Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Kuru kayısı, Malatya'nın meşhur ürünleri arasında yer alır ve kayısı konservesi, jöle, reçel, marmelat ve kreması ile lezzetli bir hediye seçeneği sunar. Ayrıca, dondurulmuş kayısı ve yeşil kayısı turşusu da deneyimlemeye değer tatlar arasındadır.
Çeyiz sandıkları, iğne oyalı tülbentler, oyalı yazmalar ve daha birçok süs eşyası ve gündelik eşyada meşhur Harput Gülü oyası, berber aynası oyası, iki gelin bir kaynana oyası, alıç yaprağı oyası ve limon çiçeği oyası gibi Elazığ'ın meşhur oyalarına rastlamak mümkündür.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Erzurum, Oltu işçiliği konusunda dünya çapında ün kazanmıştır. Oltu taşı ve gümüşten tespih, ağızlık, bilezik, gerdanlık, broş, küpe ve saç tokası yörenin önemli hediyelik eşyaları arasındadır.
Eskişehirden alınabilecek hediyelik eşyalar olarak; magnet, ayna, anahtarlık, küllük, çini veya seramik hediyelik ürünler, özel tasarlanmış cam objeler, çömlek ürünler, biblolar, cüzdan, çanta, dekoratif ürünler gibi seçenekleriniz çoğunluktadır.
Şehirden memleketinize dönerken alabileceğiniz pek çok farklı hediyelik eşya seçeneği bulunmaktadır. Taşpınar Halısı, Güzelyurt Çömleği, Gülağaç Sele Sepeti, Aksaray Saray Helvası, Aksaray Köpük Helvası, Çiniler, Küçük Objeler ve Biblolar kendiniz için veya sevdiklerinize alabileceğiniz bu hediyelerden bazılarıdır.
Harput Kalesi'nden Keban Barajı'na, Sivrice Hazar Gölü'ne kadar, Fırat Nehri'nin aktığı en dar boğaz olan Elazığ, gezilecek turistik yerlerinin yanı sıra en önemli lezzet duraklarından biri olma özelliği taşıyor.
Küncülü köfte, içli köfte, Harput köfte, gıldırıklı köfte gibi köfte seçenekleri ile meşhur olan Elazığ'ın hamur işleri ve tatlıları da dikkat çekmektedir. Harput ekmek tatlısı ve Harput köfte, Elazığ mutfaklarında bir gelenek haline gelmiştir.
Kayısı ile ön plana çıkan bu şehirde, kayısı festivalini yaşamak için her yıl temmuz ayında Malatya'da bulunabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş ili olarak bilinen Malatya, kuru yemişleri ile meşhurdur. Bulunduğu coğrafi konum, kuru yemiş ve pekmez sektöründe Malatya'yı ön plana çıkarmıştır.
Malatya, Türkiye'nin ve dünyanın en meşhur kayısı üretim bölgelerinden biridir. Malatya kayısısı, özellikle kuru kayısılarıyla ünlüdür. Bu lezzetli meyve, Malatya'nın sembolü haline gelmiştir. Malatya'da kayısı bahçeleri ve kayısı festivalleri sıklıkla düzenlenir.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnızca Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir.
Eskişehir'e özgü bir tatlı olan Met Helva, pişmaniye tadını andırsa da pişmaniyeden farklı olarak dağılan yapısı ile dikkat çeker. Yapısı ve şekli de oldukça büyük farklılıklar içerir.
Muğla'nın en meşhur olan yiyeceği ise mandalinasıdır. Lezzetli mandalinası ve tamamen doğal zeytinyağı ile ziyaretçiler güzel yiyecekler tatmaktadır. Hediye çeşitleri arasında ise el dokuması halıları ilk sırada yer almaktadır.
Manisa'dan alınabilecek hediyelik eşyalar arasında; özellikle şehir merkezinden buzdolabı magnetleri, antika ürünler, altın ve gümüş takılar, mesir macunu, Kula ve Görsel ilçelerinden geleneksel el dokuması halı ve kilimler gibi küçük portatif seçenekler bulunmaktadır.
Şehir magnetleri, kilimler, halılar, küflü peynir, tulum peyniri gibi pek çok yöresel ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak verebilirsiniz. Ayrıca el emeği ürünler, Mevlana bibloları gibi inanç turizmi açısından oldukça önemli olan hediyelik eşyalardan da seçebilirsiniz.
Hediyelik eşyalar arasında da çakıldak ve palaz fındığı sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kestane balı, çay, Akkuş fasulyesi ve dut pekmezi gibi lezzetlerin yanı sıra ahşap heykel, el dokuması kilim, yazma, heybe ve sepet tercih edebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri