HSG ve Kısırlık Hasta da sürekli tekrar eden düşükler varsa hsg filmi çekilir. Hastanın rahminde herhangi bir yapışıklık var mı diye kontrol etmek için çekilir. Rahmin olduğu bölgede doğum gerçekleşebilmesi için herhangi bir gelişme sorununun olup olmadığına bakılmak için hsg filmi çekilir.
Bütün röntgen incelemeleri gibi rahim filmi de gebe olan veya o anda gebe olması olasılığı bulunan kadınlara çekilmez. Çünkü anne karnındaki embriyo veya fetüs, kullanılan X ışınlarından zarar görebilir.
Rahim filmi uygulamasına başvurulma sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir; Adet düzensizliğinin nedenlerinin araştırılması Kısırlık nedenlerinin araştırılması Tüp bebek tedavi öncesi ayrıntılı muayene ve kontrol sürecinin yürütülmesi.
Tüp bebek tedavisinde, sperm ile yumurtanın buluşma yolu olarak tüplere ihtiyaç yoktur. Sperm ve yumurta vücut dışında buluşturulmakta, daha sonra rahim içine yerleştirilmektedir. Ancak yine de tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka rahim filmi HSG çekilmelidir.
HSG çekiminin kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra; tıkanmış tüplerin açılması ya da rahim içi yapışıklıkların giderilmesinde de etkili olan HSG çekimi; günümüzde güvenilir ve konforlu bir şekilde çekilebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Rahim filmi çekilmesinin zararlı yan etkileri var mıdır? Rahim filmi çekilirken nadiren allerjik reaksiyon gelişebilir. Bu nedenle eski tip ilaçlar yerine alerji yapma potansiyeli son derece düşük olan yeni tür ilaçlar tercih edilmelidir. En sık görülen komplikasyon enfeksiyondur ve her 100 hastadan birinde görülür.
İşlem aslında çok da ağrılı bir işlem değildir ancak verilen kontrast maddenin tüplerden geçişi sırasında çok kısa süreli sanki adet ağrısı gibi bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı asla dayanılmayacak düzeyde değildir. Eğer işlem anesteziyle yapılacaksa mutlaka 6 saatlik açlık gereklidir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır.
Rahim Filmi (HSG) Nedir? Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Rahim filmş çekimi sırasında tüplerin açılması sayesinde birçok kadın uygulama sonrasında gebe kalabilmektedir. Rahim filmi işlemi merkezimizde üst düzey konfor ve güvenilirlik sağlanarak uygulanmaktadır.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
Tüplerdeki tıkanıklık teşhisinde hem klinik hem de radyolojik muayene yapılır. Histerosalpingografi (HSG) ile rahim filmi çekilir. Bu sayede tüpler ve rahim detaylı bir şekilde görüntülenir. 15- 20 dakika süren bu çekim ile klasik röntgen filminin aksine tüm kanallar rahatlıkla gözlemlenir.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Yapılan çalışmalarda rahim içine verilen sıvının , film sonrasında gebelik şansını arttırıcı bir etki yaptığı anlaşılmıştır. Verilen bu sıvı birkaç saat içinde idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kullanılan bu madde dokular ve organlar üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz. Rahim ve yumurtaları da olumsuz etkilemez.
Özel Hastanelerde Rahim Filmini Sigorta Karşılıyor Mu? Rahim filmi prosedürleri, genel olarak özel hastanelerde sigorta planları kapsamında olabilir, ancak bu, sigorta poliçenizin ayrıntılarına bağlı olacaktır.
Rahim filmi fiyatları hakkında devlet hastanelerinin herhangi bir ücret talep etmediği bilinmektedir. Aslında bu konuda da hastalar var olan sağlık primlerinden devlet hastanelerinde aldıkları bu hizmeti ödemektedir. Özel hastanelerde ise rahim filmi çekilmesi hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir.
Rahim filmini adetiniz bittikten sonraki 2 gün içerisinde çektirmeniz gerekmektedir. Rahim filmi çekilirken, rahminizin içinde miyom, kist var mı, rahim duvarı kalınlığınız nedir, bunlar incelenecektir.
Rahim filmi sonrası hafif miktarda kanama veya ağrı olabilmektedir. Rahim tüpü tıkanıklığı olan kadınlarda, rahim içine verilen sıvı tüplerden geçip karın boşluğuna akamayacağı için rahim içinde sıvıya bağlı basınç arttığı için ağrı şikayeti bir miktar daha fazla olabilmektedir.
Yeni HSG tekniği ile kullandığımız C kollu dijital röntgen cihazı ile radyasyon miktarı oldukça düşüktür ve zarar verebilecek seviyelerin çok altındadır. HSG çektirmenin ender görülen riski var olan sessiz bir enfeksiyonun yayılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri