Nihayet, “malen” ibaresi bulunan bir bonoda malın teslim alındığı, borçlu tarafından ikrar edilmiştir. Alacaklının teslim ettiğini kanıtlamak yükümlülüğü yoktur.
Malen / Naklen: Senedin ne amaçla düzenlendiğini gösteren alandır. Senet para karşılığı mı yoksa mal karşılığında mı düzenlendi, bu gibi durumları belirtmek amacıyla doldurulan alandır. Buraya nakit para ihtiyacı için düzenleme yapıldıysa naklen yazılır.
Senedin “nakden” veya “malen” yazılması ise senette bahsedilen alacağın sebebinin de gösterilmesidir. Bu durumda borçlu senette bahsedilen sebebin gerçekleşmediğini iddia eder ise alacaklının borcu ispat etmesi için senedin varlığı yeterli olmamakta ayrıca borç doğuran sebebin varlığını da ispat etmelidir.
Poliçede “ödeyiniz” şeklinde bir talimat varken, bonoda “ödeyeceğim” şeklinde bir ödeme vaadi söz konusu olduğu için poliçenin aksine bonoyu imzalayan kişi, senet bedelini bizzat ödemeyi de taahhüt etmektedir. Düzenleyen, senedin asıl borçlusudur.
Bedel kaydı bononun zorunlu unsurlarından değildir. Bedel kaydı, bonoyu düzenleyen ile bono lehdarı arasındaki hukuki ilişkiyi gösteren bir işarettir. Bononun düzenlenmesiyle mücerret (soyut) bir borç ilişkisi doğduğundan normal olarak bedel kaydının bir önemi bulunmamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Seçimlik unsurlardan biri bedel kaydı olup senetteki bedelin borçlu tarafından alınan teslim alınan malın karşılığı olduğuna dair olarak malen ifadesi ya da borç alınan paraya ilişkin olduğuna dair nakden ifadesi bulunmaktadır.
Nihayet, “malen” ibaresi bulunan bir bonoda malın teslim alındığı, borçlu tarafından ikrar edilmiştir. Alacaklının teslim ettiğini kanıtlamak yükümlülüğü yoktur.
Senedin ödenmemesi durumunda alacaklı kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibi başlatabilir. Senet borçlusuna karşı başlatılan icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun maaşına, evine, arabasına, banka hesaplarına haciz koyulabilir.
TTK'nun 776. maddesi uyarınca; vade, bononun unsurlarından olsa da aynı Kanun'un 777/2. maddesi gereğince vadesi gösterilmemiş bir bono görüldüğünde ödenmesi şart bir bono sayılır.
Poliçe ve bono hamili vadeden itibaren ; çek hamili ibraz gününden itibaren; poliçe veya bono yahut da çek bedelini ödeyen müracaat borçlusu, ödeme tarihinden itibaren %10 faiz isteyebilir.
Bononun düzenlenmiş sayılması için bir bedel içermesi gerekir, bono üzerinde taahhüt edilen para miktarının belirtilmiş olması gerekir. Türk lirası olabileceği gibi yabancı para kaydı olarak yer alabilir. Altın mal hükmündedir. Altın üzerine düzenlenmiş bono geçerli değildir.
Bonoda 2 ya da daha fazla borçlu neden olamasın? Buna engel yok. Aşağıdaki Yargıtay kararında da bonoda birden fazla tanzim eden (kararda müşterek borçlu şeklinde 3 kişi) olabileceği belirtilmiştir.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
SENEDİN ARKASINA YAZILAN YAZI, SENEDİN KAYITSIZ. VE ŞARTSIZ ÖDEME VADİNİ KALDIRIR.
Dolayısıyla vade tarihi üzerinde yer almayan bonolar için, düzenlendiği tarihten itibaren 4 yıl geçmekle zamanaşımına uğrarlar. Zamanaşımına uğrayan senedin hükmü de üzerinde durulması gereken ayrı bir konudur.
Senet, kelime anlamı itibariyle “Bir kimsenin yapmaya veya ödemeye borçlu olduğu şeyi göstermek için imzaladığı resmî kâğıt, belgit.” olarak tanımlanmıştır. Toplumda “senet” olarak bilinen, esas adıyla bono veya emre yazılı senet kambiyo (ticaret) senetlerinin bir türüdür.
Sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanma imkânı olmazsa artık alacak temel sözleşmeye dayalı olarak alacağı 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde talep ve dava edebilir. Bu durumda ise eldeki senet, yazılı delil başlangıcı niteliğine haiz olacak ve tanıkla alacak hakkı ispat edilebilecektir.
Eğer imzalı boş senet, taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulmuş ise açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK m. 209) oluşacaktır. Ancak ceza yargılamasında imzalı boş senedin anlaşmaya aykırı bir şekilde sonradan doldurulmasının şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanması gerekmektedir.
Takip dayanağı bonolar, kambiyo senedi vasfında olduğuna göre, alacağa 3095 Sayılı Kanun'un 2/2. maddesinde öngörülen ticari işlerdeki temerrüt faiz olan avans faizi oranının uygulanması gerekir.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Bonoların tahsili iki şekilde gerçekleşebilir: Bonolar ya vadesi geldiğinde ya da vadesi gelmeden önce tahsil edilebilmektedirler. Vadesi geldiği zaman tahsil edilmesi durumunda sözleşmede bulunan tüm durumlar geçerli olacaktır. Ancak vadesinden önce tahsil edilirse ıskonto ettirilerek para tahsil edilir.
Davaya konu bonoda “malen” ibaresi bulunduğuna göre, böyle bir bonoda malın teslim alındığı, borçlu tarafından ikrar edilmiştir. Alacaklının teslim ettiğini kanıtlamak yükümlülüğü yoktur. Yazılı ikrarın aksini diğer bir deyişle, malın teslim edilmediğini borçlu kanıtlamak yükümlülüğündedir.
TTK Madde 777 Fıkra 2'deki düzenlemeye göre vadesi yazılmamış ise görüldüğünde ödenecek sayılır. Öte yandan, TTK 704[4] uyarınca, taraflar arasında aksine düzenleme yoksa vade tarihi bulunmayan senetlerin, düzenlenme tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde ibrazı gerekir.
Bonoda düzenleme yeri de zorunlu olup bu yer bono üzerinde açıkça yazmıyorsa, keşidecinin adının yanında yazılı yer düzenleme yeri sayılacak ancak burada da bir yer yazılmamışsa senet bono vasfını kaybedecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri