Mezuna kaldıysanız öğrenci sayılmıyorsunuz üniversiteye girene kadar.
Merhaba, artık diplomanızı gösterip bir şeyler yapabilirsiniz yani artık öğrenci olmadığınız için öğrenci belgesi de alamazsınız.
En İyi Cevap. Başvuru merkezine uğrayarak, nüfus cüzdanı aslı, güncel fotoğraf, yeni mezun olduğuna dair mezuniyet belgen veya diploman, kazanamamıs - yerlestirilmemis olsan da ÖSYM'den aldığın yerleştirme sonuç belgenin ibrazı ile indirimli İstanbulkart sahibi olabilirsin.
Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir. Yani tercih yapmamak ya da tercihlerine yerleşememek durumunda yaşanılan durum.
Mezuna kalmak, lise son sınıfta üniversite sınavını kazanamayan öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar TYT ve AYT sınavlarına hazırlanarak üniversiteye giriş yapmalarını sağlayan bir süreçtir.
İlgili 44 soru bulundu
Sonuç olarak, OBP seçim yaparken bozulmaz. Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. OBP düşmesini engellemek için yerleşme şansının yüksek olduğu bir program seçmeniz önemlidir.
Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
Türkiye'de ise bu kavram mezuna kalmak şeklinde çoğunlukla lise veya üniversite sınavından umduğunu bulamamış olan ve bir sene daha hazırlanma kararı alarak sene boyunca tek hedefe yoğunlaşan kişiler için kullanılmaktadır.
Tercih yapıp bir yere yerleşmediyseniz OBP puanınız düşmez.
Bu ifade çoğu zaman merak edilmektedir. Mezuna Kalmak Ne Demek? Mezuna kalmak lise son sınıfta üniversite sınavına giren öğrencilerin istedikleri puanı alamamaları halinde bir sonraki sene tekrar sınava gireceklerini anlatmak için kullandıkları bir terimdir.
Bunun için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra arama kısmına "Öğrenci Belgesi Sorgulama" yazılır. Sonrasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak iki farklı seçenek gelmektedir. Buradan ilgili kısmı seçerek öğrenci belgesine ulaşılır.
Karara göre liseden mezun olup üniversite sınavına girmiş ancak hiçbir bölüme yerleşememiş öğrenciler de kartlarının süresini vizeleme işlemiyle bir yıl uzatabilecek.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Mezuniyet belgesi ile diploma aynı şeydir. Yıllar önce alınan diplomalar zamanla kaybolabilir. Bu gibi durumlarda E-devlet üzerinden alabileceğiniz mezuniyet belgesini kullanabilirsiniz. Sizden diploma isteyen bir kuruma mezuniyet belgesi götürdüğünüzde bir sorun olmayacaktır.
2-) Öğrencilerin mezun oldukları okul/kurumlar kapalı ise kapanan okul/kurumun bağlı bulunduğu İlçe MEM'ler tarafından “e-Okul Bakanlık / MEM İşlemleri / Eski Mezun Öğrenci Bilgileri / Eski Mezun Öğrenci Bilgileri Ekleme” ekranı kullanılarak e-Okul Yönetim Bilgi Sistemine kayıt edilecektir.
Mezuna Kalan Öğrenci: 21 yaşından gün almamış, üniversite hazırlık kursu öğrencisi olduğunu belgeleyen doküman (kurum ismi ve eğitim dönemi bilgilerini içeren), kimlik ve güncel fotoğraf ile Kart38 işlem merkezlerine başvuru yapılabilir.
2. kez mezuna kalırsan ve yeniden sınava girersen OBP katsayıları tekrar düşmez.
Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek. Fakat 2025 yılında sınava girmek istersem puanım düşmeyecek.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM, OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz. Şu an nasıl sınava giriyorsak o zamanda aynı şekilde sınav günü herkesle beraber sınava girecek mezuna kalan kişiler. Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz.
Merhaba. Her mezuna kalan bireyin özel dersler alacağına veya dershaneye gideceğine dair bir kural yok.
Ayrıntılar haberimizde... MEZUNA KALMAK NE DEMEK? Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır.
TERCİH YAPIP YERLEŞMEZSEK OBP DÜŞER Mİ? Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçtiğiniz programa yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını hesaplaması nedeniyledir.
Üniversite sınavında puanı istediği bölüme yetmeyen, bir sonraki sene sınava tekrar girmeyi planlayan adaylar mezuna kalmak deyimini kullanıyorlar.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri