Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
KAPASİTE (Q): Bir pompanın kapasitesi birim zamanda pompalayabileceği sıvı miktarıdır. SI birimde kapasite birimi (M3/Saat) veya (litre/dak) olarak alınır.
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
İlgili 15 soru bulundu
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Hidrolik pompa mekanik enerjiyi kinetik enerjiye dönüştüren bunu da hidrolik yağın sıkıştırılamaz olma prensibi sayesinde sağlayan bir hidrolik sistem elamanıdır. Hidrolik pompaların 3 ana tip vardır: Pistonlu hidrolik pompalar, Dişli hidrolik pompalar ve Paletli( katriçli) hidrolik pompalar.
Dişli pompalar: 200 bar basınçlara(1) kadar çıkabilen, piyasada kolaylıkla temin edilebilen ve değişik uygulama alanlarında kullanılan bir pompa tipidir.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
HP - Horse power, ingilizce beygir at gücü demektir. HP: Horse power kelimelerinin kısaltılmış baş harfleridir. 75 kg ağırlığındaki bir yükün 1 saniyede 1 metre hareket ettirilmesi için gerekli olan güç miktarına BEYGİR GÜCÜ denir.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Sistemde bulunan pompalardan biri pilot pompa olarak Frekans Konvertörü ile sürülür, proses tarafında istenen basıncı sağlayacak şekilde diğer pompaların devreye giriş / çıkışları frekans konvertörü ile denetlenir.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
100 metre derinliğe kadar koyulabilir ve su çekme işlemleri gerçekleştirebilir. 2 hp dalgıç pompaların kaç amper harcadığı konusunda da bireyler detaylı bazı araştırmalar yapıyor. 2 hp olan dalgıç pompalar yaklaşık olarak 10 ile 12 metre seviyelerinde bir amper harcaması yapabiliyor.
Dişli pompalar sıvıların pozitif yer değiştirmesini sağlayan pompalar olup, her devir için sabit miktarda sıvıyı pompalamaktadırlar.
Sıra tipi pompalar, her bir silindir için ayrı yakıt sıkıştırma sistemine sahip eleman ve valf grubundan oluşmaktır. Pompa eksantriği üzerindeki kamların motorda meydana gelen ateşleme sistemine uygun hareketi ile elemanlarda mazot basma işlemi gerçekleşmektedir.
Pistonlu pompa, bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek veya basınçlandırmak için pistonun yarattığı kuvvetten yararlanan bir pompa çeşididir. Pistonlu pompaların çalışma prensibi, pompa silindirinde pistonun ileri geri hareketiyle akışkanın emilmesi ve basılması şeklindedir.
Basınç yaklaşık olarak 3-5 bar seviyelerindedir.
12 Volt su pompasının etkili bir şekilde çalışabilmesi için kullanılacak ortamdaki suyun sıcaklığının iyi bilinmesi gerekir. 12 Volt 5,0 litre hidrofor su pompası, 1,2 metreden emiş yapabilir ve 60-65 metre yüksekliğe kadar su basabilir.
Hava pompası 100 psi lık hava basar ve 7 bar hava basıncıyla çalışır. Tüv ve ce belgelerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri