Derisiz pişen tavuk göğsü kurur ve çok sertleşir. Deri ise tavuğun nemli kalmasını sağlar. Tavuk göğsünü dövdürün ya da kendiniz kesme tahtası üzerinde streç film arasına yerleştirerek tokmak yardımıyla dövün.
TAVUĞUNUZU IZGARADA FAZLA PİŞİRİYOR OLABİLİRSİNİZ
Fakat insanlar genellikle dilimleme işlemi sırasında tamamen susuz olmasının pişmiş olduğu düşüncesine kapılıyor. Fakat doğru seviyede pişmiş bir tavuğun biraz daha sulu olması gerekir. Izgarada fazla beklemiş bir tavuk ise, kurumuş ve lezzetini kaybetmiş demektir.
Araştırmacılara göre göğüs eti içerisinde yağ birikmesi sonucunda enerji için yağlar oksitleniyor, bu da aşırı miktarda serbest radikal ortaya çıkmasına, yağ ve proteinlerin hasar görmesine neden oluyor. Tavuğun bağışıklık sistemi de bu hasarı düzeltmek üzere harekete geçiyor ve sonuçta dokuda sertleşmeye neden oluyor.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Merhabalar, Köy tavuğu eti diğer tavuklara oranla sert olduğu için öncelikli olarak haşlamak gerekiyor. Eğer ki düdüklü tencerenize sığarsa 45 dakika yeterli olacaktır pişmesi için fakat benim ki gibi sığmayıp:) tencerede haşlarsanız 1 saat 30 dakika haşlamanız için yeterli olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Pişip pişmediğini görmek için tavuğunuzun küçülüp küçülmediğini belirleyin. Pişmemiş tavuk, pişirme işlemi sırasında dışarı atılan çok fazla nem tutar. Et ayrıca pişirme sırasında büzülme eğilimindedir çünkü kas lifleri kasılır. Pişmiş tavuk parçanız, başladığınız pişmemiş tavuk parçasından biraz daha küçük olacaktır.
* Stres: Yer değiştirme, tedavi, iklim değişikliği veya korku gibi herhangi bir stres mevcudiyeti yumurta üretiminin düşmesine neden olabilmektedir. Soğuk ( Tavuklar nemli ve hava akımının çok olduğu yerlerde tutulmamalıdır), elde tutma veya taşıma, parazitler ve hayvanların korkması da stres nedenleri arasındadır.
Bütün tavuk nasıl pişirilir tencerede kaç dakika kalır dediğinizde bir süre tutun ve 70 dakika geçince tavuğu kontrol edin. Geçen 70 dakika içinde normal tencerede bütün tavuğunuz pişmiş olacaktır. Eğer tencereniz düdüklü olacaksa bu süreyi 40 dakikaya kadar düşürüp zamandan tasarruf yapabilirsiniz.
Et tam pişmeden tuzlamak
Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Tepsin derin olsun. Üst tarafa tavuğunu yerleştir. Sonra biraz kaynar gibi olunca fırını kapat tavuğu 5 dakika daha beklet. Buharı yiyen tavuğun yumuşar.
Özellikle sıcak havalarda daha fazla görülen tavuk zehirlenmesi ise, tavuk etinin bazı bakteri ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulması ve bozuk etin tüketilmesiyle gerçekleşir. Yaz aylarında etin üzerindeki bakteriler daha kısa sürede çoğaldığı için, bozulduğu düşünülen hiçbir besin tüketilmemelidir.
Salmonella bakterisi kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketmelisiniz.
Eğer tavuk etinin kötü koktuğunu fark ederseniz pişirmemelisiniz. Tavuk pişirirken de kötü kokmaya başlayabilir, eğer tavuk pişirirken kötü koktuğunu anlarsanız o eti yememelisiniz. Tavuk etine dokunduğunuzda tavuğun yüzeyinin çamur gibi yapışkan bir salgısı varsa tavuk bozulmuş demektir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir. Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
*Aşırı aydınlık ortam veya ışık şiddetinin yüksek olması , *Kümes ısısının çok yüksek olması , *Beslenme bozuklukları ; mineral madde yetersizliği , aminoasit yetersizliği , dengesiz yem formülasyonları .
Fakat bozulan tavuk eti solgun bir hal alır ve bozulma arttıkça rengi matlaşmaya başlar. Gri renge dönmüş ise artık tüketmek için uygun değildir. Çiğ tavuk eti pişmeye başladığında beyazlaşır. Fakat pişmeye başladığında da beyazlaşmıyor, rengi hala donuksa bozulduğuna işarettir.
Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır. Kokusu birazcık garip olan bir tavuk bile seni rahatsız edebilir. Yutmadan önce tavuğun tadını iyice al.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 50 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 20 dakikası hazırlık, 30 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik fırında çıtır tavuk içindir. Afiyet olsun.
- Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. - Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir. - Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri