Covid-19'un sene başında EG.5 adı ile tanımlanan yeni alt varyantı, Avrupa'da artış gösteriyor. Vakalar küresel olarak artarken EG.5, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu ay "izlenmesi gereken varyant" listesine alındı.
Eris varyantının belirli yaş grupları veya risk grupları için daha tehlikeli olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, COVID-19'un diğer varyantları gibi, Eris varyantı da yaşlı yetişkinler, kronik hastalığı olan kişiler ve aşısız kişiler için daha tehlikeli olabilir.
Koronavirüsün eris varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'izlenmesi gereken varyant' olarak tanımlanmıştır. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, tat-duyu kaybı, burun akıntısı gibi üst solunum yolu şikayetleri eris varyantının belirtileri arasındadır.
Eris varyantı (eris virüsü), COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmıştır. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayılmıştır.
51 ülkeye yayılan Eris varyantı sonrası, yetkililer aşı çağrısı yapmaya başladı.
İlgili 16 soru bulundu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar 5 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. "4 hasta iyileşti, 1 hasta ise izolasyonda" dedi. Bakan Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için salgın riski taşımadığını söyledi. Dünya, maymun çiçeği virüsünün tehdidi altında.
Daha önce Türkiye'de Eris varyantının görüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. İşte Eris virüsü belirtileri... Şurada Paylaş! İlk kez Şubat ayında Endonezya'da görülen Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris Türkiye'de görülmüştü.
Eris varyantı, COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türüdür. Diğer SARS-CoV-2 virüs varyantlarında olduğu gibi en sık üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine neden olur.
Virüsü taşıyan kişi; öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşırdığında, soluk alıp verdiğinde havaya virüs yüklü damlacıklar saçılır. Bu damlacıkların yakın mesafedeki kişiler tarafından solunması ile virüs bulaşır. Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır.
Eris varyantının belirtileri COVID-19'un bilinen belirtileriyle benzerlik gösterir. Bunlar arasında ateş, kas ağrıları, sürekli öksürük, tat veya koku değişiklikleri, yorgunluk, burun akıntısı ve boğaz ağrısı bulunur. Bu belirtiler genellikle hafif-orta şiddette seyreder ve ölümcül değildir.
Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olan ama daha hafif hastalığa neden olduğu belirlenen Omicron, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-COV2 virüsünün tüm dünyada yayılmakta olan mutasyona uğramış yeni varyantıdır.
Bu nedenle, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına göre omicron varyantının öldürücülüğü diğer varyantlara göre daha az olsa bile tedbirli davranmak, aşılama sürecini tamamlamak ve salgının başından bu yana herkesin bildiği maske, mesafe ve hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmek önemlidir.
Delta varyantı ile enfekte olan kişilerin 2 - 14 gün arasında semptom gösterdiği ve bu semptomların genellikle 4 - 6. günler arasında ortaya çıktığı göz önüne alındığında, Omicron varyantı ile enfekte olan kişilerin de bu ortalama süreden daha kısa bir sürede belirti göstereceği sonucuna varılabilir.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
Rota virüs ishalinde klinik tabloyu sıvı kaybı belirler. Ağır sıvı kaybı durumunda böbrek yetmezliği gelişebilir hatta bebek kaybedilebilir. Bu nedenle bebeklerde ateş, kusma ve ishal geliştiğinde anne - babalar hemen doktora başvurmalı, hastalık kendiliğinden geçer diye beklememelidir.
Sıcak banyo yapmak COVID-19'u yakalamanızı engellemez. Banyo veya duşunuzun sıcaklığından bağımsız olarak normal vücut sıcaklığınız 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle sıklıkla sorulan bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor: “ Virüs cansız yüzeylerde yaşar. Ama ne kadar süre ile yaşar bu önemli. Virüsler canlı hücrenin içerisinde yaşamak zorundadırlar.
Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu bir beslenme örüntüsü bu süreçteki güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardandır. Tüm besin öğeleri dengeli şekilde tercih edilmeli, mümkün olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır.
ERİS VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ? Eris virüsü, şimdiden Asya'da bulunan covid vakalarının yaklaşık %20'sini, Avrupa'dakilerin %10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin ise %7'sini oluşturmakta. İsrail de covid-19'un yeni varyantından etkilenenler arasında yer alıyor.
Eris, Yunan mitolojisinde fitne ve fesat tanrıçası. Savaş tanrısı Ares'in kız kardeşi bazılarına göre de kızı ya da yoldaşıdır.
Eris (küçük gezegen tanımı 136199 Eris), Güneş Sistemi'nde bilinen en kütleli ve ikinci en büyük cüce gezegendir. Dağınık diskte bulunan bir Neptün ötesi cisimdir (TNO) ve yüksek bir yörünge dışmerkezliğine sahiptir.
SARS virüsünün yayılmasına neden olan hayvanların ana konağının Nalburunlu yarasa (Rhinolophidae) familyasındaki cinsler, ara konağının ise misk kedileri (Viverridae) olduğu belirlenmiştir.
Rinovirüs (Yunanca ῥινός "burna ait" ve Latince virus) insanlarda görülen en yaygın viral enfeksiyonlardan olan soğuk algınlığının en büyük nedenlerinden biridir. Rinovirüsler, Picornaviridae familyasındaki Enterovirüs cinsine aittir.
Ağ trafiğini ve sistem güvenliğini tehlikeye atarak kötü amaçlarla kullanılan zararlı yapıya solucan denir. Virüsün bir alt türü olan solucanlar, siber saldırganlar tarafından hazırlanır ve bilgisayarlara bulaşarak arka planda çalışmaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri