* TİCARET FAALİYETTE BULUNAMAMA Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar.
Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Mali Müşavirler 3568 sayılı yasaya bağlı olmakla beraber dilerlerse bağımlı dilerler ise bağımsız çalışırlar. Ofis olmadan şirket kurulur mu? Ofis olmadan bir şirket kurmak mümkündür.
(2) Meslek mensupları, mesleki faaliyetlerini internet üzerinden sürdürmek, iş sahiplerini bilgilendirmek, mesleki makalelerini ve bilimsel çalışmalarını yayınlamak amacıyla yalnızca mesleki unvanı.tr uzantılı internet sitesi kurabilir.
Dolayısıyla, 660 sayılı KHK gereği, YMM ve SMMM unvanına sahip olan her meslek mensubu "bağımsız denetçi" olamayacak, sadece Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan SMMM ve YMM'ler bağımsız denetim görevini icra edebilecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Bağımsız denetçi olmak için SMMM ruhsatı şart değildir. Bağımsız denetçi olmak için yukarıda ilgili alanlar aktardığımız iktisat, maliye, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyasal bilgiler gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; bağımsız denetçi olmak için ilgili sınavlara başvurabilir.
Aşağıdaki hâllerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz.
Şimdi birisi çıksa dese ki, Mali Müşavirlerin Home Ofis çalışması kanunen yasaktır.
Meslekî faaliyette bulunmayan meslek mensupları ikametgâhlarının bulunduğu bölgenin odasına kaydolurlar. Meslek mensuplarının Türk Ticaret Kanununa göre bir meslek şirketi kurmaları hâlinde, şirket, kayıtlı olduğu odanın bulunduğu ilin sınırları içinde şube ve irtibat bürosu açamaz.
E-ticaret şirketi kurmak için işletmelerin şirket kurmadan önce bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Çünkü şirket kurma süreçlerini muhasebeciler ya da mali müşavirler yürütebilmektedir.
Madde 40- Denetleme Kurulu Birliğin işlem ve hesaplarını denetler ve bu hususta Genel Kurul'a rapor verir. Madde 41- Birlik organlarının seçimleri gizli oyla ve yargı gözetimi altınÂda gerçekleştirilir.
Madde 30 - Birden çok meslek mensubu, ortaklık bürosu veya şirket kurarak mesleki faaliyette bulunabilirler. Bu takdirde; a) Meslek mensuplarının bu büro veya şirketlerde sürdürdükleri faaliyetler ticari faaliyet sayılmaz. b) Ortaklık bürosu veya şirket ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
İşletmelere muhasebe, finans, işletmecilik, mali mevzuat uygulamaları ile ilgili konularda danışmanlık yaparlar. Yeminli Mali Müşavirler işletmelere ait muhasebe defterleri tutamaz, SMMM büroları açamaz veya bu bürolara ortak olamazlar.
Muhasebe Asistanı Ne Demek? Muhasebe asistanı, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olur.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Soru 4- Şirket kurmak için bir muhasebeci ile anlaşmak zorunda mıyım? Vergi beyannameleri, mali müşavir olmadan verilememektedir. Bu sebeple bir mali müşavirle anlaşmanız gerekmektedir.
Maliye Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında yapmak istediğiniz tüm resmi işlemler için ilgili birimlerin çalışma saatleri: 08.30 – 17.30 olarak belirlenmiştir. 12.30 ve 13.30 saatleri içinde hafta içi öğle arası verilmektedir.
BU TARİHTEN (30 NİSAAN 2013) İTİBAREN AVUKATLIK BÜROLAR VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VEYA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER KAT MALİKLERİNDEN İZİN ALMADAN MESKEN OLAN YERLERDE FAALİYET GÖSTEREBİLİRLER. BU KONUDA YÖNETİM PLANINDAKİ AKSİNE HÜKÜMLER UYGULANMAZ.
Bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız muhatabınız vergi dairesi olacak. İlk adım olarak elbette gerekli belgeleri toplayarak başlamanız gerekiyor. Bu belgeleri vergi dairesine şahsen teslim edebilir veya bir mali müşavir ile anlaşıp vekalet vererek şahıs şirketi başvurusu yapmasını sağlayabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Öte yandan devlet ve yeminli mali müşavir arasındaki ilişki bir kamu hukuku ilişkisidir. Çünkü kendilerine görev verilmesi, özel hukuk sözleşmesi ile değil bir kanunla olmaktadır. Dolayısıyla yeminli mali müşavirleri sahip oldukları tasdik yetkisi nedeniyle, bir "kamu görevlisi" saymak gerekir.
Ülkemizde kamu denetçilerinin bağlı bulunduğu kurumla; Sayıştay, Devlet Denetleme Kurulu, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Vergi Denetmenleri, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu, Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu, Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu ve SSK Teftiş Kurulu' dur (Bozkurt, 2000: 34).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri