Frekansın birimi Hertz (Hz)'dir. Şebekelerimizde kullandığımızı alternatif akımın frekansı 50 Hz'dir. Yani alternatif gerilim 1 saniyede 50 periyot tamamlamaktadır.
Gerilim değerinin sıfırdan başlayarak pozitif maksimum değere çıkması, buradan tekrar düşerek sıfıra inmesi, ardından negatif maksimum değere ulaşması ve artarak tekrar sıfıra çıkması sonunda geçen zamana periyot denir. Periyot, T harfi ile gösterilir.
Sinüs dalgasının t=0 anından başlayarak pozitif maksimum değere ardından negatif maksimum değere ulaştıktan sonra tekrar t= 0 anına geldiği zaman dilimine periyot denir . Periyot birimi (s) saniyedir . T harfi ile gösterilir . Sinüs dalgasının bir saniyedeki periyot sayısına frekans denir .
Akım tipleri
Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur. (ABD de sırasiyla 60 Hz ve 110 V)
f=1/T dir. Frekans birimi Hertz (Hz) dir. Bir dönü için geçen süre periyot(T) süpürülen açı 2π radyan olduğu için açısal frekans (ω), ω=2π/T=2πf dır.
İlgili 21 soru bulundu
Elektrik yüklerinin periyodik olarak yön değiştirdiği akım türüne alternatif akım adı verilir. Akımın yönü ve şiddeti genellikle belirli bir frekansta sürekli olarak değişir. Evlerde ve endüstriyel alanlarda kullanılan elektrik genellikle alternatif akımdır.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC). Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir.
Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir. Hertz (Hz) = Bir hertz saniyede bir döngüye eşittir.
**Frekansı 50 KHz olan bir sinyalin periyodu kaç saniyedir? Frekans x Periyot = 1 olduğuna göre 1/Frekans yani 1/50KHz bize periyodu verir. 1/50KHz = 20 x 10^-6 saniye eder. O da 20 usn'ye eşittir.
120V / 60 Hz. Kıbrıs 240 V /50 Hz. Afganistan 120V / 50&60 Hz. Kolombiya 110-120 V /60 Hz.
Periyot iki adet tam dalganın arasında mesafeye denilmektedir. İki tam dalganın tepe noktaları arasındaki mesafedir. Periyot tanımı için kullanılacak olan bir diğer ifade ise bir tam dalganın oluşabilmesi için gereken süredir. Periyot frekans ile ters orantı halindedir.
Bir tam dalganın oluşması için geçen süreye periyot denir. Periyodun birimi saniyedir. Sembolü ise T şeklindedir.
Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür, matematiksel ifadeyle çarpmaya göre tersi ise periyot olarak adlandırılır.
Periyot fizik ve matematikte kendini tekrar eden (periodik) fonksiyonun bir dalgasının süresidir. Birimi saniye ve ast katlarıdır. Matematik işlemlerde T harfiyle gösterilir.
Periyot birimi (s) saniyedir .
Birimi (Hertz) dir . Ülkemizde kullanılan frekans değeri 50 Hz dir . Bir alternatif işaretin frekansından bahsedebilmek için işaretin bir periyoda sahip olması gerekir .
Ülkemizde şebeke frekansımız 50 hertz'dir. Bu şu anlama gelir: 1 saniye (T) içerisinde elektrik 50 saykıl oluşturur. 100 adet de alternans oluşturur. Bir saniye (T) de 50 saykıl oluşuyorsa 1 saykıl 1/50 saniye yani 0,02 saniyede oluşur.
AEG firmasının 50 Hz'i seçmesinin sebebi olarak; 50 Hz'in 60 Hz'e göre metrik ölçülere daha uygun olması ve Avrupa'da o dönem evlerde kullanılan lambaların 50 Hz'de daha verimli çalışması gösterilir. O tarihte benimsenen 50 Hz değeri ise günümüzde ülkemiz dahil olmak üzere neredeyse tüm Avrupa kıtasında kullanılır.
Şebeke gerilimi, bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı da 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230 V ve 50 Hz'dir.
Güç şebekeleri ülkeden ülkeye farklılık gösterir. ABD'de şebeke yüksek oranda sabit 60 hertz sinyale dayalıdır, yani saniyede 60 kez döngü olur.
Herhangi bir olayın bir saniye içerisinde tekrarlanması ile de ifade edilebilir. Örneğin 2 hertzlik frekansın saniyede kendini iki kere tekrarlaması demektir. Genellikle bir saniye içerisinde kaç Hertz frekansın geçtiği bu şekilde birim olarak ele alınır ve belirlenir.
İnsanlar, 1Hz. ile 1000Hz. arasındaki titreşimleri algılarlar. 2.Titreşimin insan üzerindeki etkileri: İnsan, titreşimin düşük frekanslarında sarsıntı hisseder.
Elektrik akımının değeri ve süresi çarpılmanın insan üzerindeki tahribatını belirler. Bu sebeple çarpılan kimse en kısa zamanda akım yolu üzerinden ayrılmalıdır. Alternatif veya doğru akım fark etmeksizin kişi elektrik çarpılmasından zarar görebilir.
Alternatif akımın sürekli değişen doğası şok durumunda kalpte atriyal fibrilasyona sebep olur. Yani kalbin elektriksel aktivitesinin bozulması sonucu üst kalp kapakçıkları hızlı ve düzensiz atmaya başlar. Bu durum, doğru akımın sebep olduğu kalp durmasından daha tehlikelidir.
Yıldırım, direkt bir elektrik akımı (kısa süreli) özelliğinde iken şebeke akımı ise alternatif akım (uzun süreli) özelliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri