Kan grubu kartı sağlık kuruluşlarından rahatlıkla alınabilir. Türkiye'de kan grubu kartı veren yerler şu şekildedir: Aile Sağlık Merkezleri (Sağlık Ocağı) Devlet hastaneleri.
Aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerden bu konuda yardım alabilirsiniz. Tercih ettiğiniz sağlık kuruluşunda bir miktar kan vermeniz gerekmektedir. Sağlık görevlileri tarafından alınan kanın içerisindeki antijen ve antikorlar incelenir. Bu sayede kan grubunuz net olarak saptanır.
Bir kan gurubu kartı çeşitli kurum ve kuruluşlardan temin edilebilir. Öncelikle kart talebinde bulunulmalıdır. Talep özel ya da devlete ait sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılabilir. Aile sağlık merkezleri ya da sağlık ocakları da kan gurubu kartı temin edilebilen kurumlar arasında yer alır.
Eğer daha önce kan testi yaptırmadıysanız, kan grubunuzun sonucu E-Nabız'da görünmeyecektir. Bu durumda, kan grubunuzu öğrenmek için bir sağlık kuruluşuna veya kan bağışı merkezine giderek kan testi yaptırmanız gerekir.
Aile sağlığı merkezlerinden ve devlet hastanelerinden kan grubu kartı alacak olanlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ancak özel sağlık kuruluşlarından kan grubu kartı almak isteyenler; 10 TL ile 30 TL aralığında değişen bir ücret ödemek durumunda kalmaktadırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Kan grubu testi aç ya da tok olunması halinde farklılık arz eden bir test olmamaktadır. Kan grubu öğrenmek için tok karnına gidilebilmektedir. Çünkü kan yapısında bulunan proteinler üzerinden yapılan kan grubu tespiti aç veya tok olmanızdan etkilenmeyecektir.
E-Nabız uygulaması sayesinde kan grubunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca E-devlet üzerinde kan grubu bulunmamaktadır.
T.C. KİMLİK KARTI BAŞVURUSU:
Kimlik kartında kan grubu bilgisinin yer almasını talep eden vatandaşların, kimlik kartlarındaki kan grubu alanının sürücü belgesinde veya mevcut nüfus cüzdanında bulunan kan grubu bilgisine ya da sağlık kuruluşlarından alınan kan grubu belgesine göre düzenlenmektedir.
Hematoloji, kan, kan oluşturan organlar ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır.
Alyuvarlar içindeki antijen ismi verilen proteinlerin adını öğrenmek için kan testi yapılır. Yapılan kan testi sonucunda ise, kan grubunu öğrenebilirsiniz.
E- devlet üzerinden kan grubu öğrenmek direkt olarak mümkün değildir. Ancak E- devlet üzerinden "E-nabız" sistemine geçiş yaparak kolayca kan grubunu öğrenmek mümkündür. Ancak özellikle kan grubu tahlili için kan vermedikten sonra "e devlet" ve "e nabız" sistemleri üzerinden kan grubunu öğrenmek mümkün değildir.
A-B Antijen Tiplendirmesi:
Buna göre kişinin kanında A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu, hem A hem B antijeni varsa AB kan grubu, A ve B antijenlerini içermiyorsa 0 kan grubu olarak nitelendirilir.
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılacak check-up'ta vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Özel sağlık kuruluşuna göre değişiklik gösteren kan grubu kartı 50 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Özel kurumlarda kan grubu sonuçları 5-10 dakika içerisinde hızlıca çıkmaktadır.
Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kimlik numarası, kan grubu gibi bilgileri bulunacak. Ayrıca arka kasımda kişinin kan grubu, hangi tür ehliyetleri kullanabileceğine dair sınıflarda işaret bulunacak. Yeni ehliyetler basıldıktan sonra beş yıl içinde ehliyetlerin değişmesi gerekecek.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
E-nabız da kan grubunuzu değiştirmek için öncelikli olarak sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra ise profil bölümüne girilmelidir. Profil bölümü içerisinde düzeltme menüsünün yer aldığı bilinmektedir. Bu kısımda yer alan kan grubu seçeneğinin işaretlenmesi gerekmektedir.
E-Nabız ile kan grubu kartı alma
Kan grubu kartı E-devlet üzerinde mevcut değildir. Kan grubu bilgileri e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi üzerinde yer almaktadır. e-Nabız hizmetine sadece e-Devlet üzerinden giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
PAYLAŞ: Hastaların ihtiyacı olan kanı sağlayabilmek için, hem hastanın hem de verilecek kan veya kan bileşeninin grubunun ne olduğunu bilmek gerekir. Hastanın kan grubu hastane tarafından belirlenir ve Kan Merkezinden bu şekilde talepte bulunulur.
Eğer bir kişi kan grubu kartına acil bir şekilde ihtiyacı var ise özel hastaneler ve özel sağlık kuruşlarından hızlı bir şekilde alabilirler. Devlet hastaneleri ya da aile hekimlerinde bu süreç biraz uzun ve farklı şekilde işlemektedir.
Kan grubu kartı için bulunulan yere en yakın sağlık merkezinden alınabilir. Bir sağlık kurumuna giderek kan grubunu öğrenmek ve kan grubu kartı çıkarılmak istendiği belirtilir. Daha sonra kan grubu ölçümü yapılır ve kısa bir sürede işlem tamamlanır.
Sağlık kuruluşlarındaki kan grubu testlerinde parmak ucu bir pamuk yardımıyla silinir. Sonra lanset adı verilen küçük metal iğneyle parmak ucu delinir. Parmak ucundan çıkan ilk kan silindikten sonra çıkan birkaç damla kan lam adlı cama damlatılıp analiz edilir.
EHLİYET İÇİN KAN GRUBU KARTI ŞART MI? Ehliyet alabilmek için bazı evrakları tamamlamanız gerekir. Bu evraklardan biri de kan grubu kartıdır.
A ebeveyn x A ebeveyn var ise A ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x B ebeveyn var ise A, B, AB ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır. B ebeveyn x B ebeveyn B ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri