Bu düzenleme sayesinde SMM ve YMM'lerin ayrıca bir büro açmadan, mesken niteliğindeki konutlarında mesleki faaliyetlerini icra edebileceklerine dair yasal düzenleme yapılmış olmaktadır.
Mali Müşavirler için Sanal Ofis Avantajları Daha Az Maliyet: Mali Müşavirler için bir ofis kiralama maliyeti olmadan, sanal ofisler daha uygun bir seçenek olabilir. Böylece işletme sahipleri, ofis yönetimine ayrılan maliyetleri işlerinin büyümesi için kullanabilirler.
1- SMMM ler kendi aralarında ortaklık bürosu veya şirket kurabilirler. 2-Meslek Mensubu olmayanlar bu şirketlere ortak olamaz. 3-Meslek mensubu olmayanlar ile şirket dışında ortaklıkta kurulmaz. 4- Kurulan şirketler başka illerde şube açabilir.
Madde 34 - (Mülga ibare:RG-4/8/2015-29435)(…) serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı alan her meslek mensubu Odaya kaydolmak ve ödevlerini yerine getirmek zorundadır. Odaya kaydını yaptırmayanlardan ruhsatı geri alınır. Üyelik aidatını ödemeyen üyelerin listesi her mali yılın sonunda Oda tarafından çıkartılır.
Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar.
İlgili 44 soru bulundu
Mali Müşavirler 3568 sayılı yasaya bağlı olmakla beraber dilerlerse bağımlı dilerler ise bağımsız çalışırlar. Ofis olmadan şirket kurulur mu? Ofis olmadan bir şirket kurmak mümkündür.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Süreci kendi yönetecek olanlar mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden ve vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilir.
Madde 30 - Birden çok meslek mensubu, ortaklık bürosu veya şirket kurarak mesleki faaliyette bulunabilirler. Bu takdirde; a) Meslek mensuplarının bu büro veya şirketlerde sürdürdükleri faaliyetler ticari faaliyet sayılmaz. b) Ortaklık bürosu veya şirket ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir.
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz. Ticaret ya da Maliye Meslek Liselerinden mezun olunca başlanılan stajda girmeniz gereken ilk sınav SMMM'dir.
İşletmelere muhasebe, finans, işletmecilik, mali mevzuat uygulamaları ile ilgili konularda danışmanlık yaparlar. Yeminli Mali Müşavirler işletmelere ait muhasebe defterleri tutamaz, SMMM büroları açamaz veya bu bürolara ortak olamazlar.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Mali Müşavir 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali Müşavir , Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Muhasebe asistanı, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olur. Muhasebe asistanın görevleri arasında kayıtları dijital ortama aktarmak, fatura kesmek, nakit akışını takip etmek gibi işlemler yer alır. Ayrıca çalışılan kurumun ihtiyaçları için gerekli olan ofis içi işlemler, yine muhasebe asistanı tarafından yapılır.
Sanal Ofisler Yasal mıdır? Sanal ofisler, aldığınız tüm hizmetleri faturalandırarak vergi mükellefi olurlar. Bu nedenle bu platformlar tamamen yasaldır. Vergi mükellefi olan çalışanlar sanal ofis şirket kurma işlemleri için vergi dairesine bildirimde bulunmalıdır.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Limited Şirket kurarken yerine getirilmesi zorunlu hususlar ve kuruluş adımları: Kuruluş aşaması işlemleri ve sonrası tutulacak olan muhasebe işlemleri için Mali Müşavir ile sözleşme. Türkçe olması zorunlu olan ticari unvanın ve faaliyet alanının belirlenmesi gerekir.
Meslek Mensupları Artık Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyesi ve Şirket Müdürü Olabilecekler.
Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar.
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Yeminli Mali Müşavir Ne Demek? Yeminli mali müşavir, bir şirketin mali belgelerinin doğruluğu ve düzeninden sorumludur. Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir.
Hazine faiz destekli kredilerden sadece esnaf ve sanatkarlar faydalanabilmektedir. Doktor, avukat, eczacı, serbest muhasebeci ve mali müşavir gibi meslek mensupları ise bu krediyi kullanamamaktadır.
Serbest muhasebeci mali müşavir SMMM; şirkete ait finansal bilgileri analiz eden, hizmet vermiş olduğu kurumun vergi gibi yasal yükümlülüklerini takip ederek finansal her türlü faaliyetin kaydını tutmakla yükümlü kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri