Diyabetik ayak yarası; kişinin çoraplarında iltihabi sıvı görünümü, kızarıklık ve şişlik, yara önemli ölçüde ilerlemişse koku oluşması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ciddi bir ayak yarasının en görünür belirtisi, yaranın etrafındaki bölgeye sağlıklı kan akışının olmaması nedeniyle oluşan siyah dokudur.
Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Diyabet hastalarında otonom nöropatiye bağlı terleme mekanizmasının bozulmasıyla oluşan ayaktaki kuruluk, ciltte çatlaklar, yarıklar ve nasır oluşmasına neden olur. Bu çatlak ve yarıklar mantar ve diğer enfeksiyon ajanları için giriş noktasıdır. Enfeksiyon, çatlakların büyümesi ve derinleşmesine yol açar.
Diyabetik ayak enfeksiyonu, diyabeti olan hastaların ayaklarındaki kuruluk nedeniyle meydana gelen çatlak ve yaralardan içeri mikrop girmesi nedeniyle yaşanır. Bunun yanında hastanın ayaklarında terleme olması da diyabetik ayak yarası gelişmesine ortam hazırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Diyabetik ayak ampütasyonu sıkça yaşanan sonuçlardandır. Gelişen teknoloji, yeni tedavi yöntemleri ve üretilen yeni ilaçlar sayesinde artık kan ve şeker düzeyi eskiye oranla daha kontrol edilebilir olmuştur ve bu sayede şeker hastalığının yani diyabetin ölümle sonuçlanan komplikasyonlarına daha da az rastlanılmaktadır.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Erdem Türemen, “Bu küçük yaralar tedavi edilmezse iltihaplanabilir ve ayağın hatta bacağın kaybına kadar ilerleyebilecek kangren ortaya çıkabilir.
Diyabetik ayak enfeksiyonu tedavisinde; antibiyotik tedavisi, cerrahi drenaj, ölü dokunun debridmanı ve uygun yara bakımı gerekir. Uygun tedavi diyabet kontrolü, varsa hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve kalp hastalığı gibi diğer faktörlerin kontrolü ve yara bakımı ile başlar.
İşte bu bağlamda diyabetik ayak, şeker hastalarının ayaklarında çıkan ve uzun süre iyileşmeyen yaralara verilen isimdir. Diyabetin erken dönemlerinde seyrek görülen hastalığa, 5 ya da 10 yıldan fazladır diyabet olan bireylerde daha sık rastlanır.
Şeker hastalığına bağlı yara ve enfeksiyon oluştuğunda hastaların %20 sinde tanı anında bacağın kesilmesi gerekmektedir. Yara önemlidir çünkü bacağı kesilen şeker hastalarının %85 inde başlangıçta ayakta yara oluşmaktadır. Dünyada tüm bacak kesilmesi işlemlerinin %75 i şeker hastalarında yapılmaktadır.
Diyabet veya bir diğer adı ile şeker hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sinir dokularında hasara yol açabilir. Buna bağlı olarak ayaklarda his kaybı ortaya çıkar. Sıcaklığı hissetmede sorun yaşayan hastalar ayaklarının üşümesinden şikayetçi olabilir.
İnatçı kaşıntılara dikkat
Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir. Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır.
Diyabetik ayak bakımı için diyabet hastasının ayakları her gün kontrol edilmelidir. Ayakların her yeri, parmak altları, araları, taban, topuk gözden geçirilmelidir. Bu amaçla hasta gerekirse bir ayna da kullanabilir. Günlük kontrolün hasta yakınları tarafından yapılması en iyisidir.
Kontrol altında olmayan şeker hastalığı, “diyabetik gastroparazı” adı verilen midenin hareketini bozarak; bulantı, kusma ve şişkinliğe neden olur. İnce bağırsak sisteminde “otonom nöropati” yani şeker hastalığının sinirleri etkilemesi sonucu bağırsak hareketi bozuklukları ve buna bağlı ishaller görülebilir.
Kuru cilt ya da zayıf dolaşıma bağlı olarak diyabetliler sık sık kaşıntı hissederler. Zayıf dolaşım nedeniyle bacaklar en çok kaşınan yerledir. Daha az banyo yaparak, nemlendirici bir sabun kullanarak ve yıkandıktan sonra losyon kullanarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz.
Seans sayısı hastanın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Bir hiperbarik oksijen tedavisi seansı, olguya göre değişmekle birlikte, genellikle 1,5 ile 2,5 saat arası sürer. Hastaların büyük bir bölümü günde bir seans tedavi görürler. Ancak bazı acil durumlarda günlük tedavi süresi 6 saate kadar çıkabilmektedir.
Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz. Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca infekte olur.
Bu imkan hastanelerdeki yara merkezleri olabilir, büyük hastanelerdeki yara konseyleri olabilir, yara bakımını gerçekleştiren aile hekimi olabilir ya da evde bakım ekiplerinde yara bakımı ile uğraşan bir sağlık profesyoneli olabilir.
Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor. Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar.
1. saat 140 mg/dl, 2. saat 120 mg/dl veya altındadır. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl seviyesinde veya üzerinde olması durumunda şeker hastalığı (diyabet) tanısı konur.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri