2021 yılında Malezya'dan ithalatımız bir önceki yıla göre %55,6 artarak 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında, ithalatı en çok yapılan ürünler; palm yağı başta olmak üzere alüminyum, giyim eşyası ve aksesuarları, elektrik makineleri ve cihazlar, organik kimyasallar, tekstil iplikleri ve plastiktir.
Maden. Maden bakımından da zengin bir ülke olan Malezya, kalay üretiminde dünya birincisi olup, dünya kalay üretiminin % 70'ini karşılar. Diğer önemli madenleri demir, boksit, petrol, manganez, altın, tungsten ve titanyumdur.
En önemli geçim kaynakları balıkçılık ve turizm olan ülkenin batısına gittikçe halkın refah seviyesi de artıyor. Ülke ekonomisi için en önemli ürünlerin arasında pirinç, kauçuk, hindistan cevizi, çay, mısır, tütün, patates, ananas ve hurmayı sayabiliriz.
Çiçek vazoları, kahve kupaları, anahtarlıklar, kalemlikler, fotoğraf çerçeveleri, baharat kutuları, sigara tabakaları ve duvar dekorları Malezya'dan satın alınabilecek en popüler kalaylı ürünler olarak öne çıkmaktadır. Ancak bunlar arasında en çok öne çıkan kalay ürünü, meşhur Petronas Kulelerinin kopya modelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Malezya'da içki içmek suç, ancak 13 eyaletten sadece 3'ünde kırbaç cezası var.
Malezya Türkiye'den En Çok Ne Alıyor? Malezya'nın ülkemizden en çok ithal ettiği ürünlerden bazıları şunlardır: İnciler, değerli taşlar, metaller, madeni paralar. Demir ve çelik.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Taylarla İngilizler arasında 1909 yılında yapılan antlaşma ile bugünkü Malezya ile Tayland sınırı büyük ölçüde belirlenmiş, bu antlaşma ile Patani dışında kalan diğer kuzey sultanlıkları da İngiliz sömürge idaresine geçmiştir.
Malezya ekonomisi Endonezya ve Tayland'dan sonra Güneydoğu Asya'nın 3. büyük ekonomisi ve dünyanın en büyük 35. ekonomisidir.
Malezya ekonomisi, nispeten açık ve devlet odaklı yeni sanayileşmiş piyasa ekonomisi olup nominal olarak Güneydoğu Asya'nın üçüncü ve dünyanın 35. büyük ekonomisidir. 800.169 milyar $ (SAGP 2015 tah.) 375.633 milyar $ (nominal 2015 tah.) 25,833.204 $ (SAGP, 2015 tah.)
Yıl boyunca güneşli ve sıcak iklimi ile bilinen ülkedeki birbirinden güzel sahiller; balayı, tatil ve dalış meraklılarının gözdesidir. Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir.
14. yüzyılda İslamlaşmaya başlayan, geçmişte Portekiz (1511-1641), Hollanda (1641-1786) ve İngiliz (1786-1957) idaresinde kalan Malezya, bağımsızlığını 31 Ağustos 1957 tarihinde kazanmıştır.
Bugün Malezya'da ortalama yaşam maliyeti, konaklama dahil yaklaşık 500 Amerikan Doları civarındadır. Malezya'da eğitim alırken konaklama gıda gibi temel yaşam ücretleri yanında ek harcamalarda yapabileceğinizi unutmayın!
Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 2,4 olan enflasyonun yüzde 2,1 seviyesine ineceği yönündeydi. Böylece enflasyon 2021 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Çekirdek enflasyon yüzde 3,1'den yüzde 2,8'e geriledi. Ülkede aylık enflasyon artışı ise yüzde 0,1 olarak açıklandı.
Malezya, Güney Asya'nın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi. Tropikal iklimi, birbirinden güzel adaları, ulusal parkları ve dağlarıyla oldukça merak uyandıran bir coğrafya. 28 milyonluk nüfusunu çoğunluğunu Malaylar, Çinliler ve Hintliler oluşturuyor.
Malezya 196 ülke arasında dünyanın 36. büyük ekonomisidir. Cari fiyatlara göre, 2022 yılında 434 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYH'nin 2023 yılında 467 milyar dolar olması beklenmektedir.
Malezya havaalanları
₺ 8.022, son 72 saat içindeki İstanbul kalkışlı Malezya varışlı tek yön uçuş için en iyi fiyat. ₺ 17.450, son 72 saat içinde momondo üzerinden gidiş dönüş İstanbul - Malezya uçuşu için bulunan en iyi fiyattır.
Malezya'ya Nasıl Gidilir? Türk vatandaşlarının 90 gün boyunca vizesiz olarak kalabildiği Malezya'ya, havayolu ile ulaşım için İstanbul-Kuala Lumpur arası direkt uçuş yapan seferler tercih edilebilir. Aktarmalı olarak seyahat etmeyi düşünenler de, Singapur veya Dubai aktarmalı olarak bu şahane ülkeye ulaşabilir.
Malezya'da Müslüman erkekler 4 kadınla evlenebiliyor.
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Malezya: Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza ülkeye girişlerinde 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı giriş vizesi ücretsiz olarak tatbik edilmektedir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri