Orta Anadolu'ya geldiğimiz zaman onlara kıta içi faylar diyoruz. Bunlar da genellikle 3000-5000-10000 yıl arasında deprem üretiyor. Mesela Tuz Gölü Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi faylar ya da Malatya fayı 3000'in üzerinde yıl aralıklarla 6.5-7 biraz geçen depremler üretiyor.
Malatya fayının Sürgü'den Ovacık'a kadar olan bölgede artçı depremler olması durumunda harekete geçebileceğini söyleyen İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, 160 kilometre uzunluğundaki fayın kırılması durumunda ise 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyledi.
Kuş uçuşu Malatya'ya 40-50 kilometre bir mesafede bulunuyor. Büyüklüğünü söyleyemem, bu doğru olmaz. Yani 5 veya 6 civarında olabilir. Çok büyük bir deprem üretmez.”
3 Mart 1893 tarihinde meydana gelen deprem, Mamuretülaziz vilayetinin tamamını ve bu vilayete komşu bazı yerleşim birimlerini etkilemekle birlikte asıl yıkıcı etkisini Malatya sancak merkezi ile bu sancağa bağlı olan Hısnımansur (Adıyaman), Kâhta, Behisni (Besni) ve Akçadağ kazaları ile köylerinde göstermiş, birçok ...
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir. ABD, Rusya ve Türkiye'deki yayınlarımda Çöşnük fayından bahsetmiştim.
İlgili 25 soru bulundu
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl'ü etkiyebilir.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
tartışmalarına son noktayı koydu. Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.” dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi ve bu depremlerinden ardından 1891 artçı deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.
Çöşnük fay hattının geçtiği yerler Malatya'nın Doğanşehir ilçesine kadar uzanır. Çöşnük fay hattının ana bölgesinin ise Gündüzbey olduğu ve oradan Malatya'daki su taşıma kanalının kenar kısmından ilerleyerek Doğanşehir'e ulaştığı söylenebilir.
Depremde, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. AFAD'dan yapılan açıklamada, “Malatya ilimizin Pütürge ilçesinde saat 10.36'da meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Malatya fayının riskli bir fay olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Taylan Sançar, bu fayın deprem üretme potansiyelinin yüksek bir fay olduğunu belirtti.
Fay hattı, 5.0 ile 7.0 büyüklüğünde depremler üretme potansiyeline sahiptir. Savrun fay hattının geçtiği il ve ilçeler: Malatya: Darende. Kahramanmaraş: Göksun, Kadirli, Andırın, Nurhak, Afşin, Elbistan.
Malatya, Elazığ ve Bingöl bölgesi çevresinde henüz kırılmamış pek çok fay var. Bu depremlerin başka depremleri tetiklemesi söz konusu değil.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yok. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Estitüsü'nden alınan bilgiye göre, Malatya'nın Pütürge İlçesi'nde saat 04.48'de 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Malatya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı. Uzmanlara göre deprem, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görülmesi olağan artçı sarsıntılardan biri... Depremin meydana geldiği fayın haritada yer almaması ise yeryüzünde iz bırakacak kadar büyük bir sarsıntıya sebep olmamasına bağlanıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük kayıp yaşayan Malatya, bundan 130 yıl önce, 1893 yılında yine bir Şubat ayında, tarihçilerin büyüklüğünü 7.1, şiddetini de 10 olarak yazdığı büyük bir deprem yaşamıştı.
Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam.
Dr. Naci Görür'ün belirlemelerine göre, Malatya-Ovacık Fay Hattı toplamda 240 kilometre uzunluğunda. Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan fay kırığı oldukça hareketli yapıda ve ortalama 7.4 gibi büyük deprem üretme kapasitesine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri