Maliye bölümünde okuyan öğrenciler para, piyasa ve devlet politikalarını yakından takip eder. Bu bölümde ekonominin sağlıklı yürütülmesi açısından gerekli olan tüm para hareketleri ve para piyasaları takip edilerek pratik çözümler üreten kişilerin yetiştirilmesi amaçlanır.
Bu bölüm mezunları kamuda ilgili Bakanlıklarda çalışabilmektedir. Özel sektörde ise serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavir ve gümrük müşavirliği gibi alanlarda çalışabilmektedir. Özel olarak kendi iş yerlerini açabilmektedir.
Maliye Uzmanı: Kamu veya özel sektörde, bütçe yönetimi, vergi denetimi, finansal analiz ve raporlama gibi konularda uzmanlaşarak çalışabilirler. Muhasebe ve Finans Uzmanı: Şirketlerde finansal planlama, raporlama, bütçe yönetimi ve mali analiz konularında görev alabilirler.
Bu bölümde öğrenciler, kamu harcamaları, vergilendirme, bütçe yönetimi, para politikası, finansal piyasalar, yatırım yönetimi ve risk yönetimi gibi konuları öğrenirler.Maliye mezunları, finans sektöründe, devlet kurumlarında, özel sektörde ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler.
Maliye bölümü nedir? Üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan 4 yıllık, hukuk, maliye, muhasebe ve ekonominin birleştiği bir bölümdür. Bölüm mezunları kamuda özellikle Maliye Bakanlığında, özel sektörde muhasebe birimlerinde çalışır.
İlgili 44 soru bulundu
Maliye bölümünden mezun olan aday, kendi tercih edeceği mesleğe göre alan sınavına veya sadece lisans sınavına hazırlanabilir. Adaylar, lisans sınavı oturumuna girip elde ettiği KPSS P3 puanı ile merkezi atamalara başvuru yapabilirler.
Bilindiği gibi iktisat kıt kaynaklar ile bireysel ihtiyaçların nasıl karşılanacağını incelerken, maliye ise kıt kaynaklarla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını incelemektedir.
Öncelikle bölümün adı Maliye olduğu için genellikle muhasebe ile karıştırılıp genellikle sayılarla iç içe olduğumuzu zannediyorlar. İlk ve son senelerde azda olsa illa matematik görüyorsunuz ama onun dışında hukuk , mahalli idareler , devletin mali yapısı vs gibi dersler görüyorsunuz onlarda sözel ağırlıklıdır.
Evet.Muhasebe,işletme ve ilgili bölüm mezunları yapabilir.
Bölüm bu isimle genel olarak Türkiye'deki üniversitelerde 2 yıllık Meslek Yüksekokullarında Maliye Bölümü olarak okutulmaktadır.
Maliye (4 Yıllık)
Maliye bölümünde okuyan öğrenciler para, piyasa ve devlet politikalarını yakından takip eder.
Hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde görev yapma imkanları bulunur. Bölüm mezunları mezuniyet sonrasında maliyeci, ekonomist, muhasebe uzmanı, veri analiz uzmanı, mali danışman, mali denetimci, sigorta uzmanı, serbest mali müşavir, yeminli mali müşavir pozisyonlarında çalışma hakkını kazanır.
Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler. Bu faaliyetlerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırır. Devletin ve vatandaşların hem gelirlerinin hem de harcamalarının ekonomik faaliyetlere ne şekilde etki ettiğini araştırır.
Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır.
Lisans düzeyinde yapılan KPSS'lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.
Lisans mezunlarında öğretmen adayları ve alan mezunları (kamu yönetimi, işletme, maliye..) için her sene sınav yapılır.
Maliye Bölümü 2023 taban puanları en düşük 213,94759, en yüksek 367,07488'dir. Maliye Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 937885, en yüksek 93975'tir.
Maliye (TYT) Programlarına Taban Puanına Göre Yerleşen Son Kişinin Netleri. Not: Programlar taban puanlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri