8000 yılına kadar uzanan tarihi şehirlerden biri olan Malatya'da Hititler dahil onlarca medeniyet egemenlik kurmuş ve eşsiz tarihi eserler bırakmış. Selçuklu ve Osmanlı döneminde de önemli bir kent olan Malatya, günümüzde verimli tarım alanları, doğal ve tarihi güzellikleriyle keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
Malatya, Danişmend Gazi Ahmet zamanında bir saadet ve bolluk ülkesi oldu. Kılıç Arslan tarafından kuşatılan ancak, Haçlıların İznik'i kuşatmaları haberi üzerine bırakılan Malatya, artık Danişmend Gazi'nin fethi ile (18 Eylül 1101) Türk beldesi olmuş, daha sonra da Selçuklular ve Danişmendliler idaresinde kalmıştır.
1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur. İl olduktan sonraki ilk belediye başkanı, Hasanbey Caddesi'ne de ismi verilen son Osmanlı beyi Hasan Derinkök'tür.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür. İlçenin merkezi, muhteşem parkları, yeşil alanları ve modern alışveriş merkezleri ile dikkat çeker.
6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya'da 1.237 kişi yaşamını yitirdi. 6 bin 444 kişi de yaralandı. Depremin üzerinden 6 aydan uzun bir süre geçmesine rağmen halen hastanede yatışına devam edilen yaralı bulunmakta. Türkiye genelinde depremde yaşamını kaybedenlerin sayısı ise 50 bin 783 oldu.
Saat 20.48'de meydana gelen depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Deprem, Malatya'nın yanı sıra Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten de hissedildi. Sarsıntının hemen ardından çok sayıda vatandaşın sokaklara çıktığı gözlendi.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
MALATYA'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Malatya'yı olası depremlerden etkileyecek üç büyük fay hattı mevcuttur. Bunlar; Doğu Anadolu Fay hattı, Malatya-Ovacık fay hattı, Çöşnük fay hattı. Şurada Paylaş!
“Malatya Fayı Kırıldığında 7.4 Büyüklüğünde Bir Deprem Üretebilir” | Prof. Dr. Volkan Karabacak - YouTube.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Malatya-Adıyaman Bölgesinin Depremselliği
Deprem kataloglarını taradığımızda Malatya bölgesinde 3 Mart 1893 depremi haricinde 1900 yılına kadar, miladi 240, 1156, 1158, 1514, Ocak 1544, Mart 1779, 1874, 1789, Kasım 1890, Ekim 1895, 1897, 1899 tarihlerinde toplam on iki adet depremin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Deprem, Malatya'nın yanı sıra Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten de hissedildi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Ekiplerimiz saha taramalarınız gerçekleştiriyor. Şu ana kadar Battalgazi ilçesindeki 1 metruk binada yıkım oldu.
TÜİK'in 2021 verilerine göre, Malatya'nın nüfusu 808.692'dir. Yüzölçümü 12.313 km2 olup, Türkiye'nin en büyük toprağa sahip 21. ilidir. Şehrin en kalabalık ilçesi Yeşilyurt, nüfusu en az olan ilçesi de Battalgazi'dir. Darende ilçesi, Malatya'nın en büyük toprağa sahip ilçesiyken, Doğanyol en küçük ilçesidir.
Malatya nüfusu bir önceki yıla göre 3.888 artmıştır. Malatya nüfusu 2022 yılına göre 812.580'dir.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Ancak ne yazık ki yıkım bununla sınırlı kalmadı ve ilk depremin ardından yine Antep, Maraş ve Malatya'da biri 7,5, biri 6,7, diğer ikisi ise 6,0 büyüklüğünde olan; ilk deprem tarafından tetiklenmiş dört büyük deprem daha gerçekleşti.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 16.39 ve 16.40'ta peş peşe iki deprem meydana geldi. Ardından saat 18.18'te 4,2 büyüklüğünde üçüncü bir deprem daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 16.39'daki depremin büyüklüğünü 4,8 olarak açıkladı.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Resmi bir rapora göre Malatya depreminde 885 kişi ölmüştür. Bunlardan 131'i Malatya merkezde, kalanlar ise Hısnımansur (Adıyaman), Behesni, Kahta, Akçadağ ve köylerinde vefat etmiş ayrıca 164 kişi de yaralanmıştır.
Malatya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı. Uzmanlara göre deprem, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görülmesi olağan artçı sarsıntılardan biri... Depremin meydana geldiği fayın haritada yer almaması ise yeryüzünde iz bırakacak kadar büyük bir sarsıntıya sebep olmamasına bağlanıyor.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Malatya Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 130 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,5 ve Ovacık Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 110 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,4 olarak tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri