Sözlükte “kesmek” anlamındaki kat' kökünden ism-i mef'ûl olan maktû' “kesilmiş, kesik” demektir. Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır.
Herhangi bir tabii'ye (sahabeyi görene) izafe olunan söz, fiil veya takdirlere Maktu Hadis denir. Etbaut-tabiin (sahabileri görenleri gören) de tabiiler gibi kabul edilmektedir. Maktu hadise misal olarak mamer dediki Zühriye, biryere yaslanıp yemek yemeyi sordum.
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
Buna göre hadis usûlünde, Hz. Peygamber'den gelen rivayetler için merfû, sahâbeden gelenler için mevkuf, tâbiûn ve sonraki tabakalardan gelenler için maktû hadis tabiri kullanılmıştır.
MAKTU KELİMESİNİN ANLAMI
"Kesin olarak değeri biçilmiş, ölçü ile satılmayan, götürü."
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle kesilmiş, kesin olarak değeri biçilmiş ya da ölçü ile satılamayan anlamları üzerinden ele alınmaktadır. Bu şekilde değişik anlamları üzerinden tek başına ya da cümle içerisinde kullanılabilir.
Maktu vergi, mükellefler arasında ayrım yapılmaksızın, farklı oranlarda değil, herkesten eşit olarak alınan vergidir. Baş ve damga vergileri örnek olarak verilebilir.
Hadis kaynaklarında, sahabe ve tabiin sözlerine de hadis denilmesi, Hz. Peygamber (asm)'in sözü anlamında değil, sahabe ve tabiin sözü anlamındadır. Nitekim kaynaklarda, Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'in sözüne Merfu Hadis, sahabe sözlerine Mevkuf Hadis, Tabiin sözlerine de Maktu Hadis ismi verilir.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Buna göre çoğu zaman bilinebilecek bir şeye dair rivayetler merfû, aksi halde ise mevkuf sayılır. Diğer din mensuplarından bilgi nakletmeyen bir sahâbînin geçmiş ve gelecek zamanla veya yapılması özel bir sevap yahut ceza gerektiren işlerle ilgili açıklamaları hükmen merfû kabul edilir.
Metruk kavramı Osmanlı toprak hukukunda oldukça önemli olmuştur ve metruk arazi olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde terim olarak, kimsenin özel mülkü olmaksızın kamunun veya belirli bir yerdeki halkın doğrudan doğruya ve serbestçe yararlanması için ayrılan toprakları ifade etmiştir.
Terim olarak "dinin esaslarına aykırı olmasa bile yalancılıkla itham edilen, dinin emir ve yasaklarına aykırı davranan veya rivayetlerinde çokça vehim ve gaflet görülen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis" mânasına gelmektedir.
Mürsel hadis (veya Münkati hadis), âhâd olup rivayet zincirinde atlama barındıran, yani râvilerinden bir veya birkaç tanesi atlanmış, belirtilmemiş hadislere verilen isimdir.
Hadis-i âhad: Bu şekilde İslâm Peygamberi'nden rivayet edilen hadise denir. Hadis-i kudsi: Manası Allahü teâlâ tarafından bildirilip de, sözlerini Muhammed'in kendi kelimeleriyle aktardığı hadis. Hasen: Güzel anlamında, sıhhat şartlarını taşımayan, ancak güzel bulunan "kusurlu" hadisler.
Allah'ın elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.AV.) ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak geçer. Hadis-i şerifler Kur'an- Kerim'i teyit edici özellik taşır.
198/813) ile başlayan münker hadis tanımı, İbn Hacer'in (ö. 852/1449) “münker hadis: zayıf râvînin sıka râvîlere muhalif olarak rivâyet ettiği hadistir” şeklinde yaptığı tanımıyla son şeklini almıştır.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Mevzu (Ar. موضوع , 'yeni bir şey uydurmak, ihdas etmek'), و - ض - ع kökünden türemiş bir kelime olup hadis literatüründe İslâm Peygamberi'ne ait olmadığı halde onunmuş gibi gösterilen ve aktarılan söz anlamında bir terim olarak kullanılır.
Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Resulullah efendimizin her sözü hadis-i şerifti. Ne söylemişse hepsini rivayet ettiler. 60 dakikada birkaç hadis-i şerif söylenmez diyen çıkmaz. Çıkarsa insaf sahibi olmadığı anlaşılır. En meşhur hadis kitabı olan Buhari'de, mükerrer olanlar dâhil 7275 tane hadis vardır.
İslam dininde önemli bir yere sahip olan Hadis, sünnet kelimesi ile eş anlamı yansıtmaktadır. Hadisler Hz. Muhammed'in sözlerinin, davranışlarının, fikir ve eylemlerinin yazıyla ifade edilmiş biçimidir.
Maktül demek ölmüş kişi demektir. Ölmüş kişilere verilen isme denir. Maktül cinayet sonucunda öldürülmüş olan kişiye de denir.
“Matbu” ifadesi, kelime olarak “basılmış kâğıt” anlamına gelir. Köken olarak “matbaa” kelimesinden gelen ve matbaada ya da yazıcıda basılmış evrakları tanımlamak için kullanılan “matbu” kelimesi, sigortacılık açısından da büyük önem taşır.
Eğer vergiye konu kağıt kesin ve belirlenebilir nitelikte bir miktar (para) içeriyorsa vergi nispi yani oransal olarak, böyle bir miktar içermiyorsa maktu olarak hesaplanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri