15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 2022 yılında bir önceki yıla göre 3,2 puan azalarak %19,4 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %16,4, kadınlarda ise %25,2 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin %15,8'i tarım, %21,7'si sanayi, %6,0'ı inşaat, %56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı.
Türkiye'de üniversite mezunlarının %12,4'ü işsiz. Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler.
İstihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 222 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 49,0 olarak gerçekleşti. İşgücü 35 milyon 436 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,9 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,1 oldu.
Bazen bu uyuşmazlığın sebebi teknolojik gelişmeler olabilmekte o zaman yapısal işsizlik teknolojik işsizlik adını almaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'deki başlıca işsizlik türü yapısal işsizliktir.
Bir ekonomide emek arz ve talebi arasında tam bir denge mevcut olsa bile işçilerin yer değiştirmesinden kaynaklanan kısa süreli işsizlik haline friksiyonel (anzi) işsizlik denilir. Friksiyonel işsizlik, emek mobilitesinin doğal bir sonucudur.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
2021 yılında 4 milyon 948 bin kişi tarım sektöründe, 6 milyon 143 bin kişi sanayi sektöründe, 1 milyon 777 bin kişi inşaat sektöründe, 15 milyon 928 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edildi.
İşsizlik oranı en yüksek bölge %19,2 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %6,2 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.
Lisans seviyesinde ortalama ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), özel eğitim öğretmenliği (4 ay), tıp (4,2 ay), eczacılık (6 ay) ile ebelik (6,8 ay) oldu.
Açık işsizlik, çalışma gücü ve isteğinde olduğu hâlde, cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulamayanların toplamını ifade etmektedir. Başlıca açık işsizlik türleri: yapısal, konjoktürel, mevsimlik, teknolojik ve geçici işsizliktir.
Doğal işsizlik, ekonominin normal işleyişinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ekonomi tam istihdam seviyesinde olduğu halde mevcut olan işsizlik oranı, doğal işsizliği ifade etmektedir. Doğal işsizlik hesaplanırken; yapısal işsizlik ve geçici işsizlik oranları da içerisine katılır.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,9 iken kadınlarda ise yüzde 13,4 olarak tahmin edildi. Geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge, yüzde 19,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" oldu. En düşük istihdam oranı ise yüzde 33,8 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt"te hesaplandı. TÜİK 2022 yılı işgücü istatistiklerini açıkladı.
Genç nüfusun istihdamı sektörlere göre incelendiğinde, istihdam edilen gençlerin 2021 yılında %18,2'sinin tarım sektöründe, %30,8'inin sanayi sektöründe, %51,0'inin ise hizmet sektöründe yer aldığı görüldü.
Yaptığımız araştırmaya göre, ticaret, turizm, ulaştırma ve haberleşme, finans, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik, metal eşya ve enerji sektörlerinin Türkiye ekonomisi açısından değerleri giderek artıyor.
Değerlendirme: Türkiye'de yıllar itibariyle, özellikle tarım sektörü istihdamında azalma yaşanırken, hizmet sektörü istihdamında artış kaydedilmiştir. 2022 yılı verileriyle Türkiye'de hizmetler sektörü istihdamda 56,5% pay almakta olup, AB-27 ülkelerinde ise ortalama 71,9% pay almaktadır.
Genç işsizliğin oluşumuna makro düzeyde neden olan pek çok faktör sırala- nabilir. Bunlar; toplam talep yetersizliği, ekonomik durgunluk ve krizler, de- mografik faktörler, işgücü politikalarının yetersizliği, eğitim politikalarının yetersizliği, asgari ücret uygulaması ve gençlere yönelik ücret politikalarıdır.
İşsizlik sadece ekonomik bir problem olmayıp, aynı zamanda sosyal boyutları da olan uzun yıllardır Türkiye'nin sürgit sorunlarından biri olagelmiştir. Türkiye'de işsizlik oranlarının yüksek seyretmesinin en temel sebebi ise ülkenin genç nüfus yapısının fazla olması ve genç işsizlik oranının yüksek olmasıdır.
Tam istihdam durumundaki bir ekonomide bile friksiyonel işsizlik mevcuttur. Buna doğal işsizlik oranı da denir. Friksiyonel işsizlik=araştırma işsizliği+uyum işsizliği şeklinde de formule edilebilir.
Friksiyonel işsizlik türünde bireyler kendi istekleri ve arayışları sonucunda işsiz kalmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde nüfus artış hızına, makineleşmeye ve gizli işsizliğe bağlı olarak tarımdan sanayiye asgari ücretle iş bulmak için sürekli bir nüfus hareketliliği gözlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri