-mAktA eki, gramerlerimizin bazılarında “şimdiki zaman eki” olarak değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için şu eserlere başvurabilirsiniz: Muharrem ERGİN, Türk Dil Bilgisi, İstanbul 2007. Zeynep KORKMAZ, Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi, Ankara 2017.
Türkçe de şimdiki zaman eki olarak eylem kök veya gövdesine "'-yor" ekinin getirilmesi gerekmektedir. Dilimizde şimdiki zaman eki olarak "-yor" kullanılmaktadır. "-yor" eki fiillere getirildiği zaman belirtilen eylemin şimdi ve şuanda gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Yahya Kemal Beyatlı Milyonlarca dalga sürmede milyonlarca dalgayı. Bu kısa açıklamalardan da anlaşılıyor ki, -makta yapısında bir fiil çe- kim eki yoktur. Üzerinde durulması gereken kalma durumu ekidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan makta kelimesi, ''kat'' kökünden türetilmiştir. Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir.
-mekte ve -makta ekleri
Türkçede -mekte -makta ekleri de tümceye şimdiki zaman anlamını kazandırır: Ders çalışmaktayım.
İlgili 28 soru bulundu
Batı Türkçesinde Ahmed Fakih'te ilk örneği görülen –yor eki (Timurtaş 1994, s. 126) ile XV. yy. metinlerinden takip edebildiğimiz – mAktA ve –mAdA ekleri bugün şimdiki zamanı karşılayan ekler olarak kullanılır.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Gazelin ilk beytine matla, matladan sonraki beytine hüsn-i matla; son beytine makta, maktadan önceki beytine hüsn-i makta, denir.
Kasidenin ilk beyitine "matla beyit", son beyitine "makta beyit" denir. Kasidenin ikinci beytine "hüsn-i matla"; sondan bir önceki beytine "hüsn-i makta" denir. Şâir kasidesi içinde matlayı tekrar ederse tecdid-i matla denir. Matlayı birden çok tekrar ederse bu zat-ül metali veya zül metalidir.
Bu tamlamaların terim anlamlarına bakmadan günümüz Türkçesindeki karşılıklarına bakıldığında hüsn-i matla', “matla'ın güzelliği” yani “şiirin ilk beytinin güzel olması” demektir. Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
(Fiilimsiler, fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.) Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
-İng şimdiki zaman, -ed ise geçmiş zaman cümlelerinde kullanılır. İngilizcede - ed eki almayan fiillere Irregular Verbs yani düzensiz fiiller. Şimdiki zaman cümlelerinde ise fiillerin tamamı -ing eki alır. -İng eki getirilmeyen fiillerin yer aldığı cümleler ise şimdiki zaman değil geniş zaman cümlesidir.
Present Continuous Tense için cümle yapısında yardımcı fiil özneye göre değişirken, fiil -ing eki alır.
Türkçede “şimdiki zaman” olarak kullandığımız Present Continuous Tense şu anda yaşanan, devam eden ya da deneyimlediğimiz olaylardan bahseder. İsmindeki “present” şimdiki zaman olduğunu, “continuous” ise devam ettiğini belirtir.
Makta veya kalem yastığı da denir. Kemik ahşap govde içine gömülmüş olup bir karış uzunluğunda, kalınca bir parmak eninde ve yassıdır. Kalemi yonttuktan sonra üzerine koyarak ucunu çıtlatmak için, yani dikine keserek yazı yazacak bir hale getirmek için kullanılır.
Değişik ifadeler üzerinden ele alınması ile beraber matlayı anlatmak mümkün. Bu bağlamda Divan edebiyatında şiirin ilk beyiti olarak söylenebilir. Aynı zamanda Divan yazınında, kasidenin ve gazelin ilk ikiliği şekilde de yine anlatılır.
Gazelin, son beyti makta'dan önce gelen ve ondan daha güzel olması gereken beytine verilen ad. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi. Eski şiirin en çok kullanılan ve sevilen nazım şekli.
Gazel ya da kasidelerde başlama beyitlerine matla beyit denir. Bu iki beyit kendi arasında uyaklıdır. Son beyite ise makta beyit denilmektedir. Makta beyitte şairin adı yer almaktadır.
Üzerinde kamış kalem ağzının kesilip düzeltildiği alet. “Üstünde kesim yapılan alet” mânasıyla sözlükte yer alan makta' kelimesi Türkçe'ye yanlış olarak yerleşmiş olup doğrusu “kesmek, yontmak” anlamındaki katt kökünden gelen mikattadır (üzerinde kalem ağzı kesilen alet).
Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur. Diğer beyitlerin ikinci mısrası matla beyitiyle kafiyeli olmak zorunda değildir. Matlanın kafiyesi genellikle tam veya zengindir.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Ek-fiilin zarf-fiil eki almış biçimi olan iken ayrı yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir.
-IncAz ekinin Türkiye Türkçesi ağızlarında Türkiye Türkçesindeki –IncA zarf-fiil eki ile aynı işlevde kullanılan bir zarf-fiil eki olduğu görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri