.
Makattaki apsenin en yaygın semptomu, anüsünüzün kenarına yakın şişmiş ve hassas bir çıbandır (büyük bir sivilceye benzer). Makat apsesi kırmızı, aşırı derecede ağrılı veya sürekli zonklayıcı olabilir. Oturmak, öksürmek ve kaka yapmak ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Anüsten irin benzeri akıntı.
Makat apsesi tedavi edilmediğinde sürekli ilerleme gösteren, makat bölgesinde başka sorunlara neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Makat apsesin ameliyatsız yöntemlerle geçmesi, iltihap kanallarının (anal fistül) kendiliğinden kapanması mümkün değildir.
Dış hemoroid, kan pıhtıları geliştirebilir. Bu pıhtılar genellikle kendi kendine çözülür, fakat kaşınan veya tahriş olmuş bir cilt bırakabilmektedir. Anüsten mukus akıntısı hemoroid belirtisi olabilir. Dışkıda olduğu gibi, bu mukus yanlışlıkla (özellikle gaz çıkarırken) dışarı sızabilmektedir.
Apsenin cerrahi tedavi sonrasında anal iltihaplı akıntı olacaktır, o bölgeye gazlı bez konulması akıntının kontrolü ve iç çamaşırın kirlenmesini engelleyecektir. Sıcak su uygulaması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Anal bölgede sürekli kaşıntı ve akıntınız varsa bir ptoktoloji doktoruna görünmeniz önemlidir.
Anal fistül, anal kanal ve anüsün dış tabakası ve anal kanal arasında anormal tünel gelişmesi ve bu tünelde kronik inflamasyon gelişmesidir. Bu tünelden sıklıkla beyaz iltihabı akıntı olur ve anüs derisini irrite eder ve kaşıntı ve rahatsızlık yapar.
Mukuslu (sümüksü yapışkan salgılı) dışkılama da irritabl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir. İrritabil bağırsak sendromunda hiçbir zaman kanlı dışkılama beklenmez. Kanın görülmesi altta yatan başka bir hastalığa bağlı olabilir. Tetkik edilmesi gerekir.
Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
Fistül dışında, kronik anal fissürlerde (makat çatlağı), kondilom adı verilen siğillerde ve hemoroid hastalığında da makatta akıntı ortaya çıkabilmektedir. Akıntının nedeninin ortaya konulması ve tedavi planlaması için hekim muayenesi şarttır.
Hemoroidler genellikle anüsün çevresinde veya rektumun alt kısmında oluşurlar. Hemoroidler iç ve dış olarak iki ana tipte olabilir: İç Hemoroidler: Rektumun iç kısmında, anüsün yakınında oluşurlar. Genellikle ağrısızdır ve kanama, kaşıntı veya mukus salgılama gibi belirtilerle kendini gösterebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri