Malatya'da Battalgazi, Doğanyol, Yeşilyurt, Pütürge depremden etkilenen ilçelerimiz oldu. Kale ilçemizde bunlardan biriydi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya'da, Akçadağ, Doğanşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinin zemini kaydı. En büyük kaymanın Doğanşehir ilçesinde yaşandığını kaydeden Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, ilçedeki imar çalışmalarını durduklarını söyledi.
AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 15.41'de merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 9,7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.
Bir yılda 28 bin 921 binanın yıkımı gerçekleşmiş, yani ağır hasarlıların yüzde 97'sinin yıkımı tamamlanmış. Aralık 2022'de 812 bin 580 olan Malatya nüfusu, depremin ardından hızla düştü ve 360 bine yakın kent sakini şehri terk etti. Nüfusun bir ara 40 bine düştüğü de ifade ediliyor.
Deprem Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan da hissedildi.
İlgili 30 soru bulundu
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1 metruk bina yıkıldı, 2 ağır hasarlı bina yan yattı.
Malatya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Malatya zemin en sağlam ilçeler hangileri? Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı.
Malatya Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 130 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,5 ve Ovacık Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 110 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,4 olarak tahmin edilmektedir.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Yerbilimci Prof. Dr Önal Malatya'nın zemini en sağlam ilçeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şu an da Malatya'nın en sağlam ilçesi Arapgir.
Bilim Rehberi ekibinin raporuna göre, yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip olan Malatya-Ovacık Fayı'nın atılım mesafesi, büyük çaplı bir deprem üretme potansiyeline sahip değil. Fayın uzunluğu temel alındığında depremin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
MALATYA FAYI 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETİR
Malatya fayının 7.4 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Aluçlu, "Bu fay tek seferde kırılırsa 7.2 ila 7 .4 büyüklüğünde deprem üretir. Tunceli'ye kadar olan 220 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa 7'nin üzerinde deprem üretir.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
MTA'nın yayınlamış olduğu haritaya göre, Malatya'da da bulunan diri fay hattı, Akçadağ ilçesinden geçerken Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice ve Bingöl'de Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmekte.
Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Malatya-Adıyaman Bölgesinin Depremselliği
Deprem kataloglarını taradığımızda Malatya bölgesinde 3 Mart 1893 depremi haricinde 1900 yılına kadar, miladi 240, 1156, 1158, 1514, Ocak 1544, Mart 1779, 1874, 1789, Kasım 1890, Ekim 1895, 1897, 1899 tarihlerinde toplam on iki adet depremin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Haber Merkezi – Maraş'ın Elbistan ilçesinde 6 Şubat'ta gerçekleşen 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremde Malatya'da yıkılan binanın yeni görüntüleri ortaya çıktı.
Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Söz konusu depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi ise 5.3 olarak duyurdu.
Bu deprem ise 45 saniye sürdü.
Malatya ikinci derece deprem bölgesinde gösteriliyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde dün saat 12.04'te 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Çevre illerde de hissedilen deprem, 6,96 kilometre derinlikte gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri