Uzun ve düz bir yolda düşük vitesle gitmek bu yüzden mantıksızdır. Ancak nasıl ki arabada motoru zorlamamak için düşük vites/yüksek devir gerekir, bisiklette de, motor biz olduğumuzdan, vites küçültülür. Yokuş uzun, eğimi de orta ve üstü ise, ön vitesi (sol el) 1, arka vitesi (sağ el) 1,2 veya 3 yapmalısınız.
Genel olarak ön vitesler yol konumunu belirlerken arka vitesler anlık hızınızı belirler. Hızınızın ve pedal gücünüzün artması veya azalması durumunda öncelikli olarak arka vitesler değiştirmeli. Arka viteslerin yetmediği durumlarda ön vitesler değiştirilmelidir.
Ön dişli ortadayken arkadan 4-5-6 vites. Ön dişli 3. vitesteyken arka dişliden 7-8 vites kullanılmalı. Ön vites ile arka vites çapraz olmamalıdır.
21 Vites Bisiklet Özellikleri
21 vites bisiklet ne demek sorusunun cevabı olarak ise; ön ve arka dişlilerin toplam sayısını ifade eden ve yüksek devir gücü sunan 21 vites bisikletler, diğer parçaların yapılarına bağlı olarak dağ, şehir, yol ve hobi amaçlı kullanım için ideal modellere sahiptir denilebilir.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
İlgili 23 soru bulundu
Dağ bisikletlerinde 3x7, 3x8, 3x9 veya 3x10 vites , yol bisikletlerinde ise 2x9 veya 2x10 vites neredeyse standart olmuştur. Bazı yol bisikletlerinde ön dişli 3 lü olabilir. Nedeni de daha iyi yokuş çıkabilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
20 jant: 6-8 yaş gurubu için tasarlanmış bisikletlerdir. 120-135 cm boylarındaki kullanıcılar için ideal jant ebatıdır. 24 jant: 135-155 cm boylarında olup , 8-12 yaş grubuna dahil olan pedalşörler için ideal jant ebatıdır.
Bisikletin ön kısmında genelde 3 adet dişli bulunur. Arkada ise genelde 7 ve üzeri dişli bulunur. Öndeki dişli sayısı ile arkadaki dişli sayılarının çarpımı bize bisikletin kaç vites olduğunu söyler. Örneğin önde 3 arkada 9 dişli varsa bu bisiklet 3*9 dan 27 vitestir.
Yokuş uzun, eğimi de orta ve üstü ise, ön vitesi (sol el) 1, arka vitesi (sağ el) 1,2 veya 3 yapmalısınız. İlk seferde ağır gelirse, bir dahaki sefera daha küçük viteste deneyin. Yokuşa çok yavaş girmezseniz denge kaybı yaşamazsınız. Pedallara sürekli ve kuvvetli basmalısınız.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Vites 2'deyken ise araç otomatik olarak üçüncü vitese geçmemektedir. Ortalama hızın 60 km olduğu durumlar bu vites kullanılmaktadır. Vites 3'teyken araç üçüncü vitesin üzerine çıkmamaktadır. Bu genellikle şehirler arası yolda tercih edilmektedir.
Bisiklet vitesi değiştirirken pedal çevirme hızına dikkat edilmesi gerekir. Hızlı bir kadasla pedal çevirirken, büyük bir dişliye geçilmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde düşük kadansla pedal çevirirken küçük bir dişli daha doğru bir tercihtir. Vites değişimi pedal çevirmenin rahat olduğu anlarda yapılmalıdır.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Vites değişimi hız, yol eğimi, zemin ve hatta rüzgar yönüne bağlı yapılır. Vites değişiminde amaçlanan, mevcut şartlarda ideal ritimde (kadans) pedal çevirmeyi sürdürmektir. Pedal devri düz yollarda genellikle dakikada 70-80 kere, tırmanışlarda daha az, sele dışı sürüşlerde ise en düşük devirde gerçekleşir.
28 jant bisikletler, 12 yaşın üzerinde olan bütün kullanıcılar tarafından rahat bir şekilde kullanılabilir.
26 jant modellerinde çoğunlukla 11 yaş ve üstü için kullanım yapılması yönünde ibare bulunur. Bu ürünlerin ortalama 1.50 cm ve üzeri kişiler tarafından kullanılması uygundur. Bisikletin 26 Jant Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bisiklette jant kısım tekerleğin çember şeklindeki alanının ölçüsüdür.
29 jant bisiklet ürünleri 12 yaş ve üzeri kullanıcılarının yanı sıra boyu ve/veya bacak boyu yeterli olan herkese uygundur. Dolayısıyla “29 jant bisiklet kaç yaş için uygundur?” sorusuna verilebilecek en doğru yanıt “minimum 12” olur.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Çabuk hızlanmak gerektiğinde veya yokuş başlangıcı gibi daha çok güç isteyen durumlarda vites küçültülür. Bir vites düşürmek hemen her zaman güvenlidir, motor hızında 500 d/dak kadar farkı olur, bu da büyük bir tehlike oluşturmaz.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri