Sözlükte “bir şeyin altını üstüne getirmek, çevirmek” manasındaki kalb kö- künden ism-i mef'ul olan maklûb sözcüğü, bir hadis terimi olarak “isnâdında râvilerin isim veya neseplerinin, metninde ise, kelime yahut ibarelerin yerleri değiştirilerek rivâyet edilen hadis” şeklinde tanımlanmıştır.
Sözlükte “bir şeyin altını üstüne getirmek, çevirmek” anlamındaki kalb kökünden türeyen kelime, hadis terimi olarak “isnadında râvilerin isim veya neseplerinin, metninde ise kelime yahut ibarelerin yerleri değiştirilerek rivayet edilen hadis” mânasında II. (VIII.) yüzyıldan beri kullanılmaktadır.
Makbul hadisler: Hz. Peygamber'e ait olma ihtimali fazla olan hadislerdir. Bunlar sahih ve Hasen diye iki kümeye ayrılırlar. bulunmayan hadistir.
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
Merfu hadisler bizzat Hz. Muhammed tarafından söylendiğine emin olunan sözlerdir. Örneğin veda hutbesini binlerce kişi dinlediği için, peygamber efendimizin bu hutbede söylediği her söz, merfu hadis olarak değerlendirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Dinî konularda delil olarak kullanılan makbul hadis çeşidi. Sözlükte “güzel olmak” anlamına gelen hüsn kökünden türemiş bir isim olup “iyi, güzel” demektir.
Sözlükte “temiz olmak, bir şeyi mukaddes kılmak, tenzih etmek” anlamlarına gelen kuds kökünden ism-i mensub olan kudsî kelimesi “her türlü noksanlıktan uzak yüce bir varlığa ait olan şey” demektir. Kudsî hadis (hadîs-i kudsî, el-hadîsü'l-kudsî) “ilâhî hadis, rabbânî hadis” diye de adlandırılır.
Metruk kavramı Osmanlı toprak hukukunda oldukça önemli olmuştur ve metruk arazi olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde terim olarak, kimsenin özel mülkü olmaksızın kamunun veya belirli bir yerdeki halkın doğrudan doğruya ve serbestçe yararlanması için ayrılan toprakları ifade etmiştir.
Tek, eşsiz, benzersiz, kaide dışı. Hadis ilminde şâzz tür hadis çeşididir. Hadis ilmindeki ıstılâhî anlamı şöyledir: "Makbûl olan ravînin kendisinden daha makbul olana muhalif olarak rivayet ettiği hadis." Bu durumda daha makbul olanın rivayet ettiğine mahfûz denir (Tehanevî, Keşşafu Istılahâtî'-l-Funûn, I, 741).
Terim olarak "dinin esaslarına aykırı olmasa bile yalancılıkla itham edilen, dinin emir ve yasaklarına aykırı davranan veya rivayetlerinde çokça vehim ve gaflet görülen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis" mânasına gelmektedir.
Çünkü bir insanın makbul bir insan olması oldukça güzel bir huydur. Makbul kelimesinin anlamını bu doğrultuda bahsedecek olursak kabul edilen, beğenilen, hoş karşılaşılan, geçer, geçerli şeklindedir.
Hadisin sahih veya hasen, râvinin de güvenilir olduğunu ifade eden terim. Sözlükte “kabul edilmiş” mânasına gelen makbûl kelimesi hadis terimi olarak genellikle, “adâlet ve zabt sahibi râvilerin baştan sona muttasıl bir isnadla rivayet ettikleri, illetli ve şâz olmayan haberler” anlamında kullanılmaktadır.
Makbul isminin dişil hali olan makbule, sözler ya da davranışları için kullanıldığında, onaylanan, takdir edilen ve beğenilen anlamına gelir. Kelimenin ikinci anlamı ise geçerlidir. Örneğin makbule-i akçe, yürürlükte ve geçerli olan para demektir.
Senedin sahâbîden sonra gelen kısmında bir veya daha çok râvisi atlanarak rivayet edilen hadis anlamında terim.
Peygamber Efendimiz (asm)'in sözüne Merfu Hadis, sahabe sözlerine Mevkuf Hadis, Tabiin sözlerine de Maktu Hadis ismi verilir.
Güvenilir bir râvinin kendisinden daha güvenilir râviye aykırı olarak rivayet ettiği hadis anlamında bir terim.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Mahfuz kelimesi gizli saklı, korunmuş olan anlamında kullanılır. Tek başına kullanımı pratikte mümkün olmayan kelime Arapça kökenlidir. Ağırlıklı kullanımı hukuk, emlak gibi alanlardadır.
Kıraat ilminde sıhhat şartlarından en az birini taşımayan kıraate şâz kıraat denilmiştir (bk. KIRAAT).
Türk Dil Kurumuna göre metruk kelimesinin anlamı, terkedilmiş ve bırakılmış yer olarak açıklanmaktadır. Metruk Bina Ne Demektir? Metruk bina; artık kullanılmayacak kadar eski olduğu için ya da insanların faydalanması için onlara bırakılan, terk edilen yapıları ifade etmektedir.
Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Sözcüsü Azad Fazla, Büyükşehir Belediye meclisindeki 'Metruk' sözünün, 'Mekruh' olarak çarpıtıldığını belirtti.
Metruk bina, terk edilmiş, artık kullanılmayan, içerisinde kimsenin yaşamadığı eski ve döküntü binalar için kullanılır.
Resûlullah'ın sözünden önce zikredilen isimler zincirinden oluşan kısım sened, bu kısmı “haddesenâ” ve “kāle” gibi rivayet sözcükleriyle birlikte anarak hadisin metnini Resûlullah'a kadar ulaştırma ve râvileri sırasıyla zikretme işi de isnaddır.
Hadislerin sahih olup olmaması hususunda muhaddisler arasında farklılık vardır. Peygamberimiz (asm)'in yalnızca sözleri değil tavırları, hareketleri, yaşantı tarzı, ibadet şekilleri vs. de hadis olarak nakledilmiştir. Bunların tekrarları çıkarıldığında, günümüze ulaşan kırk-elli bin civarında hadis vardır.
Ferd veya garîb bir hadisin başka bir isnadla gelen rivayeti anlamında hadis terimi. Sözlükte şâhid “bir olayın meydana gelişini gören kimse, tanık” anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri