Gezegenler, yörünge özelliklerine göre sınıflandırılırken temel alınan parametre Güneş'e olan uzaklıktır. Şekil 1.2 den de görülebileceği gibi bu sınıflamanın sınırını Küçük Gezegenler'in yörüngeleri çizmekte olup ilgili grupları şu şekilde oluşmaktadır (Şekil 1.3): a) İÇ GEZEGENLER: Merkür, Venüs, Yer ve Mars.
Güneş Sistemi'ndeki gezegenler yapılarına göre “kayasal gezegenler” ve “gaz devleri” olarak iki gruba ayrılır. Kayasal gezegenler yani Merkür, Venüs, Dünya ve Mars gaz devlerine göre küçük ve kayalık yapıdadır. Asteroitler yani “küçük gezegenler”, kayalık gezegenlerle gaz devlerinin arasında dolanırlar.
Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılması için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar Güneş etrafında bir yörüngede dolanması, küresel şekli sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olması ve Güneş etrafındaki yörüngesini temizleyebilmesi.
Güneş'in etrafında dolanan, kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olan ve yörüngesinin yakın çevresini (doğal uyduları dışında) temizlemiş gök cisimlerine gezegen denir.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
İlgili 22 soru bulundu
Plüton gibi Kuiper Kuşağı'nda ama 6,5 milyar km ile ondan uzakta yer alan Haumea, Plüton'un tersine yuvarlak bir gezegen değil, yassı bir gökcismi ve yassı olmasının basit bir nedeni var.
a) İÇ GEZEGENLER: Merkür, Venüs, Yer ve Mars. Bu gezegenlerin yörüngeleri Güneş etrafında daha dar bir bölge içine sıkışmıştır ve birbirlerine yakındırlar. b) DIŞ GEZEGENLER: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. iç gezegenlere göre daha geniş bir alan içerisindeki uzaklıklara dağılmışlardır ve birbirlerine uzaktırlar.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Güneş sisteminde iç ve dış gezegenler olarak iki ayrı kısımda değerlendirilir. İç gezegenler; Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Dış gezegenler; Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs'tür. İç ve dış gezegenler olarak ayrım yapılmasının nedeni gezegenlerin güneşe olan mesafesidir.
Kısaca Dünya Gezegeninin Özellikleri
Güneş sisteminin üçüncü gezegenidir. Canlı yaşamı bilindirdiği bilinen tek gezegendir. Kendi ekseni etrafında yaklaşık 23 saat 56 dakika ve 4 saniyede döner. Bir günün süresi (Güneş'e göre) 24 saattir.
Dünyamız katı bir kabuk, aktif volkanlar, dağlar, vadiler, kanyonlar, ovalar ve daha birçok yer şeklini içeren bir yüzeye sahiptir. Dünya, okyanus gezegeni olmasından dolayı özeldir. Yüzeyinin yaklaşık %70'ini okyanuslar ve denizler oluşturur.
Venüs, Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin tamamı Babil astronomları tarafından tanımlanmıştır.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Bilim insanlarının yaptığı son analize göre, bildiğimiz evren sınırları içerisinde 700 milyon trilyon gezegenden hiçbiri Dünya'ya benzemiyor. Bilinen evrende 700 milyon trilyon karasal gezegen olduğuna inanılmaktadır.
Bilim insanları, 13.2 milyar yaşındaki Samanyolu Galaksisi hakkında en dikkat çekici rakamlardan birini sundu. Yapılan en son araştırmalar, çapı 100-120 bin ışık yılı olan galakside, Dünya ile aynı büyüklükte en az 17 milyar gezegen bulunduğunu gösterdi.
dünyaya en yakın gezegen hangisi. gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
Merkür, Dünya ve Mars ile beraber en kayalık gezegenlerden biridir. Katı yüzeyi kraterler ile kaplıdır, atmosferi ve uydusu yoktur. Bu küçük gezegen, Dünya'ya göre kendi etrafında daha yavaş döner.
NASA, şimdiye kadar Dünya'ya en çok benzeyen gezegeni bulduğunu açıkladı. Bilim insanları gezegen Kepler-452b'yi "Dünya'nın Kuzeni" olarak tanımlıyor.
Karasal gezegenlerin en büyüğü Dünya'dır. Dış Gezegenler (Gazsal): Güneş sistemindeki son dört gezegendir. Hidrojen ve diğer gazların yoğunlaşmasından oluşmuşlardır. Jüpiter, gazsal gezegenlerin en büyüğüdür.
Ama bilim adamlarının tahmin ettiği 10 milyarlaca yıldız sistemi olduğunu düşünüyorlar. Samanyolunda tahmin edilen 250 ile 500 milyar arası yıldız olduğu biliniyor. Buna bakarak başıboş yıldızlarıda göz önüne alırsak benin tahminin 100 milyar yıldız sistemi var.
Litosfer (taşküre) olarak adlandırılan Dünya'nın en dış katmanı, milyonlarca yıldır hareket hâlindeki rijit tektonik levhalardan oluşmaktadır.
Düz bir gezegenin oluşması mümkün değildir. Gezegenlerin ve sistemlerin oluşumları kütleçekim kuvveti tarafından belirlenmektedir.
IAU beş cismi cüce gezegen olarak tanımlıyor: Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake. Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Büyük gaz devleri, Dünya'nın yörüngesinde dönen ayın boyutlarıyla ölçülebilecek büyüklükte altı adet ay da dahil olmak üzere geniş bir doğal uydular sistemine sahiptir. İç gezegenler olan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur; Dünya'nın bir büyük ayı (Ay) vardır; ve Mars iki küçük aya sahiptir, Phobos ve Deimos.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri