Tahsilat makbuzu nereden alınır? Tahsilat makbuzu matbaalarda şirkete özel olarak hazırlanabileceği gibi herhangi bir kırtasiye üzerinden de temin edilebilir. Her iki temin durumunda da noter onayı gerekmez. İster matbaada hazırlansın ister kırtasiyeden alınsın bu belgenin taşıması gereken bilgiler mevcuttur.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için ilk olarak vergi dairesine gidip meslek mükellefiyetinin açtırılması gerekiyor. Meslek mükellefiyeti açıldıktan sonra herhangi bir matbaa ile anlaşılarak serbest meslek makbuzu bastırılabiliyor. Matbaadan alınan makbuz iki nüsha şeklinde kesiliyor.
Ödeme havale veya EFT yöntemleriyle gerçekleştiğinde bankadan alınan dekont makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur. Kredi kartı veya banka kartı slibi makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi'nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.
İlgili 43 soru bulundu
e-SMM düzenlenebilen makbuz paketi 39 TL + KDV. olup, yıllık sınırsız makbuz paketi ise 299 TL+KDV' ne. satın alınabilir. Ayrıca Makbuztek Youtube kanalından da yararlı
Tahsilat makbuzu matbaalarda şirkete özel olarak hazırlanabileceği gibi herhangi bir kırtasiye üzerinden de temin edilebilir. Her iki temin durumunda da noter onayı gerekmez.
Tahsilat makbuzunda ödemeyi yapan kişinin bilgilerin doğruluğunu kabul ettiğinin ve ödemeyi yapmış olduğunun ispatı için kaşe ve imzasının olması gereklidir. Aynı şekilde tahsilatı yapan ve belgeyi düzenleyen tarafın da kaşe ve imzasının tahsilat makbuzu üzerinde olması gereklidir.
9. AVUKATLIK ÜCRETİ ALACAĞINA İŞLEYEN FAİZ MAKBUZA DAHİL EDİLİR Mİ? Avukatlık ücretine işlemiş olan faizin tahsil edilmesi halinde, bu tutar serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmeyecek ve makbuza dahil edilmeyecektir11.
Serbest meslek makbuzu vergi dairesinden alınan serbest meslek mükellefiyeti ile kesilir.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Vergi Usul Kanunu 236 nci maddesinde serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu hüküm altına alınmıştır.
Tahsilat makbuzu, genel anlamda satışı yapılan bir mal yahut hizmetin ödemesi gerçekleştirilen kesilen makbuz çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenmektedir. Ödeme yapılırken düzenlenmesi gerekmekte olup, böylece alınan ödeme resmi şekilde belgelenmektedir.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor.
Makbuzlar satın alma kanıtını gösterdiğinden, işletmeler bir işlemi doğrulamak için bunları kullanabilir. Makbuzlar müşterinin ödemesinin kanıtı olduğundan, her türden işletme tarafından düzenlenir. İşletmeler genellikle yapılan tüm işlemler için müşterilerine makbuz vermelidir.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Tahsilat makbuzu kesme limiti 2023 yılı itibariyle 7.000 TL'dir. 7.000 TL'ye kadar olan ödemelerde tahsilat makbuzu düzenlenebilir. Bu sınırı aşan ödemelerde ise bakanlığın belirlediği kanallar kullanılmalıdır. Ödeme parça parça yapılsa dahi önemli olan ödemenin toplam tutarıdır.
Kredikartından alışveriş yapıldığında slip kesildiği için makbuza gerek olmaz. Aynızamanda yazarkasadan nakit olarak yapılan ödemelerde kesilen satış fişi varsada tahsilat makbuzu yerine geçeceğinden ayrıca bir belge düzenleyeme gerek kalmaz.Tahsilat makbuzunun aslı müşteriye verilir, nüshası işletmeye kalır.
Makbuzun aslı, makbuzu kesen Arı firmasında kalır, bir nüshası da Bal firmasına verilir. İkinci senaryoda Bal firması, aldığı hizmetin karşılığında ödediği parayı gösteren bir tediye makbuzu kesebilir.
Tahsilat makbuzu, tediye makbuzu, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu gibi önemli örnekleri vardır. Görüleceği üzere makbuz çeşitleri işlevsel anlamda benzer olmakla birlikte düzenleyen tarafların durumuna göre isimlendirilmektedir.
Tahsilat makbuzları; düzenleyen işletme tarafından kasa hesabı borçlandırılarak, alıcılar hesabı ise alacaklı gösterilerek kaydedilir. Buna ek olarak vergi oranlarını ve kodlarını doğrudan kayıt defterine programlamanıza izin veren yazılımlar vardır, bu programlar ile birlikte tüm hesaplamalar otomatik olarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri