üstelik Makbuztek e-SMM paketleri benzerleri ile kıyaslanamayacak fiyatlarla meslektaşlarımızın hizmetine sunulmuş olup, 100 adet e-SMM düzenlenebilen makbuz paketi 39 TL + KDV olup, yıllık sınırsız makbuz paketi ise 299 TL+KDV' ne satın alınabilir. UHAP şifreniz ile MakbuzTek'e giriş yapabilirsiniz.
Makbuztek makbuz paketleri benzerleri ile kıyaslanamayacak fiyatlarla meslektaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. 100 adet e-SMM düzenlenebilen makbuz paketi 39 TL+KDV karşılığında, yıllık sınırsız makbuz düzenleme hakkı veren sınırsız paket ise 299 TL+KDV karşılığında satın alınabilmektedir.
Serbest meslek makbuzunda, hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV kesilir. Brüt tutar üzerinden kesilecek olan bu vergiler için oran stopajda yüzde 20, KDV'de ise yüzde 18'dir.
Avukatlar diğer serbest meslek erbaplarından farklı olarak, Türkiye Barolar Birliği iştiraki olan Makbuztek sistemini kullanma imkanına sahiptir fakat bu portal üzerinden işlem yapmaları zorunlu değildir.
Virüs salgını nedeniyle içinde olduğumuz bu zor dönemde Meslektaşlarımıza destek olmak adına tüm Elektronik Serbest Meslek Makbuzları taleplerimiz üzerine 01 HAZİRAN 2021 tarihine kadar ÜCRETSİZ uzatılmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
üstelik Makbuztek e-SMM paketleri benzerleri ile kıyaslanamayacak fiyatlarla meslektaşlarımızın hizmetine sunulmuş olup, 100 adet e-SMM düzenlenebilen makbuz paketi 39 TL + KDV olup, yıllık sınırsız makbuz paketi ise 299 TL+KDV' ne satın alınabilir. UHAP şifreniz ile MakbuzTek'e giriş yapabilirsiniz.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Serbest meslek makbuzunda, hem stopaj (gelir vergisi), hem de KDV bulunmaktadır. Brüt tutar üzerinden hesaplama sağlanarak, stopaj vergisi %22, KDV ise %18'den oluşmaktadır. Stopaj, muhtasar beyannameyle serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından, serbest meslek erbabı adına ödenmelidir.
İşletmeler müşterilerine mal ve hizmet satışı yaptıklarında bir ödeme alırlar. Bu ödemenin alındığını göstermek için makbuz kesmek zorundadırlar. Kesilen makbuz tahsilat makbuzudur. Yani bir işletmenin satış işlemi sonrasında ödeme aldığını gösteren bir belgedir.
2019 yılı için artık avukatların kendi muhasebesini tutmasının çok daha kolay bir hal aldığını söylememiz mümkündür. 2017 yılında yayımlanan tebliğ ile avukatların zorunlu olarak tutması gereken defter ve belgeler “elektronik ortamda” tutulabilir hale gelmiştir.
Aynı şekilde mallarını kapı kapı dolaşarak satan kişilere yapılan komisyon ve prim gibi ödemeler üzerinden tabi olacağı gider pusulası stopaj oranı da %20'dir.
Gelir Vergisi Kanunu 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.
KDV'yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.
Kimlik No ve UHAP şifrenizle giriş yaparak e-imzanızla aktivasyon gerçekleştirdikten sonra e-makbuz paketi satın alabilirsiniz. MakbuzTEK Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlanması amacıyla oluşturulmuştur.
Noterlerde belge düzeni
Vergi Usul Kanununun 236 ncı maddesinde ise, serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu belirtiliyor.
Avukatın müvekkili GVK'nun 94. maddesi kapsamında stopaj (vergi kesintisi) yapmakla yükümlü vergi mükellefi kişi veya kurumlardan ise, serbest meslek makbuzunda %20 oranında stopaj gösterilir.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Dolayısıyla, söz konusu düzenleme gereğince mükelleflerin 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.
Fatura ve makbuz arasındaki temel fark, tedarikçinin bunları tüketiciye verdiği anda ve amacında bulunur; fatura vergiye tabidir, ancak makbuz vergiye tabi değildir.
Net Tutar = [Brüt Tutar – Stopaj Oranı] olmalıdır. Yani, 1000-200= 800 TL'dir. %18 KDV Oranı = [Brüt Tutar X KDV Oranı] olmalıdır. Yani, (1000×18)/100 = 180 TL'dir.
Ülkemizde ürünün ihtiyaç zorunluluğuna göre %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 çeşit KDV oranı uygulanmaktadır. 6 Temmuz 2023'de Cumhurbaşkanı Kararı'na göre %8 olan KDV oranı %10'a, %18 olan KDV oranı ise %20 olacak şekilde güncellenmiştir.
Bu sebeple TBMM'yi yetkilerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Avukatlık hizmetlerinde %8 ve %18 olarak uygulanan KDV oranları diğer mal ve hizmetlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Kararı ile %10 ve %20'ye çıkarılmıştır.
Apartman ve site yönetimlerinde gider pusulası düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bir husus da vergiden muaf esnaftan stopaj yapılması gerektiğidir. Bu tip kişilerden yapılan mal alımları için %5, hizmet alımları için %10 oranında kesinti yapılır.
Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.
Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri