Antakya' da Bayramlarda; imece usulü köylerde yapılan özel bir kurabiye.
iskenderun's post. eritilir. Büyük bir leğene unu ile yağı alıp bir güzel yoğururuz. yüzden kömbenin raf ömrü uzun dur.
Nedir bu baharatlar derseniz hemen sıralayalım: Toz zencefil, muskat cevizi rendesi, toz tarçın, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş karanfil, yenibahar ve mahlep. İçerisine isteğe bağlı olarak vanilin ve Hindistan cevizi de konabiliyor.
Kömbe Yapılışı
İsteğinize göre 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi ilave edin. Daha sonra 1 su bardağı Siyez Unu ile 1 paket kabartma tozunu aynı anda karışıma ekleyin.
Kadınoğlu, “Kömbe dediğimiz genellikle Ramazan aylarında çıkan pastalarımız, kurabiyelerimiz, onlara verilen modeller. Bunun cevizlisi yapılıyor, hurmalısı yapılıyor, sadesi yapılıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Kullanacağınız sütün ılık olması mayanızın daha kolay aktifleşmesini sağlayacaktır. Unu kontrollü bir şekilde ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakmalısınız.
Kömbe kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir kahke türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Antakya geleneksel mutfağında yer alır.
1paketkabartma tozu. 1tatlı kaşığıkömbe baharatı 1çay bardağıceviz içi (ince çekilmiş) 2yemek kaşığınişasta.
Malatya yöresinin meşhur hamur işi tariflerinden olan kömbe günün her saati yenebilen harika bir börek. İç harcını ister kavurmalı isterseniz de sadece kıymalı olarak hazırlayabilirsiniz. Diğer böreklerden ayrılan yanı sadece iki kat şeklinde yapılıyor olması yani sizi fazla yormayacak bir tarif aynı zamanda.
Antakya Kömbesi bayramlarda yapılan leziz bir kurabiye türüdür. Akdeniz bölgesinde çok yaygındır. En büyük özelliği içinde yumurta olmadığından cam kavanozda saklanırsa, 2-3 ay boyunca bayatlamadan saklanabilmesi. Bayramlarda muhakkak her evde ikram edilir.
Kömbe baharatı, kömbe yapımında kullanılan renk ve tat veren baharatların karışımıdır. İçindekiler: muskat, damla sakızı, yeni bahar, tarçın, karanfil, zencefil ve mahleftir.
Kömbe kokusu, içinde muskat, tarçın, mahlep gibi farklı baharatların olduğu bir karışımdır. Aktardan veya güvenilir internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru çok daha kolay yoğurabilirsiniz.
Cevizli kömbe hava almayan cam kavanoz içerisinde ve oda sıcaklığında 6 ay boyunca saklanır ve tazeliğini korur. Kömbenin zaman içerisinde yumuşaması nem almasından dolayı olur. Saklamak için kullandığınız kavanozun kapağının sağlam olması kömbenin hava almaması açısından önemlidir.
Bir kabın içerisinde ılık su ile eritilen maya, iki su bardağı yoğurt ve bir su bardağı sıvı yağ unun içerisine ilave edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurun mayalanması için kalın bezlerle üzeri sıkıca kapatılır ve dört beş saat bekletilir.
Osmaniye yöresel mutfağında bulunur. Hamuru için malzemeler; yoğurt, şeker, yağ, kabartma tozu, tarçın, undur. Üzeri için malzemeler; süzme yoğurt, şeker, vanilya, un ve tarçındır. Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi 13.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kömbe hamur, peynirle hazırlanan ve fırında pişen nefis bir yemektir. Çıtır çıtır kömbeyi evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Kahvaltı sofralarında çay veya kahveyle afiyetle tüketebilirsiniz. 4-6 kişilik olarak hazırlanan kömbe 5 dakikada hazırlanıyor ve 25 dakikada pişiriliyor.
Açtığımız hamurun üzerine iç harcımızı eşit şekilde yayıyoruz.5-6 kat olacak şekilde bir yufka, bir harç koyuyoruz. En son katı yufka ile kapatıyoruz. Kömbemizi pişirmeden bıçakla dilimliyoruz. 200 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Yumurta yoğurtla beraber çırpılır ve kömbenin üstüne sürülür. Parmakla iki tane oyuk açılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üstüne su serpiştirip başka bir tepsi kapatılır.
CEVİZLİ KÖMBE Hatay'a özel çeşitli baharatla yoğurulmuş ve susam taneleriyle kaplanmış, kendine özgü kalıbı ile yapılmış çay saatlerinin vazgeçilmezi cevizli kömbe! Ağızda eriyen kıtırlığı ve damakta bıraktığı tadıyla sizi yüzyıllar öncesi baharat diyarına götürecek eşsiz bir lezzet.
İşte bu soruyu Antakyalılara sorduğunuzda cevaplardan biri de kömbe olur. Çünkü bu muhteşem lezzetli kurabiye uygun şartlarda saklandığında yaklaşık iki ay dayanır ve Antakyalılar bu kurabiyeye bayılır.
Yeni bahar, karanfil tozu, mahlep, zencefil tozu, tarçın ekleyerek kapağını kapatıp karıştırın ve kömde baharatınız hazır. Kokusu çok güzel Hatay da kurabiyeler de kullanılan bir baharattır ölçülerde çay kaşığı yerine tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Kömbe Baharatı, Hatay'ın meşhur kömbe kurabiyesi içerisinde kullanılan ,müthiş aroma ve lezzetin kaynağı olan 8 çeşit baharat karışımından oluşur.
Kömbe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Un, tuz ve yağ ile yoğrulan kızgın sacda veya fırında pişirilen ekmek.
100 g içinde 523 kadar kalori mevcut.
Hatay kömbesi, bayatlamayan kömbe olarakta bilinir. Kömbeyi saklamanın en iyi yolu kapağı sağlam cam kavanozdur. Özellikle kömbeleri 5'er 5'er veya 10'ar 10'ar olarak buzdolabı poşetlerine koyup daha sonra cam kavanoza koymanız daha iyi olur. Hem ne kadar aldığınızı bilirsiniz hem de kavanozda ne kadar kaldığını.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri