Makinede Yıkanabilir Halılarda Deterjan Seçimi Eğer pamuktan oluşmuyorsa yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Eğer daha narin bir yumuşatıcı isterseniz de tercihiniz bebek şampuanı, bebek deterjanı olabilir.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız.
Makinenin 30 dakikalık programlarında yıkamanı öneririm şayet halıların çok kirli değilse. İstersen derecesini 40 da yapabilirsin. 40 derecede çok daha güzel yıkıyor. Ancak halılarım çok kirli özellikle mutfakta kullandığım yağlı bir yüzetevsahip diyorsan makinenin hassas programında düşük devirde yıkamanı öneririm.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Makinede Yıkanabilir Halılarda Deterjan Seçimi
Eğer pamuktan oluşmuyorsa yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Eğer daha narin bir yumuşatıcı isterseniz de tercihiniz bebek şampuanı, bebek deterjanı olabilir.
Halı Yıkama Makinesini Etkin Bir Şekilde Kullanma
Halı yıkama makinelerinde leke çıkarıcı, su ve şampuan gibi ürünler kullanılmaktadır. Halı yıkama makinesinde kullanılacak olan ve halı üzerinde etkin bir temizlik sağlayacak olan halı temizleyicisini, suyu, leke çıkarıcıyı en doğru şekilde kullanmak gerekmektedir.
Kilimler hassas yıkama modunda ve düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. 8 kg çamaşır makinesinde halı yıkamak makineye zarar verir mi? Evet, halılar genellikle çok ağır olduğu için çamaşır makinesinin motoruna ve diğer bileşenlerine zarar verebilir.
Karbonatı, sıvı deterjan ve ılık su ile halınızı temizlemede kullanabileceğiniz gibi, temiz ve kuru halınızın tüm yüzeyine kuru haldeki karbonatı döküp fırça ile tamamına yedirdikten sonra bir gece bekletebilir, ertesi gün süpürge ile karbonatı vakumlayarak halının tüylerinin yumuşadığını gözlemleyebilirsiniz.
Eğer halı günlük olarak temizlenecek ise elektrik süpürgesi ile süpürülür. Halıların biraz kirli olduğu düşünülüyor ise silme işlemi uygulanır. Silme işleminde bir kova ılık su (sıcağa yakın) içine beyaz kalıp sabun ya da halı yıkama şampuanı konulur. Lif ya da tüllü bir bezle silinerek kirlerinden arındırılır.
Bu sorunları yaşamamak için, Halı yıkarken havanın çok sıcak olması gerekir, ne kadar hızlı kurursa, sararma olmaz sabah erkenden yıkayıp, iyice süzdürmek püf noktası, eğer halı yıkama makinesi varsa yıkadıktan sonra suyunu iyice çektirip kurutabilirseniz sararma sorunu olmaz.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
* Halınızı 30 °de çamaşır makinesinde hassas yıkama programında sıktırma yapmadan yıkayabilirsiniz. * Halınızı yıkama sırasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri kimyasal ağırlatıcılar kullanmayınız. * Halınızı TSE ye uygun deterjan ve yumuşatıcı kullanarak yıkayınız.
Aynı zamanda yaşam alanınızda bulunan halının güzel kokması da sizi mutlu eder. Yumuşatıcı bu noktada kurtarıcınız olur. İçerisine bir kapak kadar yumuşatıcı damlattığınız su ile halınızı silmeniz yeterli olur.
Halıları yıkadıktan sonra kapalı alanda kurutuyoruz. Kapalı alanın en büyük avantajı açık havadaki tozdan halıyı korumaktadır. Aynı zamanda yeni yıkanan bir halı direkt güneş ışığına karşı çok hassastır. Dolayısıyla kapalı alanlarda kurutulması büyük önem taşır.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
1 su bardağı boraksı 2 su bardağı mısır unu ile bir kapta karıştırın. Daha sonra bu karışımı halının üzerine eşit şekilde serpin. Vaktiniz varsa 3-4 saat, eğer vaktiniz yoksa 1-2 saat sonra halıyı süpürün. Bu karışım hem halının tüylerini kabartacak hem de parlamasına yardım edecektir.
*Çamaşır makinesinde 30 derecede sıkma yapmadan yıkanabilir. *Lekeler sabunlu bezle silinebilir. Temizliği kolay ve pratiktir.
*Lekeyi çıkarmak için halı şampuanı kullanılacaksa şampuanın sadece köpük kısmı kullanılmalıdır. *Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
Halı üzerinde görülen en zorlu lekelerden biri de, çamaşır suyu lekesidir, çünkü çamaşır suyu döküldüğü alanda renk açıcı bir özellik gösterir. Bu nedenle halınızın üzerine çamaşır suyu dökülürse, hızlı bir şekilde müdahale etmeniz büyük önem taşır. Halınızın üzerine çamaşır suyu döküldüğü anda, o bölgeye su dökün.
Arap sabunu halı temizliğinde kullanılabileceği gibi evinizin diğer alanlarında da kullanılabilir. El ve yüz yıkama için kullanılan sabunlardan çok farklı değildir. Arap sabunu, temizlik amacıyla kullanılabilecek oldukça etkili bir doğal sabundur.
Fırça, halı aralarındaki kir parçacıklarını yüzeye çıkarırken, halı yıkama makinası çekme faktörü ile kiri ve artık suyu içine çeker. Halıdan çekilen fazla su ve şampuan daha sonra boşaltılabilecek olan bir depoda toplanır.
Bu halı yıkama da kullanılan halı şampuanları ve deterjanları içinde aynı şekilde kendini göstermektedir. Bu da sıcak suyun temizleyici ürünlerin etkisini arttıran bir faktör olduğunu gösterir. Sıcak suyun diğer özelliği de çıkmaya kir ve lekelerin çözülmesini kolaylaştırmasıdır ki bu da çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri