Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüz yıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülmektedir.
Araştırma, mevcut küresel ısınma oranları ile Maldivler'in yüzde 80'inin 2050'ye kadar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret etti.
Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu. Buna göre 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında altında kalacak.
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans'ın 2100'e kadar sular altında kalacağını öngörüyor. Hollanda'nın Rotterdam kentinin %90'ı deniz seviyesinin altında.
26 Temmuz 1965 tarihinde bağımsızlığını elde eden Maldivler Cumhuriyeti başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Şeriat hukuku ile İngiliz medeni hukukunun biraraya getirilmesiyle oluşturulan karma bir yasal sisteme sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
İlkinde herhangi bir kısıtlama yok. Ancak yerel yaşamın olduğu adalarda İslami kurallar geçerli. Örneğin içki kesinlikle yasak. Herhangi bir yerden satın alamayacağınız ve tüketemeyeceğiniz gibi ülkeye içki sokmak da aynı şekilde yasak.
BM ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son 100 yıl içinde gerçekleşen 58 tsunami sonucu 260 bine yakın insan hayatını kaybetti. Hindistan, Endonezya, Maldivler, Myanmar, Sri Lanka, Tayland ve Japonya'nın en çok tsunaminin gerçekleştiği ülkeler olduğu biliniyor.
Buna göre 80 yıl sonra İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir. Uzmanlara göre deniz seviyesindeki artış gözle görülebilir değil ancak zamanla artacak. Yaklaşık 80 yıl sonra İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Yenikapı, İzmir'de ise Karşıyaka, Balçova gibi yerler bundan ciddi şekilde etkilenecek.
Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (KNMI) tarafından yapılan araştırmada, ülke kıyılarında deniz seviyesinin beklenenden daha hızlı yükselebileceği ve 2100 yılına kadar yükselişin iki metreye ulaşabileceği uyarısı yapıldı.
İklim krizi tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, İngiltere ve Galler'deki bazı futbol kulüpleri tehlike altında. Yapılan araştırmalara göre, 2050 yılına kadar yaşanacak su baskınlarının yanı sıra bazı statların tamamen yok olması bekleniyor...
Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak. Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.
Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre sadece İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan sular altında kalacak. Ayrıca 16 atık su arıtma tesisinin 12'si de tehdit altında.
Kurnaz'ın belirttiğine göre, deniz seviyesinin 1 metre yükselmesi, denizin 100 metre içeri girmesi anlamına geliyor. Yani kıyıdan itibaren 100 metre içerideki alanların tamamı sular altında kalma riski yaşıyor.
Deniz seviyesindeki bu artış yüzünden son birkaç on yılda ülkenin ⅓'ü su altında kalmıştır. Ayriyeten, yapılan tahminlere göre Maldivler'in %80'i 2050 yılına kadar haritadan silinecektir.
İklim olarak farklı adalara da sahip ülkenin ortalamada en sıcak ayı nisandır. En soğuk ayı aralık olsa da Ocak – Şubat gibi bize göre kış aylarında sıcaklık zaman zaman 30 derecenin üzerine bile çıkmaktadır. Muson yağmurlarının ve yağmur oranının ülkede en çok olduğu dönem mayıs ile kasım ayları arasıdır.
Ancak Maldivler tropik iklim kuşağında yer aldığı için her an yağmur alma riski var. En yağışsız dönem aralık ile nisan ayları arasında kalıyor. Mayıs ile kasım ayları arası ise yağmur konusunda riskli dönemler arasında yer alıyor. Muson yağmurlarına yakalanmamak için bu tarihlerde gitmemeye çalışmakta fayda var.
Dünyanın en turistik kentlerinden olan kanal kenti Venedik'in 2100 yılına kadar tamamen sular altında kalabileceği belirtiliyor. Venedik'in yanı sıra, Trieste'den Ravenna'ya kadar Kuzey Adriyatik'e kıyısı bulunan çok sayıda İtalyan kıyı kenti de aynı riski taşıyor.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
Mısır, İskenderiye, Kahire ve Kuzey Afrika kıyıları sular altında kalıyor. Avrupa: Buzların erimesi Avrupa için felaket. Londra, Hollanda, Danimarka, İskandinav ülkeleri diye bir şey kalmıyor.
Rapora göre buzullardaki aşırı erime 2013-2022 yılları arasında deniz seviyesini yılda ortalama 4,62 milimetre yükseltti. 1993 yılından bu yana deniz seviyesindeki yükselme de 10 santimetreyi geçti.
Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre gidişata ilişkin gerekli önlemler alınmazsa küresel düzeyde su seviyesi 2100 yılına gelindiğinde toplam 2 metre yükselmiş olacak. Okyanus ve denizlerdeki su seviyesinin öngörülenden çok daha fazla yükselmekte olduğu belirlendi.
Tarih. Japonya tsunami tarihinin en uzun tarihine sahip olsa da, 2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunami olayının neden olduğu saf yıkım, modern zamanlarda türünün en yıkıcısı olarak işaret ediyor bu olayda yaklaşık 230.000 insan ölmüştür.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Doğu Akdeniz'de kıyıları etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığını duyurdu.
Ankara. Hint Okyanusu'nda 9,1 büyüklüğündeki depremin oluşturduğu tsunami felaketinin üzerinden 17 yıl geçti. "Son 40 yılın en büyük doğal afeti" olarak bilinen ve 26 Aralık 2004'te meydana gelen deprem ve tsunamide, 230 bin kişi hayatını kaybetti, şehirler ve kasabalar yerle bir oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri